Ηράκλειο

Σοβαρή καταγγελία από τις «Φυλές του Πάρκου»: Τι συνέβη στο Αστυνομικό Μέγαρο;

Ελεύθερος αφέθηκε ο ένας συλληφθείς - Τι λέει φοιτητής που προσήχθη

Σοβαρή καταγγελία έρχεται στο φως της δημοσιότητας από τις «Φυλές του Πάρκου» ένα 24ωρο μετά το απίστευτο αυτό σκηνικό που επικράτησε στο πάρκο Γεωργιάδη με τη συμπλοκή ΜΑΤ, πολιτών και εκπροσώπων του Δήμου.

Πιο αναλυτικά, σε ανακοίνωσή τους οι «Φυλές», η οποία έχει αναρτηθεί στο Facebook, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι έγιναν 12 προσαγωγές ατόμων κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, η μία εκ των οποίων μετατράπηκε σε σύλληψη. Σήμερα το πρωί, το ένα άτομο που συνελήφθη οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Ηρακλείου και με εντολή του στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερο.

Ενώ λίγο αργότερα, όπως καταγγέλλουν οι «Φυλές», «στη ΓΑΔΗ, τους ανάγκασαν να γδυθούν και τα όργανα της τάξης τους τράβηξαν φωτογραφίες με τα κινητά τους».

Να σημειωθεί το neakriti.gr έχει απευθυνθεί στις Αστυνομικές Αρχές ζητώντας επίσημη απάντηση για τα όσα αναφέρονται στο σχετικό κείμενο.

Διαβάστε αναλυτικά την καταγγελία:   

«Χθες, στο πάρκο Γεωργιάδη, συμπολίτες μας δέχθηκαν επίθεση από την αστυνομία. Κατά τη διάρκεια της ημέρας έγιναν 12 προσαγωγές στους γύρω δρόμους, εκ των οποίων η μια μετατράπηκε σε σύλληψη, παρόλο που είχαν ταυτότητα μαζί τους. Στη ΓΑΔΗ, τους ανάγκασαν να γδυθούν και τα όργανα της τάξης τους τράβηξαν φωτογραφίες με τα κινητά τους. Ο λόγος για όλα αυτά;

Ο Δήμος Ηρακλείου αποφάσισε να υλοποιήσει το έργο «ανάπλασης» του πάρκου.

Φυσικά, μετά από το 10μηνο αγώνα και τις συνεχείς διαμαρτυρίες, ο Δήμος γνώριζε ότι θα μας έβρισκε απέναντί του, όπως είχαμε δεσμευτεί να κάνουμε.

Οι διαβεβαιώσεις του δήμου και του δημάρχου προσωπικά, ότι δε θα υλοποιηθεί κατά γράμμα η «Μελέτη Εφαρμογής» και άρα ότι δε θα κοπεί κανένα δέντρο, δεν μπορούν να γίνουν πιστευτές, για δύο λόγους:

1) Στη μελέτη που έχει εγκριθεί από το ΕΣΠΑ, δεν γίνονται τροποποιήσεις και αλλαγές γιατί διαφορετικά δε θα χρηματοδοτηθεί το έργο,

2) Δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη για το ότι το πάρκο Γεωργιάδη δε θα καταντήσει σαν την πλατεία Ελευθερίας, το πάρκο Θεοτοκοπούλου ή την πλατεία Κορνάρου.

Και ποιος δε θέλει να αναβαθμιστεί το πάρκο, για παράδειγμα να φτιαχτεί το οδόστρωμα, να συντηρηθεί η παιδική χαρά, να γίνει προσβάσιμος ο χώρος στα άτομα με κινητικές δυσκολίες;

Καλούμε το Δήμο να ακυρώσει τη «Μελέτη Εφαρμογής» και να ξεκινήσει τη δημόσια διαβούλευση για μια νέα μελέτη, όπου θα συζητηθούν όλα εξ αρχής.

Δεν έχουμε την πολυτέλεια στο Ηράκλειο να παίζουμε με το ελάχιστο πράσινο που έχει απομείνει.».

Επίσης, στη σελίδα τους στο Facebook έχει δημοσιευτεί μαρτυρία φοιτητή που προσήχθη  χτες στο Αστυνομικό Μέγαρο και αναφέρει πως:

«Στις 24/10/2018 και ώρα 5 μ.μ. τρεις αστυνομικοί της ασφάλειας σταμάτησαν εμένα και έναν φίλο μου στο σταυροδρόμι της οδού Έβανς και πλατείας Κορνάρου και μας ζήτησαν ταυτότητες. Είχαμε και οι δύο οπότε τις επιδείξαμε άμεσα, όπως επίσης δώσαμε και τις ακαδημαϊκές ταυτότητες για εξακρίβωση του ό,τι είμαστε φοιτητές. Ζήτησα να δω την ταυτότητα του ενός και εκείνος μου την έδειξε (δυστυχώς δεν θυμάμαι να ονομάσω τον αστυνομικό). Ένας από τους τρεις ρώτησε τον φίλο μου τι περιείχε η τσάντα του και αυτός με άνεση τους έδειξε τα περιεχόμενα (ξηροί καρποί, ομπρέλα κ.α.). Παρ’ όλα αυτά μας ζήτησαν να πάμε μαζί τους στο αυτοκίνητο για εξακρίβωση στοιχείων. Ρώτησα τι θα συνέβαινε αν αρνιόμασταν, με πρόφαση το ό,τι βιαζόμαστε να πάμε κάπου. “Σε μια τέτοια περίπτωση θα προβούμε σε σύλληψη”. Οπότε έτσι πήγαμε στο τμήμα.

Τα κινητά μας, οι ταυτότητες και οι ακαδημαϊκές ταυτότητες είχαν κατασχεθεί. Ρώτησα κατά την διάρκεια της διαδρομής αν μπορώ να πάρω ένα τηλέφωνο. Μου απάντησαν ότι θα μπορούσα όταν φτάσουμε. Κατά την διάρκεια της διαδρομής οι τρεις αστυνομικοί έκαναν διάφορες ερωτήσεις στις οποίες είτε απαντούσαμε είτε όχι. Αντίστοιχα και εμείς θέσαμε ερωτήσεις σχετικά με το γιατί μας “συλλάβανε", αν συνέβη κάτι κτλ. Οι απαντήσεις ήταν τυπικές του τύπου “Ήταν προληπτική σύλληψη”, “Για να σας προσαγάγαμε κάτι θα συνέβη" κ.α. Φτάσαμε στο τμήμα και μας πήγαν στο γραφείο προσαγωγών. Εκεί μας ζήτησαν τα στοιχεία μας προφορικά καθώς κάναν και εξακρίβωση μέσω του συστήματος. Ρώτησα την ώρα και μου είπαν 5:30 μ.μ. Επίσης ρώτησα αν μπορώ να πάρω ένα τηλέφωνο και μου είπαν “σε λίγο”. Ύστερα αφήσαμε τις αποσκευές μας σε ένα σημείο και μας πήγαν στο δίπλα δωμάτιο. Εκεί μας ζήτησαν να αδειάσουμε τις τσέπες, να βγάλουμε τις μπλούζες , ονα κατεβάσουμε το παντελόνι και να κατεβάσουμε τα εσώρουχα!

Όταν ρωτήσαμε τι θα γινόταν αν αρνιόμασταν η απάντηση ήταν “Σύλληψη”. Τέλος με τα πολιτικά τους κινητά πήραν κοντινές φωτογραφίες των προσώπων μας. Στη συνέχεια μας ζήτησαν να βγάλουμε τελείως τα κορδόνια. Όταν ο φίλος μου ρώτησε γιατί χρειάζεται αυτό η απάντηση που ήρθε ήταν αστεία: “Για να μην αυτοκτονήσετε από τις τύψεις”. Τι τύψεις μπορεί να έχει κάποιος που δεν ξέρει γιατί βρίσκεται εδώ; Αναρωτήθηκα. Στην συνέχεια μας μετέφεραν σε ένα δωμάτιο σαν κρατητήριο που ήταν άλλα 10 άτομα. Συν δυο ανήλικες κοπέλες στο γραφείο 14. Μιλήσαμε με τα άλλα παιδιά και δεν είχαμε καμιά σύνδεση Εκτός από 1 γνωστό. Συνοψίζοντας κανείς δεν είχε λόγω να βρίσκεται εκεί. Ειδικά ένας άνθρωπος που είχε έρθει για διακοπές στο Ηράκλειο, όπως και 4 ανήλικα παιδιά! Δεν είχαμε αίσθηση της ώρας. Οι περισσότεροι “κρατούμενοι” έφτασαν εκεί με χειροπέδες, εμείς ήμασταν τυχεροί. Κάποιοι κρατούνταν έως και 3 ώρες εκεί.

Μετά από λίγη ώρα μπήκε μέσα ένας άλλος αστυνόμος (συνολικά ασχολήθηκαν 5-6 αστυνομικοί). Μας είπε να στοιχηθούμε στο τοίχο Διάβαζε ονόματα και έλεγε σε άτομα να περάσουν στο γραφείο. Πρώτοι έφυγαν οι ανήλικοι και σε μας είπε να περιμένουμε. Ρώτησα “πόση ώρα ακόμα;” και μου απάντησε “όσο χρειαστεί”. Ρώτησα αν μπορούσα να κάνω ένα τηλέφωνο και μου γύρισε την πλάτη και έφυγε. Όταν ήρθε η σειρά μας πήγαμε πήραμε τα κορδόνια μας, και τις τσάντες, τα χαρτιά και κινητά και μας έδιωξαν. Ρώτησα μήπως γίνεται να μας μεταφέρει ένα περιπολικό πίσω (Είχα ρωτήσει και κατά την διαδρομή πως θα επιστρέψουμε και μας είπαν ότι μπορεί να μας φέρει πίσω κάποιο περιπολικό).

Ο αστυνόμος που διάβαζε και την κατάσταση μου είπε να φύγω γρήγορα γιατί δεν θα έχουμε καλά ξεμπερδέματα. Τελικά βρήκαμε την στάση στην Ίκαρου και επιστρέψαμε στο κέντρο. Ελληνική Αστυνομία, κοντά στον πολίτη!».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια