Ηράκλειο

Καπετανάκειο: Διαψεύστηκαν οι πανηγυρικές εξαγγελίες για αποπεράτωση

Εγκρίθηκε νέος πίνακας εργασιών για το Καπετανάκειο, αλλά είναι άγνωστο πότε ακριβώς θα τελειώσουν οι εργασίες

Το “σήμα” για να ανέβουν ξανά οι ρυθμοί των εργασιών στο Καπετανάκειο έστειλε η χθεσινή έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου του 3ου κατά σειρά ανακεφαλαιωτικού πίνακα του έργου ανακατασκευής του ιστορικού σχολικού συγκροτήματος. Την ίδια ώρα, όμως, παραμένει αναπάντητο το βασικό ερώτημα για το πότε ακριβώς θα τελειώσουν οι εργασίες, ώστε, μετά από τόσα χρόνια ταλαιπωρίας, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί να επανέλθουν σε καθεστώς ομαλής εκπαιδευτικής λειτουργίας.
Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά το πολυσυζητημένο έργο ανακατασκευής του Καπετανάκειου, η χθεσινή συνεδρίαση δεν έβγαλε κάποια νεότερη είδηση ως προς το βασικό ερώτημα τού πότε θα τελειώσει το έργο.

Το Δημοτικό Συμβούλιο κλήθηκε να εγκρίνει τον 3ο Ανακεφαλαιωτικό Πίνακα Εργασιών και το 2ο Πρωτοκόλλου Κανονισμού Τιμών Μονάδος Νέων Εργασιών του Υποέργου (1) της πράξης με τίτλο “Αποκατάσταση-διαρρύθμιση 1ου Λυκείου Ηρακλείου “Καπετανάκειο”, προσθήκη κατ’ επέκταση και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου” με MIS 5000438.
Ο 3ος ΑΠΕ του έργου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με εξαίρεση την παράταξη των “Ενεργών Πολιτών”, με επικεφαλής τον Ηλία Λυγερό, που ψήφισε λευκό.


Στα αξιοσημείωτα της σχετικής συζήτησης ήταν η παρέμβαση του δημοτικού συμβούλου της “Άμεσης Δημοκρατίας” Λεωνίδα Ζαμπετάκη, που περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στο εργοτάξιο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως συνάντησε ένα αχούρι και είδε πολλούς χώρους να έχουν γεμίσει με νερό από τις βροχές.

Πλέον, μετά την έγκριση του 3ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών, το βλέμμα στρέφεται στους ρυθμούς, εφεξής, εκτέλεσης των εργασιών.

Αν μη τι άλλο, εκκρεμεί και ένα σαφές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης εργασιών εκ μέρους της δημοτικής Αρχής, μετά το αλαλούμ με τις ανακοινώσεις αποπεράτωσης που διαψεύστηκαν! Η εργολαβία, βάσει συμβατικών υποχρεώσεων, ολοκληρώνεται τον ερχόμενο Ιούλιο. Ωστόσο, μέσα στο καλοκαίρι είχαμε πανηγυρικές εξαγγελίες-εκτιμήσεις από πλευράς δημοτικής Αρχής και αναδόχου, ότι το έργο θα τελειώνει πολύ νωρίτερα, ακόμα και μέσα στον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο!


Βλέποντας τις πανηγυρικές ανακοινώσεις να διαψεύδονται, εκπρόσωποι των γονέων είχαν πάει προ καιρού στο Δημοτικό Συμβούλιο και είχαν διαμαρτυρηθεί για τη διάψευση των λεγομένων περί αποπεράτωσης τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου!


Απαντώντας στις “βολές”, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων είχε υποστηρίξει πως ουδέποτε υπήρξε τέτοια εκτίμηση χρονοδιαγράμματος από τη δημοτική Αρχή και πως τα αισιόδοξα λεγόμενα ανήκαν στην πλευρά του αναδόχου εργολάβου!
Βέβαια, στην τότε συζήτηση ο επικεφαλής των “Ενεργών Πολιτών” είχε “αδειάσει” τον αντιδήμαρχο, διαβάζοντας μια δήλωση του δημάρχου (τον Ιούνιο), που ανέφερε ότι «τα παιδιά θα μπορούν να αρχίσουν να μπαίνουν στο νέο κτήριο με την έναρξη της σχολικής χρονιάς», δηλαδή τον Σεπτέμβρη!

Ένα αναμενόμενο “διαζύγιο”!

Στα αξιοσημείωτα του χθεσινού Δημοτικού Συμβουλίου ήταν η επισημοποίηση του προαναγγελθέντος εδώ και καιρό “διαζυγίου” του δημοτικού συμβούλου Βαγγέλη Σισαμάκη με την παράταξη των “Ανοιχτών Οριζόντων”.
Ο πρόεδρος του σώματος Γρηγόρης Πασπάτης ανακοίνωσε, στην έναρξη της συνεδρίασης, την ανεξαρτητοποίηση του Βαγγέλη Σισαμάκη από την παράταξη του πρώην δημάρχου Γιάννη Κουράκη, με τον δημοτικό σύμβουλο να επικαλείται στην επιστολή που κατέθεσε «προσωπικούς λόγους».
Η κίνηση ανεξαρτητοποίησης του Βαγγέλη Σισαμάκη δεν προξένησε βεβαίως καμία έκπληξη. Την περίμεναν, άλλωστε, στην παράταξη Κουράκη, με τον ίδιο τον πρώην δήμαρχο Ηρακλείου να γνωστοποιεί επιτόπου την άμεση δρομολόγηση διαδικασιών αντικατάστασης του Βαγγέλη Σισαμάκη από τις επιτροπές στις οποίες εκπροσωπούσε τους “Ανοιχτούς Ορίζοντες”.

Εγκρίθηκε η υπαγωγή στον ΕΣΔΑΚ

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση-εξπρές, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία την υπαγωγή του Δήμου Ηρακλείου στον ΕΣΔΑΚ ως ΦΟΔΣΑ επιλογής για τις επόμενες δεκαετίες. Η απόφαση είχε ληφθεί στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Επειδή όμως το θέμα είχε τεθεί τότε σε προ ημερήσια διάταξη, απαιτείτο πλειοψηφία 25 θετικών ψήφων, που δεν εξασφαλίστηκε! Έτσι, η δημοτική Αρχή το ξαναέφερε χθες. Η συζήτηση βεβαίως είχε εξαντληθεί την προηγούμενη φορά. Αυτή τη φορά η κουβέντα και οι αντιπαραθέσεις εστιάστηκαν στο θεσμικό κομμάτι των χειρισμών, ενώ υπήρξε και μια μικρή διαφοροποίηση στην ψηφοφορία.
Η παράταξη Κουράκη ψήφισε λευκό, ενώ η παράταξη Λυγερού καταψήφισε την εισήγηση της δημοτικής Αρχής, εμμένοντας στη δική της πρόταση για έναν ενιαίο, παγκρήτιο ΦΟΔΣΑ. Καταψήφισε επίσης η “Λαϊκή Συσπείρωση”, όπως και ο Λεωνίδας Ζαμπετάκης, που την προηγούμενη φορά είχε ψηφίσει λευκό.

Σχόλια