Τα σενάρια για την ηλεκτρική επάρκεια της Κρήτης!

Ηράκλειο
Τα σενάρια για την ηλεκτρική επάρκεια της Κρήτης!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι μέλλει γενέσθαι μετά το «όχι» της Κομισιόν στην παράταση της λειτουργίας των μονάδων της ΔΕΗ

Και τώρα τι; Μπροστά σε κρίσιμα διλήμματα και δύσκολες αποφάσεις βρίσκονται πλέον οι αρμόδιοι ελληνικοί φορείς, όπως το υπουργείο Ενέργειας-Περιβάλλοντος και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, μετά το «όχι» της Κομισιόν στο ενδεχόμενο περαιτέρω παράτασης της λειτουργίας των μονάδων της ΔΕΗ στην Κρήτη, που πρέπει να κατεβάσουν “ρολά” μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2019.

Όπως γράψαμε χθες, απαντώντας σε σχετική επερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου, ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε έκανε απόλυτα σαφές ότι οι σημερινοί ρυπογόνοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής της Κρήτης δεν μπορούν να λειτουργήσουν πέραν της μεταβατικής περιόδου, δηλαδή μετά την 31η Δεκεμβρίου 2019.

Στην απάντησή του ο επίτροπος αναφέρει ρητά ότι, σύμφωνα με το άρθρο 34, παράγραφος 1, της οδηγίας για τις βιομηχανικές εκπομπές, ο μονάδες παραγωγής ενέργειας του Αθερινόλακκου, των Ληνοπεραμάτων και των Χανίων της Κρήτης επωφελούνται από μεταβατική περίοδο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Στην απάντησή του, ο επίτροπος αναφέρει ρητά ότι, σύμφωνα με το άρθρο 34, παράγραφος 1, της οδηγίας για τις βιομηχανικές εκπομπές, ο μονάδες παραγωγής ενέργειας του Αθερινόλακκου, των Ληνοπεραμάτων και των Χανίων της Κρήτης επωφελούνται από μεταβατική περίοδο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019. Προσθέτει, ακόμη, πως η μεταβατική περίοδος δεν μπορεί να παραταθεί πέραν της ημερομηνίας αυτής.

Η απάντηση του αρμόδιου Ευρωπαίου επιτρόπου στον ευρωβουλευτή αποτελεί ένα ηχηρό προκαταβολικό... «όχι» της Κομισιόν σε ένα ενδεχόμενο αίτημα εκ μέρους της χώρας μας για νέα παράταση των μονάδων της ΔΕΗ στην Κρήτη. Το αίτημα βεβαίως επισήμως δεν έχει κατατεθεί... Η απάντηση του κ. Κανιέτε, όμως, προεξοφλεί ότι θα απορριφθεί! Σε αυτό το μοτίβο, υπουργείο και ΡΑΕ καλούνται άμεσα να λάβουν αποφάσεις για το πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ηλεκτρικής κάλυψης της Κρήτης από το 2020 που πρέπει να κλείσουν τα εργοστάσια της ΔΕΗ, έως την ολοκλήρωση της “μεγάλης” διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής.

Τρία σενάρια

Τι μέλλει γενέσθαι λοιπόν; Το ένα σενάριο, βασισμένο στη συμμόρφωση της χώρας μας με τις επιταγές της Ε.Ε., είναι το να κλείσουν κάποιες από τις σημερινές ρυπογόνες μονάδες παραγωγής ρεύματος και κάποιες άλλες να τεθούν σε καθεστώς υπολειτουργίας. Να δουλεύουν, δηλαδή, σε πολύ περιορισμένο πλαίσιο, με αυστηρό πλαφόν χρονικής λειτουργίας, ώστε να μην προκύπτουν σοβαρές παραβιάσεις ρύπων.

Σε αυτή τη περίπτωση φυσικά θα προκύψει έλλειμμα ισχύος, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί με νέες μονάδες. Θα πρέπει δηλαδή η ΔΕΗ να κάνει διαγωνισμούς για την τοποθέτηση πρόσθετων αεριοστροβιλικών μονάδων στο νησί.

Εδώ όμως υπάρχει και κόστος οικονομικό και κόστος κοινωνικό, αφού π.χ. αν επιλέξουν υπουργείο και ΔΕΗ να τοποθετήσουν νέες αεριοστροβιλικές μονάδες στον ΑΗΣ Ληνοπεραμάτων θα “ξεσηκωθούν” ο Δήμος, οι τοπικοί φορείς και η τοπική κοινωνία στο Μαλεβίζι.

Ένα δεύτερο σενάριο, επίσης στην περίπτωση συμμόρφωσης με την Ε.Ε., είναι να επιστρατευτούν πιο προσωρινού χαρακτήρα ενδιάμεσες λύσεις, μέχρι να ολοκληρωθεί η μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης. Λύσεις δηλαδή όπως η δημιουργία μικρών σταθμών με καύσιμο το φυσικό αέριο, που θα έρχεται στο νησί με φορτία LNG, ή μια πλωτή μονάδα παραγωγής με φυσικό αέριο όπως έχει προταθεί από το Κατάρ, συν επικουρικά νέες ΑΠΕ.

Και εδώ όμως υπάρχει μεγάλο κόστος και πολλά ερωτηματικά ως προς το πρακτικό σκέλος εφαρμογής, με το υπουργείο Ενέργειας-Περιβάλλοντος να είναι εξαιρετικά επιφυλακτικό, για να μην πούμε ενάντιο σε τέτοιου τύπου ενδιάμεσες λύσεις.

“Αντάρτικο”

Μέχρι την ολοκλήρωση του καλωδίου

Ένα τρίτο σενάριο, είναι να μη γίνει τίποτε! Όπως χαρακτηριστικά γράφει το energypress.gr, υπάρχει και η εκδοχή να αφήσουν ΥΠ.ΕΝ. και ΡΑΕ τα πράγματα να κυλήσουν ποντάροντας σε μια de facto παράταση λειτουργίας των υφιστάμενων σταθμών και στο ότι κανείς δεν μπορεί να “σβήσει” τις μονάδες και να αφήσει την Κρήτη χωρίς ρεύμα. Στην εκδοχή αυτή, το 2020 δε θα σταματήσει καμία μονάδα (Αθερινόλακκος 195 MW, Ληνοπεράματα 243 MW και Χανιά 290 MW), ενώ από το 2020 και μετά, οπότε θα έχει ολοκληρωθεί το μικρό καλώδιο (Πελοπόννησος-Κρήτη), θα υπάρξει σταδιακή απόσυρση πρώτα των παλιών (Ληνοπεράματα) και έπειτα των νεότερων μονάδων, μέχρι να ολοκληρωθεί και το μεγάλο καλώδιο (Αττική-Κρήτη).

Σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε “αντάρτικο” έναντι της Κομισιόν και θα λειτουργήσει τους σταθμούς παραγωγής με εθνική απόφαση, διακινδυνεύοντας τις συνέπειες. Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις στην Ευρώπη που μονάδες λειτούργησαν παρά το τέλος της νόμιμης ζωής τους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News