Στο σκαμνί o κτηνοτρόφος για τη δολοφονία του Ανδρέα Κανάκη στο Καστέλι

Ηράκλειο
Στο σκαμνί o κτηνοτρόφος για τη δολοφονία του Ανδρέα Κανάκη στο Καστέλι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξυπνούν μνήμες από τη δολοφονία του κτηνοτρόφου τον Μάρτιο του 2016

Στις δικαστικές αίθουσες αναμένεται να αναβιώσει σήμερα η υπόθεση δολοφονίας του κτηνοτρόφου Ανδρέα Κανάκη, ο οποίος πριν από περίπου δυόμισι χρόνια είχε πέσει νεκρός από το όπλο ενός 57χρονου - σήμερα - Κρητικού, σε περιοχή έξω από το Μπιτζαριανό, κοντά στο Καστέλι Ηρακλείου.

Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο, αναμένεται να καθίσει ο 57χρονος κτηνοτρόφος, προκειμένου να δικαστεί σε δεύτερο βαθμό. Υπενθυμίζεται ότι ο κατηγορούμενος είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε συνολική ποινή κάθειρξης 27 ετών.

Το φονικό είχε λάβει χώρα το απόγευμα της 22ας Μαρτίου του 2016, κοντά στο χωριό Μπιτζαριανό, στο Καστέλι Πεδιάδος. Εκείνη την ημέρα, ο 58χρονος Ανδρέας Κανάκης έπεφτε νεκρός, δεχόμενος μια σφαίρα στο κεφάλι από τον 57χρονο - σήμερα - κτηνοτρόφο. Όπως έγινε γνωστό, θύτης και θύμα φέρονται να είχαν κτηματικές διαφορές μεταξύ τους.

Οι δύο άνδρες είχαν συναντηθεί στο σημείο του αιματηρού περιστατικού - παρουσία δύο ακόμη ατόμων - με αντικείμενο συζήτησης τις κτηματικές διαφορές που τους χώριζαν. Σύμφωνα με τα όσα είχαν καταθέσει τότε οι δύο αυτόπτες μάρτυρες της τραγωδίας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης το κλίμα δεν ήταν οξυμμένο, μέχρι τη στιγμή που ξαφνικά ο 57χρονος κόλλησε το όπλο του στο κεφάλι του Κανάκη και τον πυροβόλησε θανάσιμα.

Στον αντίποδα, οι ισχυρισμοί που είχε προβάλει τότε ο κατηγορούμενος ήταν εντελώς διαφορετικοί από αυτά που υποστήριξαν οι δύο αυτόπτες μάρτυρες. «Εγκλωβίστηκα από δύο αυτοκίνητα και δεν μπορούσα να διαφύγω. Και οι τρεις ήταν οπλισμένοι με κατσούνες, ενώ ένας από αυτούς είχε μαζί του και όπλο. Με έπιασαν από τον λαιμό και δεν μπορούσα να ξεφύγω. Έβγαλα το όπλο και όπως τέντωσα το χέρι μου εκπυρσοκρότησε. Δεν ήθελα να σκοτώσω κανέναν», φέρεται να είχε υποστηρίξει - μεταξύ άλλων - ο κατηγορούμενος, τον Μάρτιο του 2016.

Ποινή κάθειρξης 27 ετών

Η πολύκροτη υπόθεση είχε εκδικαστεί σε πρώτο βαθμό τον Ιούλιο του 2017 από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου. Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε κρίνει τότε ένοχο τον 57χρονο για τις πράξεις της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και της απόπειρας ανθρωποκτονίας (εναντίον του ενός εκ των ατόμων που συνόδευαν τον αείμνηστο Κανάκη), επιβάλλοντάς του συνολική ποινή κάθειρξης 27 ετών. Εξάλλου, το δικαστήριο επέβαλε και ολιγόμηνη ποινή φυλάκισης στον 57χρονο για τα πλημμελήματα της οπλοφορίας και της οπλοχρησίας.

Επισημαίνεται ότι τον Ιούλιο του 2017 το δικαστήριο αναγνώρισε στον κατηγορούμενο το ελαφρυντικό της «ανάρμοστης συμπεριφοράς των θυμάτων». Η αναγνώριση του εν λόγω ελαφρυντικού είχε ως αποτέλεσμα να “σπάσουν” τα ισόβια για τον καταδικασθέντα. Σημειώνεται ότι το ελαφρυντικό αναγνωρίστηκε από την Έδρα κατά πλειοψηφία (4-3). Συγκεκριμένα, υπέρ της χορήγησης του ελαφρυντικού τάχθηκαν οι τέσσερις ένορκοι, ενώ μειοψήφησαν οι τρεις δικαστές, οι οποίοι είχαν τη γνώμη ότι δε θα πρέπει να αναγνωριστεί στον κατηγορούμενο το ελαφρυντικό.

Εξάλλου, κατά την εκδίκαση της υπόθεσης από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, η υπεράσπιση του 57χρονου είχε ζητήσει από την Έδρα την αναγνώριση κι άλλων ελαφρυντικών. Συγκεκριμένα, είχε ζητηθεί η χορήγηση του ελαφρυντικού του πρότερου έντιμου βίου, αλλά και του ότι ο κατηγορούμενος ωθήθηκε στην πράξη του υπό καθεστώς απειλής. Ωστόσο, κανένα από τα δύο αυτά ελαφρυντικά δεν αναγνωρίστηκε στον κατηγορούμενο από το δικαστήριο.

Έφεση από την Εισαγγελία Εφετών

Ας σημειωθεί, πάντως, ότι η χορήγηση του ελαφρυντικού της «ανάρμοστης συμπεριφοράς των θυμάτων» από το δικαστήριο στον κατηγορούμενο είχε προκαλέσει, τότε, αντιδράσεις από την πλευρά της πολιτικής αγωγής. Εντούτοις, μερικές ημέρες μετά την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, η Εισαγγελία Εφετών Ανατολικής Κρήτης είχε ασκήσει έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης. Επισημαίνεται ότι η έφεση που ασκήθηκε αφορούσε μόνο στο σκέλος της χορήγησης του ελαφρυντικού στον καταδικασθέντα. Έτσι, η εκδίκαση της υπόθεσης από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης θα γίνει σήμερα - σε περίπτωση που ξεκινήσει η δίκη - από «μηδενική βάση».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News