ΕΚΗ: Αυτοί είναι οι υποψήφιοι - Ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα πριν τις εκλογές

Ηράκλειο
ΕΚΗ: Αυτοί είναι οι υποψήφιοι - Ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα πριν τις εκλογές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι υποψήφιοι για τις εκλογές στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου

Με την παράταξη που στις εκλογές του 2015 στηριζόταν από ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΕ με το όνομα “Ανεξάρτητη Αγωνιστική Κίνηση” και βγήκε τρίτη, με πρώτη την παράταξη “Δημοκρατική Συνεργασία Εργαζομένων” και δεύτερη τη “Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία” (ΠΑΜΕ), κατεβαίνει τελικά ως επικεφαλής και υποψήφιος πρόεδρος του ΕΚΗ ο απερχόμενος γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Γιάννης Βρέντζος, μετά την οριστική του ρήξη με τον απερχόμενο πρόεδρο Στέλιο Βοργιά, που το πρωί της περασμένης Παρασκευής πιάστηκαν στα χέρια.

Κι ενώ η διαδικασία προετοιμασίας των εκλογών εισέρχεται στο τελικό της στάδιο αφού θα διεξαχθούν από αύριο Σάββατο 17 Νοεμβρίου μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα 19 του μήνα, μια νέα καταγγελία από μέλος της Εφορευτικής Επιτροπής και εκπρόσωπο του ΠΑΜΕ ήρθε χθες να ταράξει ακόμα περισσότερο τα ήδη ταραγμένα ύδατα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ηρακλείου, ενώ προκάλεσε την άμεση και οργισμένη απάντηση του Στέλιου Βοργιά!

Σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα προετοιμάζονται οι εκλογές του ΕΚΗ. Μάλιστα, ο Γιάννης Βρέντζος, αν και δεν κατέθεσε τελικά δικό του ψηφοδέλτιο, θα διεκδικήσει την προεδρία κόντρα στον Στέλιο Βοργιά, ως υποψήφιος πρόεδρος με την παράταξη “Ανεξάρτητη Αγωνιστική Κίνηση”, όπως είπε στη “Νέα Κρήτη” χθες ο υποψήφιος της ίδιας παράταξης Μανόλης Τσαγκαράκης.

Από τη “Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία” (ΠΑΜΕ, που στηρίζεται από το ΚΚΕ), υποψήφιος για την προεδρία του ΕΚΗ κατεβαίνει ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Νομού Ηρακλείου Γιάννης Γωνιανάκης.

Έτσι, λοιπόν, είναι πλέον οριστικό το “διαζύγιο” μεταξύ των δύο συνδικαλιστών, αφού χθες, στις 12 το μεσημέρι, έκλεισε η διαδικασία κατάθεσης των ψηφοδελτίων κι έτσι πλέον τρεις θα είναι οι παρατάξεις που θα διεκδικήσουν την ψήφο των αντιπροσώπων.

Νέα καταγγελία ΠΑΜΕ

Στο μεταξύ, χθες το απόγευμα, το μέλος της Εφορευτικής Επιτροπής και εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ, Ελευθερία Χρυσού, εξέδωσε καταγγελία, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: «Σε χθεσινή (σ.σ. προχθεσινή) συνεδρίαση της Εφορευτικής Επιτροπής του ΕΚΗ, διαπιστώθηκε ότι, παρά τις υποχρεώσεις της απερχόμενης διοίκησης που απορρέουν από το καταστατικό του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, δεν είχε παραδοθεί το μητρώο μελών του και των αντιπροσώπων, που έχουν νομιμοποιηθεί από το πρόσφατο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο του ΕΚΗ.

Παρά το ότι είχε ζητηθεί και εγγράφως από την Εφορευτική Επιτροπή με συγκεκριμένη χρονική προθεσμία, αυτή δεν τηρήθηκε. Με πρότασή μου ζήτησα να επαναφέρουμε το ζήτημα στην απερχόμενη διοίκηση, καθώς χωρίς μητρώο αντιπροσώπων ο όποιος έλεγχος υποψηφιοτήτων δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Την ίδια στιγμή έχουν καταφτάσει παραιτήσεις αντιπροσώπων από ένα μητρώο το οποίο η Εφορευτική Επιτροπή το αγνοεί!

Επίσης τόνισα τον κίνδυνο για τη μη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών και την ακύρωση του πρόσφατου εκλογοαπολογιστικού συνεδρίου, καθώς δε θα υπάρχει κανένα επίσημο έγγραφο του ΕΚΗ που να βεβαιώνει ποιοι είναι ονομαστικά οι αντιπρόσωποι και άρα ποιοι έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι. Ιδιαίτερα το τελευταίο δε βρήκε σύμφωνα τα υπόλοιπα μέλη της Εφορευτικής, τα οποία κωλυσιεργούν και στην ουσία καλύπτουν την απερχόμενη πλειοψηφούσα διοίκηση, η οποία με επικεφαλής τον απερχόμενο πρόεδρο αρκέστηκε στο να καταθέσει την υποψηφιότητα της παράταξής του λίγα λεπτά πριν την εκπνοή της προθεσμίας που είχε δοθεί, και μάλιστα με πρωτοφανή προχειρότητα»...

Οργισμένη απάντηση Βοργιά

«Φτάνει πια με τη χυδαιότητα και τα ψέματα», απαντάει με οργισμένο ύφος ο απερχόμενος πρόεδρος του ΕΚΗ Στέλιος Βοργιάς. «Πανικός, προφανώς μετά από την κατάθεση των ψηφοδελτίων, έχει πιάσει τη ΔΑΣ-ΠΑΜΕ, η οποία εδώ και μέρες έχει επιδοθεί σε μια σειρά χυδαίων και ψευδών ειδήσεων, τόσο στον ηλεκτρονικό όσο και στον γραπτό Τύπο, όσον αφορά στο μητρώο διεξαγωγής των αρχαιρεσιών του ΕΚΗ.

Όπως είναι γνωστό, στο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, το οποίο διεξήχθη στις 7/11/2018, οι σύνεδροι νομιμοποίησαν το μητρώο των εκλογών, όχι μόνο ως απόφαση, αλλά και με συμμετοχή τους στην εκλογή της Εφορευτικής Επιτροπής, στην οποία συμμετείχε επίσημα με ψηφοδέλτιο η παράταξη ΔΑΣ-ΠΑΜΕ, εκλέγοντας, μάλιστα, και μέλος της Εφορευτικής, την κ. Ελευθερία Χρυσού.

Το μόνο που εκκρεμεί είναι η ολοκλήρωση των πρακτικών του συνεδρίου για το τυπικό του θέματος, που αφορά τρεις ομόφωνες και γνωστές στις παρατάξεις αποφάσεις.

Κάθε τοποθέτηση που έχει γίνει μέχρι σήμερα αποτελεί μέγα ψεύδος και επιχειρεί να πλήξει την απερχόμενη διοίκηση του ΕΚΗ.

Σήμερα, όμως, ήρθε η πρώτη απάντηση σε αυτές τις χυδαιότητες και τα ψέματα, με τη συμμετοχή 88 υποψηφίων εκ των 250 συνέδρων στο ψηφοδέλτιο της ΔΗΣΥΕ, με επικεφαλής τον απερχόμενο πρόεδρο του ΕΚΗ Στέλιο Βοργιά», καταλήγει χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος πάντως, μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, συνιστά ψυχραιμία και καλεί το σύνολο των αντιπροσώπων στις κάλπες.

Ανοιχτό κάλεσμα: Ζητούν καθολική συμμετοχή από τα σωματεία

Από την πλευρά της, η “Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων” «καλεί το σύνολο των εργαζομένων του ΕΚΗ να συσπειρωθεί στα πρωτοβάθμια σωματεία με καθολική, άμεση συμμετοχή, καταθέτοντας φωνή αντίστασης σε κάθε αντιλαϊκό-αντεργατικό μέτρο που πλήττει βάναυσα τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους.

Το ΑΚΕ, ως Ανεξάρτητη υπερκομματική Κίνηση Εργαζομένων, θα επιδιώξει να εκφράσει στο προσεχές διάστημα όλους τους εργάτες-εργαζόμενους από κάθε σωματείο, στο πλαίσιο των σύγχρονων αναγκών και διεκδικήσεων, μακριά από κομματικούς παρεμβατισμούς και μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Τα μέτρα λιτότητας και οι συνέπειες του 1ου, του 2ου και του 3ου μνημονίου των ελληνικών κυβερνήσεων και της τρόικας χαρακτηρίζονται από εργασιακά, κοινωνικά, οικονομικά και επαγγελματικά αδιέξοδα, πολλαπλασιάζοντας τα προβλήματα σε καθημερινή βάση, γιατί έχουν αποδυναμώσει τις συλλογικές εκφράσεις των εργαζομένων και τη συλλογική εργατική συνείδηση των συνδικάτων και των εκπροσώπων τους.

Οι εργαζόμενοι ενθαρρύνονται να ακολουθούν ατομική πορεία μακριά από τη μαζική συλλογική δράση, ώστε να ελέγχονται από τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό», αναφέρει μεταξύ άλλων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News