Ηράκλειο

Σε τροχιά υλοποίησης το φράγμα Αμιρών

Με την έκδοση των περιβαλλοντικών όρων το έργο μετά από σαράντα και πλέον χρόνια διαδικασιών για πρώτη φορά θα είναι ώριμο για χρηματοδότηση

Σε τροχιά... δρομολόγησης, μετά από 45 ολόκληρα χρόνια συζητήσεων και εξαγγελιών, μπαίνει μέσα στις προσεχείς εβδομάδες το σχεδιαζόμενο από τη δεκαετία του ’70 (!) φράγμα Αμιρών-Αγίου Βασιλείου στον δήμο Βιάννου, αφού επίκειται προσεχώς η έκδοση των περιβαλλοντικών όρων του έργου.

Οι περιβαλλοντικοί όροι αναμένεται να εκδοθούν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, καθιστώντας το πολυπόθητο έργο ώριμο προς χρηματοδότηση και υλοποίηση.

Τα θετικά μαντάτα βγήκαν μέσα από τη συνάντηση για το φράγμα Αμιρών-Αγίου Βασιλείου που πραγματοποιήθηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης μεταξύ της συντονίστριας κ. Μαρίας Κοζυράκη, του δημάρχου Βιάννου και του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η διαδικασία έκδοσης των περιβαλλοντικών όρων του φράγματος Αμιρών-Αγίου Βασιλείου από την αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την κ. Κοζυράκη, ήδη ολοκληρώνονται οι απαντήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες που έχει διαβιβαστεί ο φάκελος και βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο για την έκδοση των περιβαλλοντικών όρων, αφού απομένει η γνωμάτευση της Διεύθυνσης Δασών Ηρακλείου, η οποία και αναμένεται εντός του Νοεμβρίου.

Με την έκδοση των περιβαλλοντικών όρων το έργο μετά από σαράντα και πλέον χρόνια διαδικασιών για πρώτη φορά θα είναι ώριμο για χρηματοδότηση.

Ο δήμαρχος Βιάννου ευχαρίστησε την κ. Κοζυράκη και τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης για τις ενέργειές τους ώστε να μην υπάρξει καθυστέρηση στην έκδοση των περιβαλλοντικών όρων.

Μάλιστα τόνισε ότι μετά την έκδοσή τους ο περιφερειάρχης κ. Αρναουτάκης έχει διασφαλίσει το ποσό των 2,5 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για τις απαλλοτριώσεις, ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα η διαδικασία για υποβολή πρότασης χρηματοδότησης από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης που έχουν αναλάβει την επικαιροποίηση της μελέτης του έργου.

Τέλος, ευχαρίστησε τον βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη για την προσπάθεια που καταβάλλει για ένα τόσο χρήσιμο και σημαντικό έργο στον Δήμο Βιάννου.

Το φράγμα Αμιρών-Αγίου Βασιλείου αποτελεί ένα αναπτυξιακό έργο ζωτικής σημασίας για την περιοχή της Βιάννου. Με το φράγμα, όταν με το καλό φτιαχτεί, θα διασφαλιστεί η άρδευση ενός σημαντικού τμήματος καλλιεργήσιμης γης, τόσο σε ελαιοκαλλιέργειες όσο και σε πρώιμα κηπευτικά, ιδιαίτερα στο παραλιακό μέτωπο.

Σύμφωνα με το έργο, η μέγιστη δυνατή αρδεύσιμη έκταση υπολογίζεται σε 1.600 στρέμματα (καθαρή έκταση) και η κάλυψη σε ύδρευση υπολογίζεται σε 3.040 κατοίκους, συμβάλλοντας στην αύξηση της αγροτικής παραγωγής, αλλά συγχρόνως και στην περιβαλλοντική αναβάθμιση και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

 

 

Σχόλια