Ηράκλειο

Μεταλλικές ενέσεις, ηλεκτροσόκ & ιατρικά εργαλεία του 1900 - Ξενάγηση στο Μουσείο Ιατρικής

«Ταξίδι» στις ιατρικές πρακτικές του 1900 - Ξενάγηση στο Μουσείο Ιατρικής

Πρόκειται για το μοναδικό στο είδος του στην Κρήτη, ενώ πολλά από τα ιστορικά εκθέματά του ανεβάζουν τον βαθμό της αξίας του ως ένα από τα σημαντικότερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Πραγματικά θέλουμε, πέρα από το τοπικό, το κρητικό στοιχείο του μουσείου, να προβάλλουμε τη γενική ιδέα της Ιατρικής»

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΟΥΖΑΣ, Διευθυντής Μουσείου Κρήτης

Ο λόγος για το Μουσείο Ιατρικής στο Ηράκλειο. Σχετικά πρόσφατα, το Μουσείο Ιατρικής εγκαταστάθηκε στον ιδιαίτερο χώρο που παραχωρήθηκε από την Ιατρική Σχολή στον χώρο του Πανεπιστημίου Κρήτης, για τη μόνιμη έκθεση, τις συλλογές, αλλά και για τις περιοδικές εκθέσεις που πραγματοποιούνται περιστασιακά.

Στο Μουσείο Ιατρικής ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει εκατοντάδες αντικείμενα, ανάμεσά τους ιστορικά ιατρικά βιβλία, ιατρικά και χειρουργικά εργαλεία, παλαιά ιατρικά μηχανήματα, φαρμακευτικά σκεύη ιστορικής σημασίας, καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό... ενώ σε περίοπτη θέση εκτίθενται και διαφόρων ειδών φιαλίδια με ιστορικής σημασίας φαρμακευτικά σκευάσματα του προηγούμενου αιώνα.

Προθήκη με εκθέματα από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Διακρίνονται ράμματα, γάζες και ιατρικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Πολέμου. 

«Είναι ένα μουσείο για τη νέα γενιά και όχι μόνο για τους Κρητικούς αλλά και για τους ξένους επισκέπτες μας. Γι' αυτόν τον λόγο είναι ένα “διπλό” μουσείο - στα Ελληνικά και στα Αγγλικά μεταφρασμένες οι επεξηγήσεις στις ταμπελίτσες των εκθεμάτων.

Πραγματικά θέλουμε, πέρα από το τοπικό, το κρητικό στοιχείο του μουσείου, να προβάλλουμε τη γενική ιδέα της Ιατρικής και γενικά της θεραπείας διαφόρων ασθενειών, που είναι μια γενική ιδέα για όλους τους ανθρώπους», ανέφερε στη “Νέα Κρήτη” ο κ. Ιωάννης Μουζάς, διευθυντής του Μουσείου Ιατρικής.

Πολύ παλιό μηχάνημα συσκευής ηλεκτροσόκ, η οποία χρησιμοποιείτο στα τέλη του 19ου αιώνα, σύμφωνα με τις μαρτυρίες από έναν παθολόγο γιατρό. 

Η ιδέα της δημιουργίας του μουσείου ανάγεται στο 1996, όταν και υποστηρίχτηκε θερμά από τις οικογένειες των υγειονομικών αλλά και των εθελοντών, που ένωσαν τις δυνάμεις τους για την υλοποίηση του οράματος. Τα περισσότερα εκ των εκθεμάτων αποτελούν δωρεές των συγγενών διακεκριμένων υγειονομικών του τόπου, οι οποίοι συνέβαλλαν καθοριστικά στην εξέλιξη της Ιατρικής, της Φαρμακευτικής και γενικότερα των επιστημών υγείας στην Κρήτη, και όχι μόνο, κατά τη διάρκεια του προηγούμενου αιώνα.

 

Η συσκευή ηλεκτροσόκ λειτουργούσε με μπαταρίες από θειάφι και, όπως όλες οι συσκευές ηλεκτροσόκ, χρησιμοποιείτο συνήθως για ψυχιατρικές ασθένειες. 

Η ιδέα

«Η ιδέα λοιπόν ξεκίνησε το 1996, και το όραμα αυτό ενστερνιστήκαμε μια ομάδα εργαζομένων της Ιατρικής Σχολής»

ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗ, Υπεύθυνη Έκθεσης και Επικοινωνίας Μουσείου Ιατρικής

«Η ιδέα λοιπόν ξεκίνησε το 1996. Το όραμα αυτό είχαν ενστερνιστεί μια ομάδα εργαζομένων της Ιατρικής Σχολής, αλλά και πρόσωπα από την ευρύτερη κοινότητα. Δε θα παραλείψουμε ποτέ να μιλάμε για τον Ιωάννη Τσαμπαρλάκη, τον καθηγητή Οφθαλμολογίας της Ιατρικής Σχολής, και τον Μανόλη Δετοράκη, δύο ευπατρίδες, που αυτό που έκαναν πραγματικά το έκαναν με έμπνευση και όραμα, με σκοπό να μας μεταφέρουν την ιδέα και την αγάπη για τον πολιτισμό και για τις επιστήμες Υγείας.

Η ιδέα λοιπόν ξεκίνησε το 1996, και το όραμα αυτό ενστερνιστήκαμε μια ομάδα εργαζομένων της Ιατρικής Σχολής, αλλά και πρόσωπα από την ευρύτερη κοινότητα ως δωρητές. Χάρη όμως αυτούς - τους λέμε δωρητές γιατί έχουν δωρίσει εκατοντάδες αντικείμενα - έχουμε μια εξαιρετική πλούσια, πλήρη ή σχεδόν πλήρη συλλογή αντικειμένων, που έχουν σχέση με την Ιατρική. Είτε είναι εργαλεία είτε είναι έγγραφα, φωτογραφίες ή οτιδήποτε άλλο υλικό τεκμηρίωσης, που κάνει το μουσείο αυτό να βασίζεται σε μια πλούσια και πολύ σημαντική συλλογή», τόνισε από την πλευρά της η Μαρία Τσαγκαράκη, υπεύθυνη Έκθεσης και Επικοινωνίας του Μουσείου Ιατρικής.

Μάσκα ακτινολόγου: Ο γιατρός τοποθετούσε το κεφάλι του στην αριστερή πλευρά της μάσκας, παρατηρώντας από την άλλη το εσωτερικό του ασθενούς. Σε αυτήν την περίπτωση, ο ασθενής δεχόταν μεγάλης ισχύος ακτινοβολία, περισσότερο επιβλαβή απ' ό,τι σήμερα. 

Στόχος και όραμα της προσπάθειας αυτής είναι, όπως μας εξήγησε και ο διευθυντής του μουσείου, η ανακούφιση των ανθρώπων αλλά και η πρόληψη απέναντι σε ασθένειες.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την ιστορία της Ιατρικής καθημερινά, πάντα σε συνεννόηση πρώτα με τους ιθύνοντες του χώρου, ενώ κάτι που πολλοί δε γνωρίζουν είναι η δυνατότητα που παρέχεται για συμμετοχή του κοινού στις εκδηλώσεις και στις διαλέξεις που διοργανώνονται με επίκεντρο την ιστορικότητα των αντικειμένων και των επιστημών Υγείας.

Να σημειωθεί ότι η ξενάγηση στον φακό της εκπομπής “Κρήτη Σήμερα” της “ΚΡΗΤΗ TV” πραγματοποιήθηκε από τη δρ. Βάσω Καμπουρέλλη, υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Μουσείου Ιατρικής.

Ο κ. Ιωάννης Μουζάς, διευθυντής του Μουσείου Ιατρικής, με τον δημοσιογράφο της "ΚΡΗΤΗ TV", Λευτέρη Κουμαντάκη. 

 

Σχόλια