default-image

Το «λίφτινγκ» για το Δικαστικό Μέγαρο δρομολογείται

Ηράκλειο
Το «λίφτινγκ» για το Δικαστικό Μέγαρο δρομολογείται

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προκηρύσσεται ο διαγωνισμός για το Δικαστικό Μέγαρο στο Ηράκλειο

Άργησε αλλά να που έφτασε η ώρα για το πολυσυζητημένο, αναγκαίο εδώ και πολλά χρόνια «λίφτινγκ» στο Δικαστικό Μέγαρο του Ηρακλείου!

Η μεγάλη ημέρα είναι μεθαύριο Δευτέρα, όταν και η εταιρεία «Κτηριακές Υποδομές Α.Ε.», στο «τιμόνι» της οποίας από το πόστο του διευθύνοντος συμβούλου βρίσκεται ο συντοπίτης μας Γιάννης Χαρωνίτης, αναμένεται να προκηρύξει τον διαγωνισμό για το έργο συντήρησης-ανακαίνισης του πεπαλαιωμένου Δικαστικού Μεγάρου, με προϋπολογισμό 190.000 ευρώ, όπως είναι το σχετικό κονδύλι που έχει εξασφαλιστεί και δεσμευτεί για τον σκοπό αυτό από το Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτηρίων (ΤΑΧΔΙΚ).

Τον δρόμο για τη δημοπράτηση του σημαντικού έργου, που θα «σβήσει» τις σημερινές εικόνες ντροπής στο παλιό, χιλιοταλαιπωρημένο κτηριακό συγκρότημα των δικαστηρίων του Ηρακλείου, άνοιξε η προ ημερών απόφαση του Δ.Σ. της ΕΤΑΔ Α.Ε. για την παραχώρηση της χρήσης του κτηρίου (άνευ ανταλλάγματος) στο ΤΑΧΔΙΚ.

Τις σημαντικές εξελίξεις, που έρχονται να επιβεβαιώσουν τα όσα είχαμε προ ημερών προαναγγείλει με σχετικό ρεπορτάζ μας, επισφραγίζουν τα δύο σχετικά έγγραφα της εταιρείας «Κτηριακές Υποδομές Α.Ε.», που έχει στη διάθεσή της και δημοσιεύει η εφημερίδα «Νέα Κρήτη».

Σε ό,τι αφορά την προκήρυξη του διαγωνισμού, στη σχετική απόφαση που έλαβε η «ΚΤΥΠ Α.Ε.» αναφέρεται:

«Το Δ.Σ. της εταιρείας “Κτηριακές Υποδομές Α.Ε.” στη συνεδρίασή του τη 18η/10/2018 ενέκρινε τα τεύχη δημοπράτησης για το έργο “Άμεσες ενέργειες για την αποκατάσταση των δομικών προβλημάτων του κτηριακού συγκροτήματος του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου για την άρση της επικινδυνότητάς του και πρόσβαση Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) στους χώρους του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου.

Η χρηματοδότηση για το έργο προβλέπεται από πιστώσεις του ΤΑΧΔΙΚ (Ταμείου Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτηρίων) με την από 18/10/2018 δέσμευση πίστωσης.

Κατόπιν αυτού προτιθέμεθα να προχωρήσουμε σε δημοσίευση διαγωνισμού την ημέρα Δευτέρα 29/10/2018 (σ.σ. μεθαύριο)».

Αναφορικά με την παραχώρηση των κτηρίων του Δικαστικού Μεγάρου από την ΕΤΑΔ στο ΤΑΧΔΙΚ, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει το έργο ανακαίνισης, στο σχετικό έγγραφο ξεκαθαρίζεται ρητά ότι η παραχώρηση δεν περιλαμβάνει κάποιο αντάλλαγμα. Μια επισήμανση αναγκαία μετά τον θόρυβο που είχε σηκωθεί σε τοπικό επίπεδο με φόντο το Υπερταμείο και την περίπτωση καταβολής ενοικίου από το Δημόσιο στο Δημόσιο για τα Δικαστήρια του Ηρακλείου.

Στο έγγραφο λοιπόν που έστειλε η εταιρεία «Κτηριακές Υποδομές Α.Ε.» στο υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρεται:

«Σας ενημερώνουμε ότι:

- Για το έργο εκδόθηκε έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας από την ΥΔΟΜ Ηρακλείου Κρήτης με αριθμό 201/2018.

- Το Δ.Σ. της ΕΤΑΔ Α.Ε., στην υπ’ αριθμόν 564/17.10.2018 συνεδρίασή του αποφάσισε την παραχώρηση χρήσης άνευ ανταλλάγματος στο Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτηρίων (ΤΑΧΔΙΚ) του διώροφου κτηρίου 2, έκτασης εμβαδού 2.758,50 τ.μ., και του τριώροφου κτηρίου έκτασης εμβαδού 2.344,50 τ.μ. του ακινήτου με ΑΒΚ 1 ν. Ηρακλείου Κρήτης, τα οποία βρίσκονται μεταξύ των οδών Δικαιοσύνης, Γιάνναρη και Έβανς, και πλατείες Ελευθερίας και Δασκαλογιάννη στον ν. Ηρακλείου Κρήτης, στο Ο.Τ. 216».

Νέο δικαστικό μέγαρο: Εν αναμονή θετικών εξελίξεων

Την ίδια ώρα, οι τοπικοί φορείς είναι εν αναμονή θετικών επιτέλους εξελίξεων και για το πολύπαθο έργο ανέγερσης του νέου δικαστικού μεγάρου Ηρακλείου, σε δεσμευμένο οικόπεδο επί της παραλιακής.

«Αναφορικά με το νέο δικαστικό μέγαρο, έχουμε συμφωνήσει σε προφορικό επίπεδο με την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών για να μεταβιβαστεί σε εμάς, στην “Κτηριακές Υποδομές”, το χαρτοφυλάκιο του έργου. Τόνισα κι εγώ προσωπικά στην ηγεσία του υπουργείου ότι εμείς, λόγω εμπειρίας με έργα ΣΔΙΤ που έχουν οικοδομικό χαρακτήρα, έχουμε μεγαλύτερη ευχέρεια να προχωρήσουμε το έργο.

Αφήστε δε που κι εγώ, ως Κρητικός, το έχω και προσωπικό, αν θέλετε, στοίχημα να το “τρέξω” και θα ακούσω τα εξ αμάξης αν φέρω ευθύνες για καθυστερήσεις. Υπάρχει, λοιπόν, συμφωνία για να το αναλάβουμε εμείς ως ΚΤ.ΥΠ. Αυτήν την περίοδο είμαστε στη φάση της σχετικής αλληλογραφίας για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση της αρμοδιότητας υλοποίησης του έργου», είχε σημειώσει προ ημερών στην εφημερίδα ο διευθύνων σύμβουλος της «ΚΤΥΠ Α.Ε.» Γιάννης Χαρωνίτης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News