Ηράκλειο

Στους δρόμους οι μαθητές - Αναλυτικά ποια σχολεία έχουν κατάληψη

Ξεσηκώθηκαν οι μαθητές σε σχολεία του Ηρακλείου και άλλων περιοχών της Κρήτης

Υπό κατάληψη βρίσκονται από σήμερα, δεκάδες σχολεία σε όλη την Κρήτη, φθάνοντας σε σύνολο τα 61, εκ των οποίων τα περισσότερα στο Ηράκλειο και ακολουθούν τα Χανιά και το Λασίθι ενώ στο Ρέθυμνο δεν υπάρχουν καταλήψεις.

Οι κινητοποιήσεις ήταν προγραμματισμένες και οι μαθητές αντιδρούν στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας.

Τα κλειστά σχολεία στο νομό Ηρακλείου

Αναλυτικότερα στο νομο Ηρακλείου μαθητές 41 σχολείων στα 100 της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν έκαναν μάθημα σήμερα με 21 γυμνάσια και 20 λύκεια - ΕΠΑΛ να έχουν βάλει «λουκέτο».

Πιο συγκεκριμένα τα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη:

ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΕΝΤΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ:
1ο - 2ο- 4ο -5ο- 8ο- 9ο -10ο- 11ο- 12ο

ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΕΚΤΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Βιάννος- Καστέλι- Πόμπια –Προφήτης Ηλίας – Τύλισος - Τυμπάκι - Χάρακας - Επισκοπή Κρουσώνας - Αγία Βάρβαρα – Άγιος Μύρωνας - Καλλιτεχνικό

ΛΥΚΕΙΑ ΕΝΤΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

1ο- 2ο -4ο- 6ο- 7ο- 8ο -10ο 

ΕΠΑΛ
1ο- 2ο- 5ο- 6ο- 2ο ΕΚ

ΛΥΚΕΙΑ ΕΚΤΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Χάρακας - Κρουσώνας - Τυμπάκι - Άγία Βαρβάρα - Αλικαρνασσός - Άγιος Μυρωνας- Ασήμι -Επισκοπή

Κλειστά σχολεία και στα Χανιά

Και στο νομό Χανίων σχολεία δεν λειτούργησαν σήμερα αφού τελούν υπό κατάληψη 14 από τα συνολικά 51 σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευση μεταξύ των οποίων 5 Γυμνάσια και 4 λύκεια και 5 ΕΠΑΛ.

Αναλυτικότερα:

ΓΥΜΝΑΣΙΑ

3Ο 4Ο 6Ο , γυμνάσιο Σούδας και Κισάμου

ΛΥΚΕΙΑ

2Ο 3Ο 4Ο και ΓΕΛ Κισάμου

ΕΠΑΛ

1ο 2ο  και Επαλ Κισάμου, Βρυσών και Ελευθερίου Βενιζέλου

Κλεστά σχολεία και στο Λασίθι

Στο νομό Λασιθίου σε σύνολο 32 σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τελούν υπό κατάληψη 6 σχολεία, 1 γυμνάσιο, 1 λύκειο και 4 ΕΠΑΛ
Αναλυτικά

ΛΥΚΕΙΟ
Γενικό λύκειο Τζερμιάδου

ΕΠΑΛ
Αγίου Νικολαοου – Ιεράπετρα – Σητείας –Νεάπολης

ΓΥΜΝΑΣΙΟ
Γυμνάσιο Τζερμιάδου

Ενώ στο Ρέθυμνο τα σχολεία λειτουργούν κανονικά χωρίς καταλήψεις.

Πορεία με πανό σε κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου

Με σύνθημα «η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε ξεπουλιέται, ούτε προσκυνά» οι μαθητές πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας και ύψωσαν πανό νωρίς το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας.

Μαθητές, γονείς και καθηγητές συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για τα κενά στους εκπαιδευτικούς αλλά και τις αλλαγές στο Λύκειο.

Σημειώνεται ότι στο σημείο υπήρχε διακριτική παρουσία δυνάμεων της Αστυνομίας.

Στη συνέχεια οι μαθητές έφτασαν διαμαρτυρόμενοι μέχρι τα γραφεία Β'Βάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου. 

Η  ανακοίνωση από την Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας: 

Η (Α.Σ.Γ.Μ.Ε) χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις των μαθητών όλης της χώρας που οργανώνονται από τα συλλογικά τους όργανα και κορυφώνονται στις 29 Οκτωβρίου με την συγκέντρωσή τους στα Προπύλαια της Αθήνας και σε άλλες πόλεις.

Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς η καθημερινή πραγματικότητα έφερε στην επιφάνεια τα οξυμένα προβλήματα της εκπαίδευσης που συνεχίζουν να υφίστανται τα παιδιά μας.

Οι μαθητές ζητούν το αυτονόητο : ένα σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα τσακίζει τα όνειρα, τα δικαιώματα και τα νιάτα τους.

Ως γονείς έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε τον αγώνα τους και τις μορφές πάλης που τα συλλογικά τους όργανα θα επιλέξουν, να συμπαρασταθούμε στα δίκαια αιτήματά τους για τη βελτίωση των συνθηκών μόρφωσής τους :

Για να μη βάζουμε το χέρι στην τσέπη. Για να είναι η παιδεία αποκλειστικά δημόσια και πραγματικά δωρεάν.

Για ένα σχολείο με σύγχρονες υποδομές, να σταματήσει το αίσχος των containers, για σχολικές μεταφορές που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες, για μόνιμο/οργανικό προσωπικό στην καθαριότητα των σχολείων, για τραπεζοκόμους, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους και σχολικούς φύλακες.
Για ποιοτικό μάθημα, με εργαστηριακές υποδομές, έχοντας τμήματα το πολύ 20 μαθητών (15 για το νηπιαγωγείο και την Α-Β Δημοτικού)
Για προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών.
Για τα δικαιώματα στην εκπαίδευση των παιδιών με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες και ανάγκες.
Για ένα σχολείο για όλα τα παιδιά, που θα διαμορφώνει ολοκληρωμένες προσωπικότητες με αγάπη για τη γνώση και τον άνθρωπο, που θα καλλιεργεί την κριτική σκέψη, θα ερευνά και θα καλλιεργεί τα ταλέντα των παιδιών, θα κεντρίζει το ενδιαφέρον και την φαντασία τους.
Για να βάλουμε φραγμό στα σχέδια για ένα Λύκειο-εξεταστικό κέντρο που θα αγχώνει ακόμα περισσότερο τα παιδιά μας, θα μας αναγκάζει να βάζουμε ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για φροντιστήρια.
Για πλήρη δημόσια υγειονομική κάλυψη των παιδιών, ελεύθερο χρόνο και τις απαραίτητες υποδομές αθλητισμού, πολιτισμού, ασφαλών παιδικών χαρών στις γειτονιές.
Για ένα σχολείο που θα καλλιεργεί τη συνεργασία, το σεβασμό και την αλληλεγγύη πετώντας στα σκουπίδια την επιθετική συμπεριφορά, το φασισμό, το ρατσισμό.
Για την ενημέρωση και την πρόληψη ενάντια στα ναρκωτικά και σε όλες τις εξαρτήσεις, την αντιμετώπιση των φυσικών φαινομένων και καταστροφών.
Για την αξιοπρεπή κι ισότιμη ένταξη στη σχολική καθημερινότητα όλων των παιδιών, χωρίς διακρίσεις κι αποκλεισμούς.
Ως Α.Σ.Γ.Μ.Ε δηλώνουμε ότι στεκόμαστε στο πλευρό των μαθητών και καλούμε τους Συλλόγους, τις Ενώσεις και τις Ομοσπονδίες Γονέων να συμπορευτούν με τους μαθητές στο δίκαιο αγώνας τους για το σχολείο που τους αξίζει και μια ζωή με δικαιώματα.

Στις 29 Οκτώβρη είμαστε μαζί με τα παιδιά μας στον αγώνα τους για ένα σχολείο που μορφώνει και δεν εξοντώνει! Κάθε Σύλλογος Γονέων Γυμνάσιου και Λυκείου, κάθε Ένωση Γονέων, κάθε Ομοσπονδία να στηρίξει ουσιαστικά τον αγώνα των μαθητών. Να πάρει απόφαση συμμετοχής στην πανελλαδική κινητοποίηση!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια