Έγιναν «τάση» τα υγιεινά κυλικεία: Αντί για πίτσες... λαχταριστές σαλάτες και γιαούρτι με πετιμέζι!

Ηράκλειο
Έγιναν «τάση» τα υγιεινά κυλικεία: Αντί για πίτσες... λαχταριστές σαλάτες και γιαούρτι με πετιμέζι!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Viral τα κυλικεία που σερβίρουν αγνά κουλουράκια μέχρι και "σπιτικό" φαγητό

Η πρωτοβουλία που έγινε… "κίνημα" θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η προσπάθεια πολλών κυλικείων να κάνουν "στροφή" και να αντικαταστήσουν τα πρόχειρα ή ανθυγιεινά τρόφιμα, με υγιεινά. Οι φρουτοσαλάτες, το ταχίνι και ο χυμός από ρόδι που σερβίρονται σε σχολείο του Ηρακλείου και ανέδειξε το neakriti.gr είναι μόνο η αρχή, αφού στο 6ο και 44ο δημοτικό σχολείο της πόλης συναντήσαμε επίσης ελκυστικές προτάσεις που περιλαμβάνουν από πλούσιες και φρέσκιες σαλάτες και χωριάτικο σάντουιτς, μέχρι γιαούρτι με πετιμέζι!

Φρέσκιες σαλάτες μέχρι γιαούρτι με πετιμέζι!

Τα τρόφιμα είναι όχι μόνο υγιεινά, αλλά και λαχταριστά όπως μαρτυρούν οι εικόνες.

Για τα παιδικά γενέθλια αντί για τα γνωστά σοκολατάκια και τις τούρτες, υπάρχει η εναλλακτική πρόταση του κυλικείου που περιλμαβάνει τοματίνια με γραβιέρα και παξιμαδάκια.

«Τώρα πια τα παιδιά δεν χρειάζονται δώρα»

Όπως σημείωσε η Αγάπη Σαλούστρου που μισθώνει το κυλικείο στο 6ο και 44ο δημοτικό σχολείο Ηρακλείου: «το κυλικείο μας βραβεύτηκε από τον αντιδήμαρχο κ.Βλαχάκη και τον επόπτη δημόσιας υγείας Αντώνη Παπαδάκη τον Ιούνιο του 2018 ως πρότυπο κυλικείο. Η προσπάθεια ξεκίνησε πέρυσι σε συνεργασία με το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων και αρχικά διατίθονταν στους μαθητές φυσικός χυμός και μπάρες, πληρωμένα από το σύλλογο, για να μπουν στο νόημα της υγιεινής διατροφής . Έπειτα δίναμε στα παιδιά αυτοκολλητάκια μόνο για τα υγιεινά γεύματα. Με 5 αυτοκόλλητα έπαιρναν δώρο ένα τρόφιμο. Στο τέλος σχολικής χρονιάς ο μαθητής που διέθετε περισσότερα αυτοκόλλητα έλαβε δώρο αξίας 60 ευρώ από το σύλλογο ενώ στο δεύτερο μαθητή έδωσα δώρο τα σχολικά είδη της χρονιάς. Τώρα σκεφτείτε ότι δεν χρειάζεται πια να δίνουμε αυτοκόλλητα γιατί τα παιδιά έχουν συνηθίσει τα υγιεινά τρόφιμα».  

Σταδιακά τα κυλικεία αναζήτησαν όλο και πιο ενδιαφέρουσες , λαχταριστές και εντυπωσιακές ιδέες  αφού σύμφωνα με την Αγάπη Σαλούστρου : « ενδεικτικά η κέτσαπ αντικαταστάθηκε με γιαούρτι και αβοκάντο και τα περισσότερα προϊόντα είναι κρητικά όπως το ελαιόλαδο και το μέλι. Προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε αγνές πρώτες ύλες , τα τρόφιμα πωλούνται και η προσπάθεια πάει αρκετά καλά».

Τα πρότυπα κυλικεία έφτασαν μέχρι την… Αθήνα

Υπενθυμίζεται ότι τα πρότυπα κυλικεία εφαρμόστηκαν πιλοτικά στα δημοτικά σχολεία του Ηρακλείου και ήδη μετά το ρεπορτάζ του neakriti.gr προσέλκυσαν όχι μόνο το ενδιαφέρον των περισσότερων γονέων, αλλά η πρωτότυπη πρωτοβουλία έφτασε ακόμα και στην…Αθήνα. Ενδεικτικό είναι ότι σχολείο της Αθήνας αλλά και ΜΜΕ επικοινώνησαν με την κυλικειάρχη του 45ου δημοτικού σχολείου καθώς υπάρχει ενδιαφέρον να εφαρμοστεί και σε σχολικές μονάδες της πρωτεύουσας.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Μισθωτών Σχολικών Κυλικείων Ανατολικής Κρήτης κ.Οικονομάκης: «το πρότυπο κυλικεία έχουν επιτυχία γιατί οργανώθηκαν σωστά . Δεν αρκεί να προσπαθεί μόνο ο κυλικειάρχης, αλλά θα πρέπει όλοι να βοηθούν, η διεύθυνση του σχολείου, ο Σύλλογος Κηδεμόνων αλλά και οι γονείς. Στο σύλλογό μας έχει εγγραφεί το 80-90% των κυλικείων και οι περισσότεροι συμμετέχουν στην προσπάθεια. Ξεκινήσαμε με 10 κυλικεία αλλά ενδιαφέρονται πλέον όλο και περισσότερα».

Όσο για το κόστος των προϊόντων ο κ.Οικονομάκης καλείς τους γονείς να μην τρομάζουν καθώς γίνεται προσπάθεια να είναι προσιτά αφού όπως λέει: «ενδεικτικά στα περισσότερα κυλικεία η φρουτοσαλάτα κοστίζει από 1-1.50 ευρώ καθώς το κόστος το έχει απορροφήσει το κυλικείο και συχνά εκπλήσσονται οι γονείς αφού σε άλλα καταστήματα  θα αγοράσουν τα τρόφιμα ακριβότερα. Πάντως  ενδέχεται να απασχολείται και δεύτερο άτομο στο κυλικείο αφού τα τρόφιμα είναι χειροποίητα, οπότε το κόστος ανεβαίνει».

Πάντως φαίνεται ότι καθημερινοί καυγάδες για το κολατσιό αποτελούν καθημερινό πονοκέφαλο για τους γονείς μικρών και μεγάλων μαθητών και μέσα από τα πρότυπα κυλικεία τα παιδιά έρχονται με ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο σε επαφή με την υγιεινή διατροφή και τους καρπούς της κρητικής και ελληνική γης, αλλάζοντας σιγά-σιγά κακές συνήθειες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News