Ηράκλειο

Λαϊκή Συσπείρωση: Αντιλαϊκός ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Κρήτης

Επίθεση στον Περιφερειάρχη από τη Λαϊκή Συσπείρωση

«Απέναντι στην «Εθνική Ομάδα Κρήτης» -όπως ονόμασε ο κ. Αρναουτάκης το συνδυασμό που ετοιμάζει για τις εκλογές του 2019 στην περιφέρεια Κρήτης- με στελέχη όλων των αστικών τάσεων μεταξύ ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και επιχειρηματίες, εμείς θα κατεβάσουμε την «Εθνική Ομάδα Εργαζομένων, ανέργων, αυτοαπασχολούμενων, μικρών αγροτών Κρήτης», με το συνδυασμό της Λαϊκής Συσπείρωσης».

Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Περιφέρεια κατά τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2019.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης:

Υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης ακόμα πως η συναίνεση των υποστηρικτών του σημερινού περιφερειάρχη -πέρα από προσωπικές επιθυμίες του καθενός- έχει ως αντικειμενική βάση τη συμφωνία όλων τους στη στήριξη της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, για να ξεπεράσει την κρίση του, σε βάρος των εργατικών, λαϊκών εισοδημάτων και δικαιωμάτων.

 

Η πολιτική των Προϋπολογισμών του 2019 – κράτους, περιφερειών και δήμων- υλοποιεί τους μνημονιακούς νόμους που μειώνουν δραματικά

  • τα εργατικά λαϊκά εισοδήματα (μισθοί, συντάξεις, μερική απασχόληση, φορολογία κα),
  • το ποσοστό των κρατικών εσόδων ( που το 95% προέρχεται από τη βαριά φορολογία του λαού) που δίνεται για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών,

με στόχο να «απελευθερωθεί» ζεστό χρήμα για τους επιχειρηματικούς ομίλους, τους εξοπλισμούς και τους «δανειστές», στις «ανάγκες» των οποίων δίνεται προτεραιότητα.

Πρώτη ευθύνη έχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που συνεχίζει την πολιτική των προηγούμενων. Τεράστια πολιτική ευθύνη όμως έχουν ΚΑΙ οι διάφορες δυνάμεις σε περιφέρειες και δήμους, που τόσα χρόνια, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ αποδέχονται, ψηφίζουν και εφαρμόζουν αυτή την πολιτική

Καμιά σημασία δεν έχει, αν κάποιοι απ’ αυτούς άλλοτε ψηφίζουν ΝΑΙ και άλλοτε ΟΧΙ ή ΛΕΥΚΟ, με ρηχά επιχειρήματα - προσχήματα και υποκρίνονται ότι κάνουν αντιπολίτευση, για να θολώσουν τα νερά.

Περιφέρειες και Δήμοι, συμμορφώθηκαν κατά γράμμα στους προϋπολογισμούς τους, με τις «οδηγίες» της κυβέρνησης, πρότειναν μόνοι τους τις περικοπές κονδυλίων που ζήτησε η κυβέρνηση, χωρίς καμιά διαμαρτυρία για την αδυναμία κάλυψης των λαϊκών αναγκών. Καλλιεργούν τον εφησυχασμό και την αναβολή των λαϊκών διεκδικήσεων, με το παραμύθι ότι «δεν υπάρχουν λεφτά», κάνοντας έτσι πλάτες στην άμεση ικανοποίηση των απαιτήσεων του μεγάλου κεφαλαίου.

 

Αποτελούν συμπλήρωμα του κρατικού μηχανισμού, με διακριτό ρόλο, αλλά με ίδιους στόχους.

Το επιβεβαίωσε και ο Περιφερειάρχης στην τοποθέτησή του, απαριθμώντας με καμάρι τα εκατομμύρια που ήδη μοιράζουν διάφορα προγράμματα στην Κρήτη σε επιχειρηματίες και ειδικά σε ξενοδόχους που κατασκευάζουν 5.000 νέες πεντάστερες κλίνες, πέρα από χρηματοδοτήσεις και παραχωρήσεις προς το μεγάλο κεφάλαιο, που αυτή την περίοδο κάνει απ’ ευθείας η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Η Λαϊκή Συσπείρωση, η μόνη παράταξη που ξεσκεπάζει τόσα χρόνια τον ταξικό και αντιλαϊκό χαρακτήρα της πολιτικής της Περιφέρειας και των Προϋπολογισμών της, καταψήφισε και τον φετινό προϋπολογισμό. Η άλλη, η εναλλακτική πολιτική που αντιπρότεινε, δίνει προτεραιότητα στις λαϊκές ανάγκες και στην οργάνωση της λαϊκής πάλης για την ικανοποίησή τους.

 

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Κρήτης

Ορφανός Στέλιος

 

Σημείωση:

 

Η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε στα πρακτικά και έδωσε στη δημοσιότητα τον παρακάτω πίνακα που επεξεργάστηκε από τα επίσημα στοιχεία της Περιφέρειας. Αποδείχνεται ανάγλυφα τόσο το ανυπόστατο του επιχειρήματος «ο Αρναουτάκης φέρνει λεφτά», όσο και η προχωρημένη πλέον αδυναμία κάλυψης των λαϊκών αναγκών.

 

Στοιχεία Προϋπολογισμών – Απολογισμών Περιφέρειας Κρήτης 2009-2019

 

                             ΕΠΙ ΝΟΜΑΡΧΙΩΝ                   ΕΠΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ                             σε εκατομμύρια ευρώ

 

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2019

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ (με τις τροποποιήσεις)

 

 

134

140

123

92

105

142

142

183

163

Απολογισμός

εκτός ΠΔΕ

 

 

110

55

56,8

46,3

37,2

59,0

54,8

62,7

 

Απολογισμός      από ΠΔΕ

0

0

0

0

0,2

0,7

32,8

23,0

11,2

11,3

 

Σύνολο Απολογισμού

130

138

110

55

57

47

66

82

66

74

 

 

 

Σχόλια