ΝΟΔΕ Ηρακλείου: «Brain Drain: Σύγχρονη Απειλή αλλά και ευκαιρία(;)»

Ηράκλειο
ΝΟΔΕ Ηρακλείου: «Brain Drain: Σύγχρονη Απειλή αλλά και ευκαιρία(;)»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκδήλωση με θέμα «Brain Drain: Σύγχρονη Απειλή αλλά και Ευκαιρία(;)» προγραμματίζει η ΝΟΔΕ Ηρακλείου αυτή την Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018, στις 7:30 στο Ntoré Gastronomy & Symposia (αίθ. Symposia I, 5ος όροφος), στο Ηράκλειο

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα παρατηρείται ένα έντονα ανησυχητικό φαινόμενο, το οποίο τελευταία έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις, το φαινόμενο brain drain η αλλιώς φυγή μυαλών. Τα τελευταία 5 χρόνια δεκάδες χιλιάδες νέοι άνθρωποι υψηλών προσόντων κατά κύριο λόγο έχουν χάσει την εργασία τους εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και αναζητούν στο εξωτερικό την οικονομική τους ευημερία. Οι επιπτώσεις στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι άλλες από την μείωση των δυναμικότητας της οικονομίας, των ερευνητικών δραστηριοτήτων σε εγχώριο επίπεδο, την υποβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας και τον κλυδωνισμό της οικονομικής σταθερότητας του κράτους.

Σύμφωνα με έρευνα του Cologne Institute of Economic Research, το 2015, η μετανάστευση των νέων αυξήθηκε κατά 300% σε σχέση με πριν την κρίση, καθώς η ανεργία μεταξύ των νέων είχε ξεπεράσει το 50%. Ερευνά της Endeavor Greece εκτιμούσε ότι η διαρροή ταλέντων αφορά σε 350.000-427.000 νέους ανθρώπους, Σύμφωνα με την ίδια έρευνα το κόστος από την διαρροή αυτή ανέρχεται σε 12 δις ευρώ ετησίως.

Στόχος της ΝΔ είναι να διαμορφώσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε σύντομα το brain drain να μετατραπεί σε brain gain με την επιστροφή αυτών των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο κ. Βασίλης Βαρούχας, Οικονομολόγος και Αντιπρόεδρος της ΝΟΔΕ Ηρακλείου.

Τις διαστάσεις αυτού πολύ σοβαρού ζητήματος θα αναλύσουν οι κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης:

  • Γεώργιος Ζ. Παπαδάκης, MD, MPH, PhD, Παν/κός Υπότροφος, Τομέα Ακτινολογίας, Ιατρικής Σχολής, Παν. Κρήτης - Συνεργαζόμενος Ερευνητής Ι.Τ.Ε.
  • Βαγγέλης Τσιλιγκίρης, Δρ Πανεπιστημίου Birmingham City University και Επίτιμος Λέκτορας του University of Liverpool (Σύνδεση μέσω Skype)
  • Μύρων Βελιγραδής, Senior Technical Consultant - Αναλυτής Προγραμματιστής
  • Ελένη Καβαλλιεράτου, Συνιδρύτρια Agrologies (Σύνδεση μέσω Skype)
  • Ευάγγελος Τάτσης, Δρ Καθηγητής, Chinese Academy of Sciences, Institute of Plant Physiology & Ecology, Σανγκάη Κίνα (Σύνδεση μέσω Skype)

Χαιρετισμό θα απευθύνουν:

  • Αιμίλιος Παττακός, Επιχειρηματίας - Αντιπρόεδρος ΔΗΜ.Τ.Ο. Χερσονήσου
  • Άγγελος Μαθιουδάκης, Μαθηματικός - Πρόεδρος Ν.Ε.ΟΝΝΕΔ Ηρακλείου
  • Μάνια Οικονομάκη, Περιφερειάρχης ΟΝΝΕΔ Κρήτης
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News