Στον «πάγο» το αίτημα επανασύστασης του πρώην δήμου Ζαρού

Ηράκλειο
Στον «πάγο» το αίτημα επανασύστασης του πρώην δήμου Ζαρού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θα το δούμε μετά τις εκλογές…»: Έφτασαν μέχρι τον Προκόπη Παύλοπουλο για το ζήτημά τους

Σε κορυφαίο επίπεδο, δηλαδή στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και στον υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, τέθηκε χτες Πέμπτη το αίτημα επανασύστασης του πρώην δήμου Ζαρού (που καταργήθηκε με τον «Καλλικράτη» το 2010 και ενώθηκε με τους πρώην δήμους Τυμπακίου και Μοιρών στον δήμο Φαιστού), με τους εκπροσώπους φορέων της περιοχής να εισπράττουν κατανόηση αλλά μαζί και «πάγο» λόγω επερχόμενων δημοτικών εκλογών.

Ο υπουργός, παρουσία και του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη, που παρευρέθηκε στη συνάντηση, χαρακτήρισε μεν ως κατανοητά, βάσιμα και εύλογα σε μεγάλο βαθμό τα επιχειρήματα και το σκεπτικό του αιτήματος, ξεκαθάρισε δε πως δε γίνεται να εξεταστεί στην τρέχουσα συγκυρία, λίγους μήνες προ των αυτοδιοικητικών εκλογών, και παρέπεμψε την υπόθεση για μετά την κάλπη του ερχόμενου Μαΐου.

Βεβαίως, εδώ είναι ηλίου φαεινότερον πως στο υπουργείο Εσωτερικών βρίσκονται σε δύσκολη θέση, αφού έχουν δεχτεί «βροχή» ανάλογων αιτημάτων και πιέσεων για αλλαγές στον χωροταξικό χάρτη, όπως αυτός διαμορφώθηκε το 2010 με την αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη».

Άλλωστε, και εδώ από την Κρήτη δε λείπουν ανάλογα αιτήματα και πιέσεις για επανασύσταση πρώην καποδιστριακών δήμων, με χαρακτηριστικές περιπτώσεις αυτές του πρώην δήμου Τυμπακίου και του πρώην δήμου Νέας Αλικαρνασσού.

Δεδομένου ότι σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχει μια αλληλουχία εξελίξεων, είναι προφανές ότι στο υπουργείο Εσωτερικών θέλουν να κινηθούν πολύ προσεκτικά στα «ευαίσθητα» αυτά ζητήματα που αφορούν στη διοικητική-χωροταξική διάταξη της Αυτοδιοίκησης.

Αναλυτικότερα, το θέμα της επανασύστασης του πρώην δήμου Ζαρού τέθηκε στις συναντήσεις εκπροσώπων φορέων του πρώην δήμου και του βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο και τον υπουργό Εσωτερικών κ. Αλέξη Χαρίτση, παρουσία και συνεργατών του πρωθυπουργού.

Οι εκπρόσωποι των φορέων εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι ο «Καλλικράτης», και συγκεκριμένα τα κριτήρια του νόμου αναφορικά με τη δημιουργία ορεινών δήμων, ενώ εφαρμόστηκαν πανελλαδικά, δεν εφαρμόστηκαν στην περίπτωση του πρώην δήμου Ζαρού, θέτοντας και στις δύο συναντήσεις το πάγιο αίτημά τους για τη δημιουργία του ως αυτόνομου και τη διατήρησή του ως ορεινού δήμου.

Όπως επισήμαναν οι εκπρόσωποι των φορέων, ο πρώην δήμος Ζαρού τηρούσε πλήρως τις προϋποθέσεις των κριτηρίων, καθότι κατείχε πληθυσμό 3.370 κατοίκων και το ποσοστό της συνολικής ορεινότητας του δήμου έφτανε στο 82,44%, τονίζοντας μάλιστα ότι ο πρώην δήμος Ζαρού περιλαμβάνει και μαρτυρικό χωριό.

Όπως ανέφεραν και στον υπουργό Εσωτερικών κ. Χαρίτση, η περιοχή έχει μείνει πίσω σε έργα και υποδομές και ως εκ τούτου πρέπει να συζητηθούν τρόποι ανάπτυξής της μέσω αναπτυξιακών έργων και υποδομών, και φυσικά πάντα με τη βοήθεια και τη στήριξη του υπουργείου.

Ο κ. Χαρίτσης ενημέρωσε τόσο τον κ. Βαρδάκη, όσο και τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων του πρώην δήμου Ζαρού ότι θα υπογράψει άμεσα Υπουργική Απόφαση διάθεσης ποσού ύψους 150.000 ευρώ για την αποκατάσταση οδοποιίας του Δημοτικού Διαμερίσματος Ζαρού.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι κ.κ. Γιώργος Δαμιανάκης, πρόεδρος Παγκρήτιου Λαογραφικού Συλλόγου, αιδεσιμότατος πρωτοπρεσβύτερος πατήρ Λέανδρος Σταματάκης, προϊστάμενος Ενορίας Αγίου Γεωργίου Ζαρού, Εμμανουήλ Ανωγειανάκης, πρόεδρος ΤΟΕΒ, Γεώργιος Φυλακτάκης, πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Ζαρού, Εμμανουήλ Αρχοντάκης, πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Βοριζίων και Εμμανουήλ Ταμπακάκης, πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Μορονίου.

Έντονη κινητικότητα και στο Τυμπάκι

Πέρα από τον πρώην δήμο Ζαρού, έντονη κινητικότητα και αναβρασμός καταγράφονται εκ νέου και στην περιοχή του Τυμπακίου, με φόντο και εδώ την επανασύσταση του πρώην δήμου, που το 2010 πέρασε στον καλλικρατικό δήμο Φαιστού.

Προ ημερών, πλήθος συλλόγων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή ζήτησαν, μέσω ανοιχτής επιστολής, να συσταθεί και πάλι αυτόνομος δήμος Τυμπακίου.

Σύμφωνα με την εν λόγω επιστολή, η κατάργηση του δήμου Τυμπακίου αποτελεί «αδικία», καθώς ο συγκεκριμένος δήμος «κατέχει την πρώτη θέση σε παραγωγικότητα στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου στον πρωτογενή τομέα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επιστολή.

Μάλιστα, οι σύλλογοι που υπογράφουν την επιστολή δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν την υπόθεση...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News