default-image

Άγρια πολιτική κόντρα στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου

Ηράκλειο
Άγρια πολιτική κόντρα στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Κατηγορώ» για προεκλογικά παιχνίδια με τα τέλη

“Φωτιές” άναψαν στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου τα δημοτικά τέλη για το 2019, με τους επικεφαλής των παρατάξεων “Ανοιχτών Οριζόντων”, Γιάννη Κουράκη, και “Ενεργών Πολιτών”, Ηλία Λυγερό, να “σφυροκοπούν” τη δημοτική Αρχή για προεκλογικά παιχνίδια πίσω από την απόφαση μείωσης των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας κατά 10%...

Την ίδια ώρα, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου μεταφέρθηκε χθες σε κλίμα έντασης το προ ημερών εκρηκτικό σκηνικό κατά την επεισοδιακή έναρξη των εργασιών ανάπλασης στο πάρκο Γεωργιάδη.

Οι “Φυλές του πάρκου” κατά του δημάρχου για την ανάπλαση

Σε σκληρή γλώσσα εκπρόσωποι των “Φυλών του πάρκου” Γεωργιάδη επιτέθηκαν προσωπικά στον δήμαρχο Ηρακλείου, ο οποίος απάντησε σε σκληρό ύφος.

Εκπρόσωποι των “Φυλών του πάρκου”, που εναντιώνονται στην προωθούμενη ανάπλαση, προχώρησαν χθες σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, εξαπολύοντας σφοδρή, προσωπική επίθεση κατά του δημάρχου Ηρακλείου, τον οποίο και χαρακτήρισαν ως τον πρώτο δήμαρχο στην ιστορία της πόλης που έστειλε ΜΑΤ σε δημότες.

«Θα μείνετε στην ιστορία ως ο δήμαρχος που έβαλε τα ΜΑΤ εναντίον των δημοτών του. Θα μείνετε στην ιστορία ότι δηλώνατε πως δε θα κοπεί κανένα δέντρο στο πάρκο. Δε θα σας συγχωρήσουμε, ούτε θα ξεχάσουμε», ανέφερε ο εκπρόσωπος των “Φυλών”.

Σε σκληρό ύφος ήρθε η απάντηση του Βασίλη Λαμπρινού, που είπε στα μέλη των “Φυλών” ότι αυτοί έφεραν τα ΜΑΤ και όχι η δημοτική Αρχή. Ο ίδιος έκανε λόγο για οχετό εκ μέρους των “Φυλών” και διαμήνυσε σε κατηγορηματικό τόνο πως το έργο θα προχωρήσει κανονικά, θέτοντας μάλιστα προ των ευθυνών τους τούς διαμαρτυρόμενους πολίτες για τυχόν παρατράγουδα τις επόμενες ημέρες.

Τι συμβαίνει με τα δημοτικά τέλη;

Σε ό,τι αφορά τα δημοτικά τέλη, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε χθες μειώσεις στα τέλη ταφής, στα τέλη κοινόχρηστων χώρων και στα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας-φωτισμού.

Και στις τρεις περιπτώσεις διαφοροποιήθηκε στην ψηφοφορία μόνο η “Λαϊκή Συσπείρωση”, που ψήφισε λευκό.

Για τα τέλη ταφής και κοινόχρηστων χώρων, η συζήτηση κύλησε σχετικά “αναίμακτα”. Για τα ανταποδοτικά τέλη, όμως, και τη μείωσή τους κατά 10% έγινε πραγματική πολιτική “σφαγή”, σε μια ατμόσφαιρα που αν μη τι άλλο έδωσε και το στίγμα για του τι έπεται εφεξής, μπαίνοντας πλέον σε προεκλογικούς ρυθμούς.

Ακριβώς αυτό ήταν και το στίγμα που έδωσαν οι Γιάννης Κουράκης και Ηλίας Λυγερός, που κατηγόρησαν ευθέως τη δημοτική Αρχή για προεκλογικές κινήσεις και τακτικές Μαυρογιαλούρου. Ταυτόχρονα, και οι δύο ξεδίπλωσαν σκιές παρατυπιών πίσω από λογιστικούς χειρισμούς της Λότζιας, που διαμόρφωσαν τα δεδομένα για την ξαφνική (λίγους μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές) μείωση τελών κατά 10%.

«Μια πολιτική αλλοπρόσαλλη τελείως βλέπουμε στα οικονομικά. Μια πολιτική Μαυρογιαλούρου. Τέτοιες πολιτικές είχαν εκλείψει εδώ και από εμάς και από τη δημοτική Αρχή Ασλάνη. Έρχεστε πέντε μήνες πριν τις εκλογές να φέρετε μια ελάχιστη μείωση τελών. Αυτό δείχνει ότι φεύγετε, κύριοι της δημοτικής Αρχής.

Διερωτόμαστε πραγματικά. Πώς βρήκατε κοντά στα 4,5 εκατ. ευρώ από την προηγούμενη δημοτική Αρχή που την καταγγέλλετε και ισοσκελίσατε τα έσοδα-έξοδα; Πήρατε 4 εκατ. ευρώ από εισπράξεις προηγούμενων ετών από άλλους κωδικούς και τους πήγατε στα ανταποδοτικά;», ανέφερε ο Γιάννης Κουράκης και σημείωσε ακόμα: «Αλλά τις συνηθίζετε αυτές τις αλχημείες εσείς. Το είχατε κάνει και στην περίπτωση του έργου στη Δικαιοσύνης, που είχατε πάρει χρήματα που είχαν πληρωθεί από ΣΑΤΑ το 2009! Είναι ένα πολιτικό πυροτέχνημα, κύριοι, αυτό που κάνετε με τα τέλη. Έπρεπε να κάνετε έναν προγραμματισμό. Μεταφέρετε το πρόβλημα στην επόμενη δημοτική Αρχή. Και λέω και το εξής: Μήπως έπρεπε να σκεφτείτε το άλλο; Να προσλάβετε υπάλληλους, να ενισχύσετε την Υπηρεσία Καθαριότητας για να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής οι δημότες;».

Λυγερός: «Είστε νομικά καλυμμένοι;»

Καταπέλτης κατά της δημοτικής Αρχής, για περίεργες, αίολες νομικά - όπως τις σκιαγράφησε - οικονομικές αλχημείες στον “βωμό” της προεκλογικής συγκυρίας, ήταν ο Ηλίας Λυγερός. «Απεδείχθη στην πράξη ότι σε καμία χρονιά της θητείας σας δεν ήταν απαραίτητη η αύξηση τελών. Ποτέ δεν υπήρχε ανάγκη αύξησης. Πάντα υπήρχε η δυνατότητα για συνεχείς μειώσεις.

Το κάνετε τώρα, την τελευταία χρονιά, χρονιά προεκλογική. Με ποια νομική κάλυψη έχετε στο ταμείο περί τα 4,5 εκατ. ευρώ περίσσευμα από τα ανταποδοτικά τέλη πολλών ετών; Είναι παράνομο. Τόσα χρόνια τα κρατούσατε παράτυπα τα ανταποδοτικά από τους δημότες!

Ξεζουμίζετε οικονομικά όλα τα χρόνια αυτά τους δημότες και ξαφνικά τον τελευταίο χρόνο, ως διά μαγείας, δίνετε την... “καραμελίτσα” των μειώσεων;», υπογράμμισε σε σκληρή γλώσσα ο επικεφαλής των “Ενεργών Πολιτών”.

«Αρκετά έχει πληρώσει ο δημότης! Όλο φόρους, φόρους, φόρους! Όταν εφαρμόζουμε ίσα μέτρα σε άνισες καταστάσεις, τότε μιλάμε για ανισότητα», σημείωσε ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Μιχάλης Κασαπάκης.

Από πλευράς δημοτικής Αρχής, ο δήμαρχος Ηρακλείου θέλησε να απαντήσει στον Γιάννη Κουράκη, λέγοντάς του: «Κύριε Κουράκη, δεν αποφασίζετε εσείς αν φεύγει η δημοτική Αρχή. Το ποιος θα παραμείνει στη δημοτική Αρχή θα το αποφασίσει ο λαός. Κάντε λίγη υπομονή», επισήμανε ο Βασίλης Λαμπρινός.

Απάντηση Καραντινού

«Χαίρομαι που ψηφίζετε όλοι τις μειώσεις. Δε θέλω να υπονομεύσω τον Δήμο, όπως θα το έκανα αν πήγαινα σε μεγαλύτερη μείωση. Πρέπει να υπάρχει πάντοτε “μαξιλάρι ασφαλείας”. Στα άλλα τέλη που δεν ήταν ανταποδοτικά, κύριε Κουράκη, τρία χρόνια τώρα γίνονται μειώσεις. Πώς είναι λοιπόν προεκλογική κίνηση;

Αν είχαμε ελλειμματικό προϋπολογισμό και κάναμε μειώσεις, θα ήταν προεκλογικό», τόνισε, μεταξύ άλλων, απαντώντας στην ομοβροντία “πυρών” εκ μέρους των Γιάννη Κουράκη και Ηλία Λυγερού, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Καραντινός.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News