Ανεμογεννήτρια... με φρένα - Απίστευτη πατέντα του ΤΕΙ

Ηράκλειο
Ανεμογεννήτρια... με φρένα - Απίστευτη πατέντα του ΤΕΙ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανεμογεννήτρια με... αντοχή σε περιοχές με ισχυρότατους ανέμους

Πρωτότυπη ανεμογεννήτρια με σύστημα φρένου, που μειώνει δραστικά τις στροφές του μηχανισμού για να προστατεύεται έτσι σε περιπτώσεις σφοδρής ανεμοθύελλας, ή για να τοποθετείται και σε περιοχές με πολύ ισχυρό αέρα, χωρίς να σταματάει από την άλλη να δουλεύει για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, παρουσίασε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο μηχανολόγος-μηχανικός στο Εργαστήριο Αιολικής Ενέργειας του ΤΕΙ Κρήτης Γιάννης Κουτσαυτάκης.

Η πατέντα αυτή θα είναι στο εξής στη διάθεση μιας εταιρείας που μπορεί να ενδιαφερθεί για μαζική παραγωγή ανεμογεννητριών με βάση τη συγκεκριμένη εφεύρεση, ενώ μέσα από το έργο του Εργαστηρίου δίνονται σαφείς διαβεβαιώσεις ότι τεχνογνωσία υπάρχει αν θέλουμε ως κοινωνία να προχωρήσουμε μπροστά, αφήνοντας στο “χθες” τις όποιες ενεργειακές μας εξαρτήσεις!

Συγκεκριμένα, όπως λέει στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο Γιάννης Κουτσαυτάκης, η συγκεκριμένη ανεμογεννήτρια διαφέρει από τις υπάρχουσες ως προς το παθητικό φρένο το οποίο διαθέτει για την προστασία της μηχανής.

Στο παθητικό μπροστά υπάρχει μια σύγχρονη γεννήτρια. Και σε αντίθεση με τις άλλες ανεμογεννήτριες, το πηνίο στην εν λόγω ανεμογεννήτρια είναι σταθερή, ενώ στις άλλες το πηνίο περιστρέφεται μέσα στους μαγνήτες. «Εξωτερικά στις δύο πλάκες γύρω-γύρω έχει μαγνήτες. Περιστρέφονται λοιπόν οι μαγνήτες από τα φτερά, αλλά το πηνίο μένει σταθερό, και έτσι έχουμε ηλεκτρική ενέργεια...».

Μας έδειξε εξάλλου τρία καλώδια. Αυτά συνδέονται μεταξύ τους και προκαλούν το βραχυκύκλωμα εκείνο που κάνει τη μηχανή να γυρίζει πάρα πολύ αργά. «Αυτό το βραχυκύκλωμα έχει να κάνει με την προστασία της μηχανής. Μάλιστα, στη συγκεκριμένη μηχανή έχουμε τρεις τρόπους φρεναρίσματος. Ο ένας είναι το βραχυκύκλωμα, ο άλλος είναι το παθητικό φορτίο και ο τρίτος είναι το δισκόφρενο, το οποίο είναι κι αυτό δική μας πατέντα, δηλαδή δεν υπάρχει δισκόφρενο στις μηχανές. Και να φανταστείτε ότι οι μεγάλες ανεμογεννήτριες, στα αιολικά πάρκα, δεν έχουν ούτε ουρά, ούτε φρένα, ούτε τίποτα.

Έχουν ένα ανεμόμετρο, το οποίο σύμφωνα με τη ροή του αέρα πάει και τη μηχανή κατευθείαν στην κατεύθυνση του αέρα. Γι’ αυτό και δεν έχουν και ουρά οι μεγάλες μηχανές. Σε αυτές τις περιπτώσεις έχουν ένα παθητικό φρένο, το οποίο λειτουργεί ηλεκτρονικά από τους “χώρους ελέγχου” του αιολικού πάρκου...».

Συγκριτικά πλεονεκτήματα

Ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της καινούργιας ανεμογεννήτριας του ΤΕΙ Κρήτης; «Μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε», απαντά ο Γιάννης Κουτσαυτάκης, «σε μέρη που ο άνεμος είναι πάρα πολύ ισχυρός. Μπορούμε να κρατάμε τις στροφές χαμηλά. Να μην την αφήσουμε να πάρει πάρα πολλές στροφές και να σπάσουν τα φτερά ή ένα μηχανικό μέρος να υπερφορτιστεί και να καταστραφεί. Οπότε με αυτούς τους τρεις τρόπους φρεναρίσματος μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ανεμογεννήτρια σε μέρη που έχουν πάρα πολύ αέρα. Θα μπορούσαμε να προστατεύσουμε την ανεμογεννήτρια και να μη χρειάζεται κάθε τόσο να κάνουμε σέρβις μετά από σπάσιμο φτερών...».

«Τεράστιο το αιολικό δυναμικό της Κρήτης»

Στο σημείο αυτό, ο μηχανολόγος-μηχανικός Γιάννης Κουτσαυτάκης τονίζει ότι «επί κυβερνήσεως Γιώργου Παπανδρέου είχαν κάνει μια πρόταση κάποιες πολυεθνικές στο υπουργείο Ανάπτυξης που έλεγε “δώστε μας την Κρήτη να τροφοδοτήσουμε με ρεύμα τη μισή Ευρώπη...”.

Δηλαδή έχουμε τεράστιο αιολικό δυναμικό στην Κρήτη, που, αν το εκμεταλλευτούμε όπως πρέπει, θα λύσουμε το ενεργειακό μας πρόβλημα. Αυτά είναι άλλα ζητήματα. Εμείς εδώ ασχολούμαστε με την έρευνα. Να βρούμε μικρές μηχανές. Να μπορεί και ένας ιδιώτης να πάρει την ανεμογεννήτρια στο σπίτι του επειδή έχει μικρό κόστος και σε συνάρτηση με ένα φωτοβολταϊκό να φτιάξει ένα υβριδικό σύστημα, να έχει ρεύμα σε απομακρυσμένη περιοχή που δεν πάει η ΔΕΗ εκεί...».

Πόσο εύκολο είναι, όμως, για έναν ιδιώτη να αγοράσει μια τέτοια ανεμογεννήτρια και να την εγκαταστήσει σε δική του κατοικία; «Από τη στιγμή που είναι και επιδοτούμενα αυτά από το υπουργείο Ανάπτυξης και μέσω ΕΣΠΑ από την Ευρώπη, είναι κάτι που μπορεί να γίνει. Αλλά ο ενδιαφερόμενος θα έρθει σε επαφή μαζί μας, να του πούμε πώς είναι η νομοθεσία και τι χαρτιά θα πρέπει να μαζέψει. Να κάνουμε μια έρευνα στην περιοχή για την οποία ενδιαφέρεται, να δούμε το αιολικό δυναμικό και αν αξίζει τον κόπο να βάλει ανεμογεννήτρια... Απλά το ΤΕΙ γνωμοδοτεί. Εμείς θα δώσουμε όλη την τεχνογνωσία. Και θα αναλάβει ένας κατασκευαστής απ’ έξω να την κατασκευάσει»...

Κάποτε ελάχιστοι ιδιώτες τα έκαναν αυτά. «Παρόλο που υπάρχει η δυνατότητα, υπάρχει και η επιδότηση, ο κόσμος πλέον δεν μπορεί. Αλλά θα πρέπει όλοι να ξέρουν ότι, αναλόγως το αιολικό δυναμικό της περιοχής, μπορεί κάποιος φεύγοντας από τη ΔΕΗ να κάνει απόσβεση σε δύο χρόνια. Αλλά πάμε σε κατηγορίες πάνω του μέσου Έλληνα για να μπορεί να το κάνει αυτό...».

Καταλήγοντας, ο Γιάννης Κουτσαυτάκης τονίζει ότι το ΤΕΙ Κρήτης διαθέτει έναν ειδικό λογαριασμό, μέσω του οποίου μπορεί να πουλήσει την ανεμογεννήτρια σε μια εταιρεία, με στόχο η εταιρεία στη συνέχεια να προχωρήσει σε μαζική παραγωγή. Αλλά ξεκαθαρίζει ότι η φιλοσοφία του ΤΕΙ είναι η έρευνα και όχι η εμπορία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News