Ηράκλειο

Ο Δήμος Γόρτυνας ψάχνει να… απαγκιστρωθεί από δάνεια 4 εκ. ευρώ

Τους προηγούμενες μήνες ο δήμαρχος Γόρτυνας είχε ανέβει αρκετές φορές στην Αθήνα για τα οικονομικά του Δήμου

Απόφαση «στρατηγικής σημασίας», όπως αναφέρεται, πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Γόρτυνας ύστερα από πρόταση του δημάρχου Νικολάου Σχοιναράκη.

Σύμφωνα με την απόφαση, θα κατατεθεί αίτημα στο Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την άρση της οικονομικής ασφυξίας του Δήμου Γόρτυνας. Συγκεκριμένα, ο Δήμος θα ζητήσει να αποπληρωθούν από τον λογαριασμό εξυγίανσης του Παρατηρητηρίου δάνεια προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και τις τράπεζες, συνολικού ύψους 4.078.764,75 ευρώ.

Σύμφωνα με την εισήγηση του κ. Σχοιναράκη, «...η αποπληρωμή των δανείων είναι απαραίτητη, καθώς ο Δήμος Γόρτυνας χωρίς εξυγίανση δεν είναι βιώσιμος».

Επίσης το Δημοτικό Συμβούλιο με την ίδια απόφαση δέχτηκε την εισήγηση του δημάρχου και ο Δήμος Γόρτυνας θα ζητήσει από το Παρατηρητήριο ευελιξία στη διάθεση κονδυλίων τα οποία δεν προέρχονται από το Παρατηρητήριο.

Πιο συγκεκριμένα, θα ζητήσει να μην απαιτείται έγκριση σε περίπτωση τροποποίησης προϋπολογισμού που αφορά σε δαπάνες επιχορηγούμενες σε ποσοστό 100% από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αλλά και το ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, οι εν λόγω δαπάνες δεν επηρεάζουν το Σχέδιο Οικονομικής Εξυγίανσης του Δήμου Γόρτυνας, ενώ ταυτόχρονα η προτεινόμενη μεθοδολογία θα απλουστεύσει τις διαδικασίες υλοποίησης δαπανών.

Σημειώνεται ότι τους προηγούμενες μήνες ο δήμαρχος Γόρτυνας είχε ανέβει αρκετές φορές στην Αθήνα για τα οικονομικά του Δήμου. Ο κ. Σχοιναράκης συναντήθηκε με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας ΟΤΑ, βάζοντας στο «μικροσκόπιο» το ζήτημα της οικονομικής βιωσιμότητας του Δήμου Γόρτυνας, ενόψει και της κατάρτισης του προϋπολογισμού για το 2018.

Όπως αποτυπώθηκε ανάγλυφα, τα «κουκιά» επί των οικονομικών για το 2018 δε «βγαίνουν» διόλου. Ο Νίκος Σχοιναράκης είχε ζητήσει επιτακτικά αύξηση της χρηματοδότησης, διεκδικώντας ένα ποσό ύψους 16,1 εκατ. ευρώ, υπογραμμίζοντας πως ο Δήμος συνεχίζει να αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας και δεν είναι σε θέση να αποχωρήσει από το πρόγραμμα εξυγίανσης, παρόλο που κανονικά το 2018 είναι η τελευταία χρονιά υπαγωγής του στο καθεστώς αυτό!

Σχόλια