Εορτάζει η ιστορική μονή του Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη

Πολιτισμός
Εορτάζει η ιστορική μονή του Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πανηγυρίζει το Σάββατο 3 Νοεμβρίου, μία από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες μονές της Κρήτης, ο Άγιος Γεώργιος ο Επανωσήφης

Την Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου και Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου εορτάζει το Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018 εορτάζει η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη.

Την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου και ώρα 5:30 μ.μ., θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετά των εγκωμίων του Αγίου Γεωργίου, προεξάρχοντος του καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αρχιμ. Βαρθολομαίου.

Το Σάββατο 3 Νοεμβρίου στις 7 το πρωί, θα τελεστεί ο Όρθρος της εορτής και η Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του πανοσιολογιότατου Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου κ. Μεθοδίου, Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης.

Λίγα λόγια για την Ιστορική Μονή

Η Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου του Επανωσήφη, που είναι αφιερωμένη στον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο είναι ανδρική και μία από τις σημαντικότερες μονές της Κρήτης.

Επίσης, είναι το μεγαλύτερο μοναστήρι από την ίδρυσή του στην Κρήτη σε αριθμό Μοναχών, όχι μόνο εγγεγραμμένων αλλά και εγκαταβιούντων.

Η Μονή χτίστηκε κατά τα τελευταία χρόνια της Ενετοκρατίας και απέκτησε μεγάλη φήμη, ενώ κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών έγινε ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Κρήτης.

Ο ακριβής χρόνος της ίδρυσης της Μονής παραμένει άγνωστος.

Το μοναστήρι βρίσκεται σε έναν καταπράσινο λόφο στο νομό Ηρακλείου, περίπου 30 χλμ. από την πόλη, στο δρόμο προς το Μεταξοχώρι Μονοφατσίου.  

Η ονομασία Επανωσήφης δόθηκε πιθανότατα από τον άρχοντα της περιοχής Λαγγουβάρδο, ο οποίος είχε δύο βοσκούς με το δύο όνομα, Σήφης. Για να τους ξεχωρίζει έδωσε το όνομα Επάνω - Σήφης και Κάτω - Σήφης.

Έτσι επικράτησε η προσωνυμία Άγιος Γεώργιος του Επανωσήφη.

 

Τόπος μαρτυρίου

Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας η Ιερά Μονή υπήρξε σπουδαίο πνευματικό κέντρο όπου εκπαιδεύτηκαν πολλοί κληρικοί, ενώ το 1821 μαρτύρησαν στη Μονή 18 μοναχοί της.

Πλούσια ήταν η δράση της και κατά τη γερμανική κατοχή, με αποτέλεσμα οι Γερμανοί να την λεηλατήσουν.

Η προσφορά της Ιεράς Μονής Επανωσήφη είναι ανυπολόγιστη. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η σημερινή Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης, το Ορφανοτροφείο και το κτήριο που στεγάζεται ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, κτίστηκαν σε οικόπεδο της Μονής και με δικά της έξοδα.

Στη μονή υπάρχουν αρκετά τεμάχια ιερών λειψάνων, όπως του Αγίου Γεωργίου, της Αγίας Αικατερίνης, του Ιερού Χρυσοστόμου, του Αγίου Νεκταρίου, του Αγίου Μεθοδίου του Κρητός κ.ά.

Το νέο καθολικό της είναι του 19ου αιώνα.

Η Ιερά Μονή πανηγυρίζει στις 23 Απριλίου και στις 3 Νοεμβρίου (Ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Γεωργίου).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News