Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ: Αντιδρούν στην παράταση συμβάσεων μέσω ΟΑΕΔ

Ηράκλειο
Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ: Αντιδρούν στην παράταση συμβάσεων μέσω ΟΑΕΔ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διατείνονται ότι η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να προχωρήσει σε μονιμοποιήσεις

Στην παράταση των συμβάσεων μέσω ΟΑΕΔ των εργαζομένων που δουλεύουν στα νοσοκομεία αντιτίθεται το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ.

Δείτε στην ανακοίνωση το σκεπτικό

Η παράταση των συμβάσεων για ένα χρόνο, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, των εργαζομένων που δουλεύουν στη δημόσια Υγεία ως συμβασιούχοι μέσω ΟΑΕΔ όσο και η έναρξη υποβολής αιτήσεων για νέες θέσεις επικουρικού προσωπικού αποτελούν απόδειξη ότι η κυβέρνηση δεν έχει στόχο ούτε να μονιμοποιήσει όσους εργάζονται με ελαστικές μορφές εργασίας ούτε να προσλάβει επιπλέον μόνιμο προσωπικό.

Η πίεση των αλλεπάλληλων κινητοποιήσεων των υγειονομικών το προηγούμενο διάστημα συνέβαλε καθοριστικά στην παράταση των συμβάσεων, που αποτελεί έναν ακόμα ελιγμό της κυβέρνησης, η οποία επιχειρεί να παρουσιάσει ως κοσμογονία τη συνέχιση και επέκταση της λίστας των επικουρικών και την παράταση της δουλειάς με ημερομηνία λήξης για τους συμβασιούχους μέσω ΟΑΕΔ, αναστέλλοντας για ένα χρόνο την απόλυσή τους.

Όσο και να προσπαθεί η κυβέρνηση να πείσει τους εργαζομένους για το τέλος των μνημονίων και την ανάκτηση των εργασιακών δικαιωμάτων, η πραγματικότητα την διαψεύδει. Έχουν προηγηθεί απολύσεις 12 συμβασιούχων (ΚΕΕΛΠΝΟ και μπλοκάκια) εργαζομένων στο ΠαΓΝΗ, σχεδιάζεται η απόλυση 13 ιατρών μέσα στους επόμενους δύο μήνες, από τις περίφημες λίστες των επικουρικών του προηγούμενου διαστήματος ήρθαν 6 μόνο νοσηλευτές στο ΠαΓΝΗ γιατί τόσο επαρκούσε ο προϋπολογισμός και μάλιστα στη θέση αυτών που απολυθήκαν (Παιδοψυχιατρική, ΜΕΘ).

Στην πραγματικότητα, η γενίκευση της «ευελιξίας» και της δουλειάς με ημερομηνία λήξης, πληρωμένης από τα έσοδα των νοσοκομείων και από προγράμματα του ΟΑΕΔ (δηλαδή από τις εισφορές των εργαζομένων), δεν συνιστά σε καμία περίπτωση «σταθεροποίηση» ούτε για τη δημόσια Υγεία ούτε για τους εργαζόμενους σε αυτήν.

Η επέκταση τέτοιων ελαστικών μορφών απασχόλησης εντάσσεται στη συνολικότερη πολιτική απεμπλοκής του κράτους από την ευθύνη χρηματοδότησης της υγείας και ενίσχυσης της κερδοφορίας επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται και σε αυτό τον κλάδο. Χαρακτηριστικά, μόνο για το 2017, το ίδιο το νοσοκομείο πλήρωσε για μισθοδοσίες των επικουρικών (πλην γιατρών) 470.733 ευρώ, των επικουρικών γιατρών 1.189.826 ευρώ, των εργαζομένων του ΟΑΕΔ 58.068 ευρώ (συμμετοχή στις ασφαλιστικές εισφορές), των εργαζομένων με μπλοκάκια 150.000 ευρώ, των συμβασιούχων καθαριότητας - σίτισης 1.664.183 ευρώ, του προσωπικού μέσω εργολάβων 563.194 ευρώ.

Αντί για απολύσεις προσωπικού, το οποίο πετιέται στην ανεργία μαζί με τις πολύτιμες γνώσεις και την πείρα που έχει αποκτήσει στη διάρκεια της εργασίας του σε έναν τόσο ζωτικής σημασίας τομέα, αντί για «παρατάσεις» στην ομηρία και την ανασφάλεια, η κυβέρνηση πρέπει να μονιμοποιήσει τους συμβασιούχους και να διώξει τους εργολάβους, να προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για την πραγματική κάλυψη των τεράστιων κενών στις δημόσιες δομές Υγείας, με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και όχι τη μείωση του «κόστους» για το κράτος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News