Ηράκλειο

Με τιμή και συγκίνηση η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στο Ηράκλειο

Με γαλανόλευκες σημαίες «πλημμύρισε» το κέντρο του Ηρακλείου

Με κάθε λαμπρότητα και τιμή πραγματοποιήθηκαν οι εορτασμοί για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στο Ηράκλειο

Η παρέλαση στο Ηράκλειο ξεκίνησε λίγο μετά τις 12 και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι.

Ο καλό καιρός, μάλιστα ευνόησε τους Ηρακλειώτες, έτσι, μικροί και μεγάλοι βρίσκονται στο κέντρο του Ηρακλείου και, με συγκίνηση, παρακολουθούν την παρέλαση, με το κέντρο του Ηρακλείου να έχει «πλημμυρίσει» από γαλανόλευκες σημαίες.

Από πλευράς επισήμων, την παρέλαση παρακολούθησαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Ηρακλείου, κ. Βασίλης Λαμπρινός, οι βουλευτές Ηρακλείου με το ΣΥΡΙΖΑ, κκ. Ιωάννης Μιχελογιαννάκης, Σωκράτης Βαρδάκης και Νίκος Ηγουμενίδης, ο βουλευτής Ηρακλέιου της ΝΔ, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο βουλευτής Ηρακλείου με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, καθώς και ο ευρωβουλευτής, κ. Νότης Μαριάς.

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Κωνσταντίνος Φωτάκης, ενώ πλήθος εκπροσώπων από τους δημόσιους φορείς του Ηρακλείου, βρισκόταν στην εξέδρα των επισήμων.


Συγκίνηση κατά την κατάθεση στεφάνων

Οι εορτασμοί ξεκίνησαν, περίπου στις 11:30 το πρωί, με την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, στην πλατεία Ελευθερίας.

Στεφάνια κατέθεσαν όλοι οι επίσημοι εκπρόσωποι που παρακολούθησαν, έπειτα, την παρέλαση, καθώς και δημότες του Ηρακλείου.

Οι δηλώσεις των επισήμων:

Για την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 ο Δήμαρχος Ηρακλείου, κ. Βασίλης Λαμπρινός δήλωσε, μεταξύ άλλων:

«Το “Όχι” των Ελλήνων του 1940 προς το ιταλικό φασιστικό καθεστώς, στην αξίωση παράδοσης και υποταγής της πατρίδας μας, αποτελεί ορόσημο στην ιστορική πορεία του τόπου μας, κορυφαίο σημείο της συλλογικής μας Μνήμης.

Ο ηρωικός εκείνος αγώνας του λαού μας, που υπερασπίστηκε την ελευθερία του, τις αξίες της φιλοπατρίας, της υπερηφάνειας, της αξιοπρέπειας, και της εθνικής ανεξαρτησίας, μας εμπνέει και σήμερα και μας διδάσκει. Το μήνυμα για εθνική ενότητα και πίστη σε αρχές και ιδανικά, είναι πάντα επίκαιρο.»

Ενώ, ο βουλευτής Ηρακλείου και Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ανέφερε:

«Η 28η Οκτωβρίου αποτέλεσε την αφετηρία ενός μεγάλου αγώνα, που μας άφησε μια πολύτιμη παρακαταθήκη όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Η Ελλάδα ύψωσε το ανάστημά της απέναντι στις δυνάμεις του φασισμού που προσπάθησαν να ισοπεδώσουν τις ανθρωπιστικές αξίες της Ευρώπης, δίνοντας γενναίες μάχες για την αρετή και το δίκαιο, την υπεράσπιση του Έθνους και της Πατρίδας.

Οι Έλληνες ενωμένοι, αγωνίστηκαν με αυταπάρνηση και αυτοθυσία, για το ύψιστο αγαθό της ελευθερίας, και τα κατάφεραν. Ας ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους κι ας αποτελέσει η φετινή επέτειος ανάχωμα ενάντια στα φαινόμενα λαϊκισμού που πληθαίνουν στην Ευρώπη.

Αποτελεί χρέος μας να κρατήσουμε ζωντανό το όραμα του αγώνα για ελευθερία, αλληλεγγύη, δημοκρατία. Σήμερα, οφείλουμε όλοι μας ενωμένοι να δώσουμε από κοινού νέες μάχες για να ξεπεράσουμε τη βαθιά, πολύπλευρη κρίση που διανύουμε και να κάνουμε το επόμενο βήμα μπροστά.»

Σχόλια