Ορφάνεψε στα 8 της και φορτώθηκε χρέη του νεκρού πατέρα της 22χρόνια μετά

Κρήτη
Ορφάνεψε στα 8 της και φορτώθηκε χρέη του νεκρού πατέρα της 22χρόνια μετά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απίστευτη ιστορία με 30χρονη γιατρό στο Ηράκλειο

Δεν πίστευε στα μάτια της μια 30χρονη γιατρός, στο Ηράκλειο, όταν πληροφορήθηκε ότι της “μπλόκαραν” τους τραπεζικούς της λογαριασμούς για οφειλές του πατέρα της, ο οποίος είχε αποβιώσει το μακρινό... 1996: Όπως αποκάλυψε μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” η δικηγόρος της 30χρονης συντοπίτισσάς μας, Στυλιανή Διακάκη, οι τραπεζικοί λογαριασμοί της εντολέως της δεσμεύτηκαν για χρέη του πατέρα της, ο οποίος, ωστόσο, είχε “φύγει” από τη ζωή όταν η γιατρός ήταν μόλις... 8 ετών!

Όπως μας εξηγεί η συνήγορος Ηρακλείου Στυλιανή Διακάκη, από τη δικηγορική εταιρεία “Νομικό Πρίσμα” (“Σ. Διακάκη - Α. Ζαχαρενάκη - Μ. Φουλέ”), ο πατέρας της πελάτισσάς της πέθανε τον Σεπτέμβριο του 1996, ενώ το “μπλοκάρισμα” των λογαριασμών της έγινε τον Σεπτέμβριο του... 2018.

Το πρώτο σοκ για την 30χρονη γιατρό ήρθε, λοιπόν, όταν πήγε να πληρώσει τα ψώνια που έκανε σε σούπερ-μάρκετ και η ταμίας την ενημέρωσε ότι η χρεωστική της κάρτα είναι “μπλοκαρισμένη”. Το δεύτερο σοκ ήρθε όταν η 30χρονη πληροφορήθηκε ότι η δέσμευση των λογαριασμών της έγινε για χρέη του πατέρα της προς το πρώην ΙΚΑ, ανήμερα της επετείου θανάτου του: Ο πατέρας της γιατρού πέθανε στις 14 Σεπτεμβρίου του 1996 και η ίδια πληροφορήθηκε τον λόγο για τον οποίο “μπλοκαρίστηκαν” οι λογαριασμοί της στις 14 Σεπτεμβρίου του 2018...

Η 30χρονη Κρητικιά, η οποία ζει και εργάζεται στο Ηράκλειο, είχε πάει πριν από περίπου δύο μήνες σε σούπερ-μάρκετ για να κάνει τα ψώνια της. Όταν, ωστόσο, ήρθε η ώρα της πληρωμής και έδωσε τη χρεωστική της κάρτα στο ταμείο, την ενημέρωσαν ότι η συναλλαγή δεν μπορεί να γίνει επειδή η κάρτα έχει “μπλοκαριστεί”.

Η γιατρός ανησύχησε και επικοινώνησε με την τράπεζα. Από το εν λόγω πιστωτικό ίδρυμα την πληροφόρησαν ότι έχει γίνει κατάσχεση των καταθέσεών της από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ), που αποτελεί τον αρμόδιο φορέα είσπραξης για ασφαλιστικές εισφορές.

Μία ημέρα μετά, στις 14 Σεπτεμβρίου, η 30χρονη μετέβη σε υποκατάστημα του - νυν - ΕΦΚΑ, προκειμένου να διαπιστώσει τι ακριβώς έχει συμβεί. Εκεί, την ενημέρωσαν ότι η δέσμευση των χρημάτων, από τους συνολικά δύο λογαριασμούς που έχει στο όνομά της, έγινε για οφειλές του πατέρα της προς το πρώην ΙΚΑ, ύψους σχεδόν 15.000 ευρώ.

Όπως μας λέει η κ. Διακάκη, στους εν λόγω τραπεζικούς λογαριασμούς βρίσκονταν όλες οι οικονομίες της εντολέως της. Σε αυτό το σημείο αξίζει να επισημάνουμε ότι η 30χρονη επιστήμονας έχει “χάσει” και τη μητέρα της πριν από περίπου οκτώ χρόνια.

Σύμφωνα με τη δικηγόρο, ο ΕΦΚΑ “παίρνει” τα λεφτά από τους δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς δέκα ημέρες μετά τη θετική δήλωση του εκάστοτε τραπεζικού ιδρύματος για την ύπαρξή τους. Όταν η γιατρός έμαθε για το τι συνέβη, ήταν Παρασκευή και το δεκαήμερο έληγε λίγα 24ωρα μετά και συγκεκριμένα τη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου.

Εναντίον του ΕΦΚΑ και του ΚΕΑΟ

Παρά το ότι - σύμφωνα με την ίδια - η εντολέας της δεν είχε ξανακούσει ποτέ για τις οφειλές του πατέρα της, η κ. Διακάκη μάς εξήγησε ότι ο μοναδικός τρόπος, «έως ότου ήταν δυνατό να ασκηθούν τα κατάλληλα ένδικα βοηθήματα, ώστε να μην αποδοθούν τα χρήματα στο ΚΕΑΟ και να “σωθούν” οι οικονομίες της, ήταν να προβεί σε ρύθμιση της οφειλής, προκειμένου να αρθεί η κατάσχεση και να είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν οι λογαριασμοί». Όπερ και εγένετο, με τη γιατρό να πληρώνει τελικά μία δόση του συνόλου των οφειλών του πατέρα της προς τον ΕΦΚΑ.

Όπως μας λέει η Στυλιανή Διακάκη, ο χρόνος ήταν ελάχιστος, καθώς, σύμφωνα με το ΚΕΑΟ, η Διοίκηση δεν ήταν υποχρεωμένη να κοινοποιήσει στον οφειλέτη το κατασχετήριο, παρά μόνο απευθείας στο πιστωτικό ίδρυμα, με αποτέλεσμα να εκμηδενίζεται ο χρόνος αντίδρασης του οφειλέτη προκειμένου να ανατρέψει την κατάσχεση. Γι’ αυτό και η εντολέας της προέβη σε ρύθμιση του οφειλόμενου ποσού, με ρητή, ωστόσο, επιφύλαξη αναγνώρισης του επίμαχου ποσού και της αιτίας του.

Η Στυλιανή Διακάκη, συνήγορος της 30χρονης γιατρού

Τελικά, όντως οι λογαριασμοί της 30χρονης “άνοιξαν” και πάλι, ενώ η συνήγορός της κατέθεσε στα διοικητικά δικαστήρια, εναντίον του ΕΦΚΑ και του ΚΕΑΟ, το ένδικο βοήθημα της ανακοπής, καθώς και αίτηση αναστολής εκτέλεσης, προβαίνοντας παράλληλα και σε αίτημα χορήγησης προσωρινής διαταγής ενόψει της εκδίκασης της αίτησης αναστολής.

Πράγματι, λίγα 24ωρα μετά την υποβολή του εν λόγω αιτήματος, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Ηρακλείου το έκανε δεκτό, χορηγώντας την προσωρινή διαταγή.

Από εκεί και πέρα, στην απίστευτη ιστορία της 30χρονης υπάρχουν και άλλα αρκετά αξιοπερίεργα στοιχεία. Σύμφωνα με τη Στυλιανή Διακάκη, μετά τη διερεύνηση του όλου θέματος, η 30χρονη πληροφορήθηκε ότι είχαν εκδοθεί πράξεις επιβολής προστίμου και ταμειακές βεβαιώσεις των οφειλών σε βάρος του πατέρα της και εν έτει... 1998, δύο δηλαδή χρόνια μετά τον θάνατό του! Επίσης, έτερο αξιοπερίεργο στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι οι επιδόσεις του σχετικού εγγράφου για πρώτη φορά κατά το έτος 2018 στην 30χρονη γίνονταν σε διαφορετική διεύθυνση από τη δηλωθείσα στη ΔΟΥ. Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με την κ. Διακάκη, η επίδοση γινόταν στην ίδια διεύθυνση (σ.σ. ίδια οδό και ίδιο αριθμό), αλλά σε άλλη πόλη από αυτήν που διέμενε!

«Ερχόμενοι αντιμέτωποι με μια σειρά εντελώς παράδοξων και μη νόμιμων ενεργειών της Διοίκησης, οι οποίες σε κάθε περίπτωση απαξιώνουν το συνταγματικό δικαίωμα της προηγούμενης ακρόασης του διοικούμενου, διερωτάται κανείς, τελικά, πόσο ανθρωποκεντρική είναι η προσέγγιση του νομοθέτη και κατά πόσο εφαρμόζεται από τους δημόσιους φορείς η αρχή της χρηστής διοίκησης και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του πολίτη», ανέφερε μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” η κ. Στυλιανή Διακάκη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News