«Πεσκέσι» στον ΟΠΕΚΕΠΕ ελιές «χτυπημένες» από δάκο

Ηράκλειο
«Πεσκέσι» στον ΟΠΕΚΕΠΕ ελιές «χτυπημένες» από δάκο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έντονη διαμαρτυρία αγροτών για περικοπές επιδοτήσεων

Καλάθια με ελιές... δακοχτυπημένες κρατούσαν και... προσέφεραν στον προϊστάμενο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κρήτης στο Ηράκλειο, χθες, οι συνδικαλιστές που εκπροσώπησαν τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Επιτροπές Αγώνα-μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, για να εκφράσουν έτσι τη διαμαρτυρία τους τόσο για την έλλειψη ουσιαστικών ενεργειών προστασίας του κόπου τους από τον δάκο, όσο και για τη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης.

Έδωσαν μάλιστα έμφαση στις περικοπές των επιδοτήσεων και απέσπασαν από τον Κώστα Αλεξόπουλο τη δέσμευση ότι - με βάση και τη δήλωση του υπουργού Σταύρου Αραχωβίτη - η απένταξη των 58 περιοχών της Κρήτης από την εξισωτική αποζημίωση δε θα υλοποιηθεί.

«Με τις δακοχτυπημένες ελιές θέλαμε να αποδείξουμε επίσης ότι υπάρχει και η μειονεκτικότητα της παραγωγής μας, που δε δικαιολογεί να αλλάξουν οι χάρτες των μειονεκτικών περιοχών», δήλωσε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, μετά την παράσταση διαμαρτυρίας, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων Μανόλης Καρκαβάτσος.

«Με την έννοια ότι τα προϊόντα είναι καταστρεμμένα, ταλαιπωρημένα από την ξηρασία και τον δάκο, άρα λοιπόν γιατί επαναχαράζουν την εξισωτική αποζημίωση; Είδαμε και πολύ κόσμο που διαμαρτυρόταν στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ. Από ’κει και πέρα εμείς θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας. Στις 14 Νοέμβρη, μαζί με τα εργατικά συνδικάτα στην πλατεία Ελευθερίας, και στις 9 Δεκέμβρη θα πάρουμε αποφάσεις για τις περαιτέρω δράσεις μας, στην πανελλαδική σύσκεψη που θα γίνει στη Νίκαια μαζί με τα άλλα μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων».

Εξάλλου χθες, ανάλογη κινητοποίηση έγινε και στον ΟΠΕΚΕΠΕ των Χανίων. «Ο κ. Αλεξόπουλος μάς υποσχέθηκε ότι θα επανεξεταστούν τα θέματα αυτά, και είπε ότι οι δεσμεύσεις του υπουργού είναι ότι δε θα γίνει αλλαγή στην εξισωτική αποζημίωση. Αλλά από ’κει και πέρα, μειώνοντας τις επιδοτήσεις χειροτερεύουν τις συνθήκες επιβίωσης των μικρομεσαίων παραγωγών. Και κυρίως πρόκειται για μια τακτική προκειμένου να αλλάξει χέρια η γη. Να χάσει αξία η γη. Να μπορέσουν οι ισχυροί να την αγοράσουν εντελώς τσάμπα μέσα από τη συνεχιζόμενη απαξίωση...».

Μ. Καρκαβάτσος: «Οι επιδοτήσεις κρατούν ζωντανή την παραγωγή»

Όπως εξηγεί ο κ. Καρκαβάτσος, σήμερα με μία έστω και μικρή επιδότηση οι παραγωγοί συνεχίζουν να κρατούν τη γη τους και να την καλλιεργούν. Όταν όμως εκλείψει εντελώς η επιδότηση, θα έχουμε πολλούς παραγωγούς οι οποίοι θα κοιτάξουν να “ξεφορτωθούν” τη γη τους για να καλύψουν τις ανάγκες τους και να ξεχρεώσουν τα χρέη τους.

«Κόβοντας την εξισωτική και μειώνοντας την επιδότηση, ο μικροϊδιοκτήτης θα βγει και θα πει “τι να την κάνω τη γη; Ας την πουλήσω όσο-όσο, να πάρω κάποια λεφτά να καλύψω κάποιες ανάγκες”», λέει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας ο Μανόλης Καρκαβάτσος.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον Μανόλη Καρκαβάτσο, έχει μεγάλη σημασία και ο τρόπος με τον οποίο δίνονται αυτές οι επιδοτήσεις.

«Για να στηριχτεί το αγροτικό εισόδημα θα πρέπει να αλλάξει το οικονομικό μοντέλο. Να υπάρξει μείωση του κόστους παραγωγής. Να ελεγχθεί το μονοπώλιο των εμπόρων και το κύκλωμα διακίνησης. Δεν μπορεί δηλαδή το λάδι το δικό μας να το παίρνουν 2,60 ευρώ το κιλό και στα ράφια να φτάνει από 7,8 ευρώ και πάνω για τον καταναλωτή»... Και την ίδια ώρα υπάρχουν περιπτώσεις παραγωγών που δεν έχουν πληρωθεί ακόμα τα σταφύλια τους, ενώ υπάρχει και μια νέα κατηγορία “βιομηχανικών σταφυλιών”, που αποτελεί “πατέντα” διαφόρων, για να πάρουν σχεδόν τζάμπα την παραγωγή των οινοσταφύλων, σε μια χρονιά τόσο δραματική. «Είναι ένα τρικ. Πρόκειται για σταφύλια βρεγμένα, σαπισμένα, που δεν πήγαιναν στο εμπόριο, και κάποιοι τα εκμεταλλεύτηκαν με 10 και 15 λεπτά το κιλό»...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News