default-image

Διεκδικεί ισχυρό ρόλο μέσω ΕΣΔΑΚ ο Δήμος

Ηράκλειο
Διεκδικεί ισχυρό ρόλο μέσω ΕΣΔΑΚ ο Δήμος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την υπαγωγή στον Ενιαίο Σύνδεσμο Απορριμμάτων ψήφισε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο

Έναν ηγετικό ρόλο στο μέτωπο της διαχείρισης των απορριμμάτων θα επιδιώξει να διαδραματίσει μέσα στα επόμενα χρόνια ο Δήμος Ηρακλείου, μέσω του μεγαλύτερου εκ των Φορέων Διαχείρισης Απορριμμάτων που θα λειτουργούν τις επόμενες δεκαετίες στο νησί (αν και εφόσον βέβαια επικυρωθεί στην πράξη το πλάνο που έχει αποφασίσει η ΠΕΔ Κρήτης για τη λειτουργία 3 ΦΟΔΣΑ στην Κρήτη).

Η απόφαση να υπαχθεί το Ηράκλειο στον μεγαλύτερο φορέα, στον σημερινό ΕΣΔΑΚ, πάρθηκε από τη συμπολίτευση, καθώς τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης (“Ενεργοί Πολίτες”, “Λαϊκή Συσπείρωση” και “Άμεση Δημοκρατία”) καταψήφισαν, ενώ η παράταξη των “Ανοιχτών Οριζόντων” ψήφισε λευκό.

Η συζήτηση συνοδεύτηκε από έντονες αντιπαραθέσεις και πολιτικούς διαξιφισμούς, με επίκεντρο τους πολιτικούς χειρισμούς που έγιναν όχι τόσο σε επίπεδο Δήμου Ηρακλείου όσο περισσότερο σε επίπεδο Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης.

Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά. Εν μέσω αδιεξόδου και αφού δεν κατέστη δυνατό να περάσει η λογική του ενός ενιαίου, παγκρήτιου φορέα, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης κατέληξε σε ένα συμβιβαστικό σχέδιο.

Το σχέδιο προβλέπει τρεις ΦΟΔΣΑ. Ο ένας φορέας θα είναι η ΔΕΔΙΣΑ για τους δήμους του νομού Χανίων, ο άλλος (λογικά ο ΦΟΔΣΑ Βόρειας Πεδιάδος) θα καλύπτει γεωγραφικά τους δήμους Χερσονήσου, Μινώα Πεδιάδος και Βιάννου μαζί με τους δήμους του νομού Λασιθίου και ο τρίτος φορέας, ουσιαστικά ο σημερινός ΕΣΔΑΚ, θα καλύπτει 5 δήμους του νομού Ηρακλείου συν τους 5 δήμους του νομού Ρεθύμνου.

Το σχέδιο προβλέπει τρεις ΦΟΔΣΑ. Ο ένας φορέας θα είναι η ΔΕΔΙΣΑ για τους δήμους του νομού Χανίων, ο άλλος (λογικά ο ΦΟΔΣΑ Β. Πεδιάδος) θα καλύπτει γεωγραφικά τους δήμους Χερσονήσου, Μινώα Πεδιάδος και Βιάννου μαζί με τους δήμους του νομού Λασιθίου και ο τρίτος φορέας, ουσιαστικά ο σημερινός ΕΣΔΑΚ, θα καλύπτει 5 δήμους του νομού Ηρακλείου συν τους 5 δήμους του νομού Ρεθύμνου

Πάνω στο πλάνο αυτό της ΠΕΔ, ωστόσο, καλούνται τώρα να αποφασίσουν τα Δημοτικά Συμβούλια σε ποιον φορέα θέλουν να ανήκουν. Και εδώ, στη διαδικασία αυτή που είναι σε εξέλιξη, δεν αποκλείεται διόλου να δούμε άλλα πράγματα σε σχέση με το σχέδιο της ΠΕΔ. Αυτό ακριβώς τόνισαν οι παρατάξεις των “Ανοιχτών Οριζόντων” και των “Ενεργών Πολιτών”, που έκαναν λόγο για ένα πλάνο που βρίσκεται στον αέρα!

«Δεν έχει ομονοήσει η ΠΕΔ Κρήτης. Το θέμα είναι σε εκκρεμότητα. Εμείς ως παράταξη τασσόμαστε υπέρ ενός Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης για όλη την Κρήτη, οπότε ψηφίζουμε λευκό», τόνισε η Μαρία Ξημέρη από την παράταξη Κουράκη.

«Χωρίς στοιχεία, χωρίς επεξηγήσεις, χωρίς κάποια οικονομοτεχνική μελέτη για την οποία θα έπρεπε να είχε μεριμνήσει η ηγεσία της ΠΕΔ Κρήτης, καλούμαστε να αποφασίσουμε σήμερα για έναν σχεδιασμό που θα σημαδεύει το καίριο μέτωπο των απορριμμάτων για τα επόμενα 30 χρόνια. Εντάξει, λέτε συναισθηματικά εσείς της δημοτικής Αρχής να μείνουμε στον ΕΣΔΑΚ. Και αν τα Δημοτικά Συμβούλια πάνε τελικά για άλλους φορείς; Ποιος θα πάρει την πολιτική ευθύνη; Εμείς ψηφίζουμε έναν φορέα, στη λογική της ενιαίας διαχείρισης», τόνισε ο επικεφαλής των “Ενεργών Πολιτών” Ηλίας Λυγερός.

«Σε όλες τις πόλεις, οι πολίτες σπρώχνουν τους σκουπιδοτενεκέδες στα πόδια του άλλου. Εδώ ξαφνικά όλοι τα θέλουν στα δικά τους πόδια. Όλα γίνονται για το κέρδος», τόνισε ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Μιχάλης Κασαπάκης, ενώ ο Λεωνίδας Ζαμπετάκης από την “Άμεση Δημοκρατία” δήλωσε πως παρατηρεί ένα πολύ μεγάλο μπέρδεμα και για αυτό οφείλει να ψηφίσει αρνητικά.

«Ζούμε μια αλλαγή του χάρτη αναφορικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Χρειάζεται ένας ισχυρός, κεντροβαρής φορέας στο Ηράκλειο. Ο Δήμος Ηρακλείου θέλει να παίξει κυρίαρχο ρόλο στον μεγαλύτερο φορέα που θα δημιουργηθεί στο νησί», τόνισε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ Χάρης Μαμουλάκης.

Το μαρτύριο των ΑμεΑ

Στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο τέθηκε εκ νέου το γνωστό κοινωνικό ζήτημα με την άκρως προβληματική προσβασιμότητα των ΑμεΑ. Η γνωστή ακτιβίστρια από τον χώρο τον ΑμεΑ Γεωργία Ξημεράκη παρουσίασε αναλυτικά τα προβλήματα με ράμπες ΑμεΑ κατά όνομα, με καταλήψεις ραμπών κ.τ.λ. ανά σημείο και δρόμο, παραδίδοντας μάλιστα σχετικό αναλυτικό υπόμνημα στο σώμα. Από πλευράς Δήμου, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης μίλησε για μια επικείμενη συνολική παρέμβαση που θα διορθώσει τα κακώς κείμενα, ενώ ο Μαρίνος Παττακός υποσχέθηκε αυτοψίες και “επιτήρηση” από πλευράς Δημοτικής Αστυνομίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News