Ηράκλειο

Χωρίς εργαζομένους στην καθαριότητα τα σχολεία

48ωρη Πανελλαδική απεργία σχολικών καθαριστών και καθαριστριών

Σε 48ωρη απεργία σήμερα, Δευτέρα, και αύριο, Τρίτη, προχωρούν τα Σωματεία εργαζομένων στην καθαριότητα, σε όλη τη χώρα.

Στην εν λόγω απεργία συμμετέχει και το Σωματείο Καθαριστών – Καθαριστριών Νομού Ηρακλείου, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε.

Αναλυτικότερα, με απόφαση της ΟΙΥΕ, κηρύσσεται σήμερα Δευτέρα 19 και αύριο Τρίτη 20 Νοέμβριου, 48ωρη Πανελλαδική Απεργία στην καθαριότητα των Δημοσίων Σχολείων.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Σωματείου, 9000 συμβασιούχοι εργαζόμενοι επί δεκαετία στην καθαριότητα των σχολείων ζουν στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια που έχει γίνει πλέον ρουτίνα για αυτούς και τις οικογένειες τους. Ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες το κράτος τους βαπτίζει εργολάβους κατ’ αποκοπή και χωρίς δικαιώματα. Δεν λαμβάνουν, δώρα, επιδόματα και άδεια. Η αμοιβή είναι πολύ κατώτερη από έναν χαμηλόμισθο εργάτη, και καλύπτει μικρό μόνο μέρος της παρεχόμενης εργασίας. Αμείβονται με ελάχιστα ευρώ για κάθε αίθουσα διδασκαλίας, και όσο αφορά το σύνολο των κοινόχρηστων χώρων (γραφεία, τουαλέτες, αυλές), Αυτά είναι υποχρέωση τους να τα καθαρίζουν καθημερινά με αμοιβή 2 ευρώ. Έτσι σε πολλές περιπτώσεις ο μηνιαίος μισθός δεν ξεπερνά τα 300 ευρώ, ασχέτως ωραρίου και με την υποχρέωση να παραδίνουν κάθε ημέρα το σχολείο καθαρό.

Το σύνολο σχεδόν των εργαζομένων στον κλάδο είναι άτομα από ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες (πολύτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες, προστατευόμενα μέλη με ειδικές ανάγκες κ.λπ.), αφού οι προσλήψεις γίνονται με κοινωνικά κριτήρια. Και όμως, η μισθοδοσία καθυστερεί αδικαιολόγητα πολλές φορές για αρκετούς μήνες, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε πλήρη απόγνωση.

Εργάζονται σε επισφαλή καθεστώς, βιώνοντας συχνά εκβιασμούς όταν αρνούνται να κάνουν πράγματα που είναι εκτός των καθηκόντων τους και που ίσως βάζουν την ζωή τους σε κίνδυνο, αλλά και όταν διεκδικούν σεβασμό και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.

Το πρόβλημα υγιεινής και καθαριότητας στα σχολεία μας είναι εξαιρετικά σημαντικό και μας αφορά όλους: κράτος, γονείς, παιδιά, εκπαιδευτικούς, τοπική αυτοδιοίκηση. Πρόκειται για τον χώρο που φιλοξενεί τα παιδιά μας πολλέςφορές για πάνω από 6 ώρες καθημερινά.

Ζητάμε από όλους τους τοπικούς φορείς δήμαρχους και αντιδημάρχους ,περιφέρεια και σχολικό περιφερειάρχη καθώς και από όλους τους πολιτικούς εκπροσώπους να πάρουν θέση και να μας στηρίξουν στον δίκαιο αυτό αγώνα μας.

Καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε συνθήκες που δικαιολογούν πλήρως τα βαρέα ανθυγιεινά και δεν ζητάμε τίποτα παραπάνω από αυτά που δικαιούμαστε και που ήδη άλλοι συνάδελφοι απολαμβάνουν παρέχοντας στον ίδιο χώρο τις ίδιες υπηρεσίες.

  • μετατροπή των συμβάσεων μας σε αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα – χωρίς όρους και προϋποθέσεις
  • Αξιοπρεπείς αμοιβές και επαναφορά όλου του κλάδου στα ΒΑΕ.
  • Ανθρώπινες Συνθήκες Εργασίας, με τήρηση των κανόνων Υγιεινής & Ασφάλειας – Χορήγηση των εκ του νόμου προβλεπόμενων Μέσων Ατομικής Προστασίας με αναδρομική ισχύ.
  • Έγκαιρη και άμεση καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών. Ασφάλεια και ΟΧΙ Επισφάλεια στην εργασία – Καμία μείωση αιθουσών. Καμία απόλυση εργαζόμενης από Δημάρχους και Σχολικές Επιτροπές.
  • Έκδοση κοινής σύμβασης και καθηκοντολόγιο για όλους τους δήμους της Ελλάδας με σαφή όρο την ανανέωση των συμβάσεων εκτός σοβαρού λόγου στους ήδη υπάρχοντες εργαζομένους.

Σχόλια