Σύλληψη για... χάρη της ανάπλασης στο πάρκο Γεωργιάδη

Κρήτη
Σύλληψη για... χάρη της ανάπλασης στο πάρκο Γεωργιάδη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διαμαρτυρίες, πετροπόλεμος και συγκρούσεις πολιτών με τα ΜΑΤ ως τη λεωφόρο Δημοκρατίας

Άκρως επεισοδιακό αποδείχτηκε το χθεσινό άνοιγμα της “αυλαίας” στην πολυσυζητημένη ανάπλαση του πάρκου Γεωργιάδη! Μετά τον πρωινό πετροπόλεμο και τις περίπου 10 προσαγωγές από την Αστυνομία, αργά τις τελευταίες ώρες έγινε γνωστό ότι μία εκ των προσαγωγών είχε μετατραπεί σε σύλληψη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι επρόκειτο για σύλληψη ενός φοιτητή για διατάραξη της κοινής ειρήνης και φυσικά είναι η πρώτη που συμβαίνει στα χρονικά για χάρη ενός τεχνικού έργου ανάπλασης σε αυτήν την πόλη, το Ηράκλειο!

Ωστόσο, χθες το πρωί το σκηνικό στο πάρκο ήταν εκρηκτικό: Φωνές, διαμαρτυρίες, εντάσεις, πετροπόλεμος και κυνηγητό πολιτών με τις αστυνομικές δυνάμεις και τα ΜΑΤ που έσπευσαν στο σημείο, αλλά και κυκλοφοριακό προς στιγμήν κομφούζιο στο κέντρο της πόλης σφράγισαν την επεισοδιακή... έναρξη εργασιών, που είχαν άδοξο τέλος μπροστά στο εκρηκτικό σκηνικό των διαμαρτυριών, ενώ αργότερα το απόγευμα, σύμφωνα με πληροφορίες, δόθηκε συνέχεια με προσαγωγές ατόμων στην Ασφάλεια Ηρακλείου.

Με την κατάσταση να ξεφεύγει, τα μηχανήματα και τα συνεργεία του εργολάβου αποχώρησαν άπρακτα, με το ενδιαφέρον ωστόσο για τις επόμενες ημέρες να βρίσκεται στο “κόκκινο”, αφού παραμένει το πολεμικό κλίμα μεταξύ δημοτικής Αρχής Ηρακλείου και “Φυλών του πάρκου”.

Η μεν πλευρά της δημοτικής Αρχής ξεκαθάρισε εκ νέου χθες, όπως το είχε κάνει άλλωστε και την περασμένη Δευτέρα, κατά τη συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός, πως δεν πρόκειται να κάνει πίσω, αναιρώντας ειλημμένες αποφάσεις.

Οι δε “Φυλές του πάρκου Γεωργιάδη”, που πραγματοποίησαν χθες το βράδυ νέα συγκέντρωση, δηλώνουν αποφασισμένες να βάλουν μπλόκο στην ανάπλαση, “επιστρατεύοντας” και νομικά μέσα, όπως η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας και η κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων.

Την ίδια ώρα, πάντως, στην τοπική ΕΛ.ΑΣ. καταγράφεται δυσφορία απέναντι στη Λότζια, με φόντο τη μη έγκαιρη ενημέρωση της Αστυνομίας για τη χθεσινή έναρξη εργασιών, που δημιούργησε, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., προβλήματα στον χειρισμό του χθεσινού εκρηκτικού σκηνικού εντός και πέριξ του πάρκου Γεωργιάδη. Ιδίως στην αρχή του όλου εκρηκτικού σκηνικού.

Κύκλοι της τοπικής ΕΛ.ΑΣ. καυτηρίαζαν μάλιστα τον αιφνιδιασμό που τους επιφύλαξε η δημοτική Αρχή με την έναρξη των εργασιών χθες και όχι την ερχόμενη Δευτέρα.

Το χρονικό της έντασης στο πάρκο Γεωργιάδη

Το εκρηκτικό σκηνικό στο κέντρο του Ηρακλείου άρχισε να ξεδιπλώνεται όταν στο πάρκο Γεωργιάδη εμφανίστηκαν εκσκαφείς και άλλα μηχανήματα του αναδόχου εργολάβου, προκειμένου να ξεκινήσουν οι πρώτες εργασίες της προωθούμενης ανάπλασης.

Η εμφάνιση των μηχανημάτων και των συνεργείων δεν πέρασε απαρατήρητη από μέλη των “Φυλών του πάρκου”, που άλλωστε ήταν από την πλευρά τους σε “επιφυλακή”, αναμένοντας από μέρα σε μέρα την έναρξη των εργασιών με βάση και τις σχετικές ανακοινώσεις της δημοτικής Αρχής.

Αμέσως η είδηση πήρε διαστάσεις μέσα από τα social media, και έτσι δεν άργησαν να συγκεντρωθούν στο σημείο πολλές δεκάδες ατόμων, με σκοπό να διαμαρτυρηθούν και να μπλοκάρουν την έναρξη των εργασιών.

Στο σημείο βρέθηκαν αρχικά λίγοι αστυνομικοί, με τις αστυνομικές δυνάμεις να ενισχύονται κατόπιν.

Η ατμόσφαιρα μύριζε... μπαρούτι, ενώ η ένταση κορυφώθηκε όταν οι αστυνομικοί επιχείρησαν να περάσουν χειροπέδες σε νεαρό, ο οποίος εθεάθη να διαφεύγει με τις χειροπέδες στα χέρια!

Ένταση επικράτησε ανάμεσα στον προϊστάμενο της Δημοτικής Αστυνομίας κ. Μαρίνο Παττακό και τους διαμαρτυρόμενους, παρουσία της Αστυνομίας, που ζητούσε επιτακτικά να απομακρυνθούν οι “Φυλές του πάρκου”.

Μέσα σε αυτό το πανδαιμόνιο, ο εργολάβος με τα συνεργεία αναγκάστηκαν να φύγουν κακήν-κακώς, ενώ δεν έλειψαν οι συγκρούσεις μεταξύ συγκεντρωμένων και των ΜΑΤ, που οδήγησαν σε πετροπόλεμο, κυνηγητό και κυκλοφοριακό χάος στη λεωφόρο Δημοκρατίας.

Εμμένουν οι “Φυλές”

Αποφασισμένοι να μπλοκάρουν με κάθε μέσο και διά της νομικής οδού το έργο της ανάπλασης δηλώνουν οι “Φυλές του πάρκου”.

«Κάναμε ένα αίτημα προς τον Δήμο να σταματήσουν οι εργασίες για να ξεκινήσει η δική μας νομική διαδικασία. Ζητήσαμε μια παράταση δέκα ημερών, ώστε να ετοιμάσουμε τη νομική μας προσφυγή. Το μεταφέραμε αυτό στον υπεύθυνο της Πολιτικής Προστασίας, τον κ. Παττακό, ο οποίος πήγε την ώρα εκείνη να το μεταφέρει στον δήμαρχο, αλλά δεν μπορούσε, όπως μας είπε, να τον διακόψει γιατί ήταν σε σοβαρή συνάντηση», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Γιάννης Χατζηγιαννάκης, μέλος των “Φυλών”, και τόνισε ακόμα: «Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι θα εφαρμοστεί η αρχική μελέτη, η οποία για εμάς είναι καταστροφική! Μέχρι να είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό, θα χρησιμοποιήσουμε τα διαθέσιμα νομικά μέσα».

Μαρίνος Παττακός: «Δεν κάνουμε πίσω»

«Δεν μπορούν κάποιοι να αποφασίζουν σε βάρος του κοινωνικού συνόλου. Κάποιοι άνθρωποι από τη γνωστή ομάδα παρεμπόδισαν τις μπουλντόζες και ήρθαμε με την Αστυνομία για να βοηθήσουμε την εκκίνηση του έργου και να τους απομακρύνουμε. Είναι γνωστές οι διαβουλεύσεις, αλλά τα άτομα αυτά είναι αδιάλλακτα και θα τα απομακρύνουμε. Η δημοτική Αρχή είναι αποφασισμένη και δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει πίσω», τόνισε από τη πλευρά του στο neakriti.gr ο πολιτικός προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας και Δημοτικής Αστυνομίας Μαρίνος Παττακός.

«Απαράδεκτη και καταδικαστέα είναι η κατάσταση που επικράτησε σήμερα (σ.σ. χθες) το πρωί στο πάρκο Γεωργιάδη. Η δημοτική Αρχή, με τη συμβολή των ΜΑΤ, προσπάθησε να επιβάλλει την έναρξη των εργασιών ανάπλασης του πάρκου από τον εργολάβο. Όπως έχουμε επισημάνει πριν ξεκινήσει η ανάπλαση του πάρκου Γεωργιάδη, το κρίσιμο ζήτημα δεν είναι το τι φυτά θα φυτευτούν, ούτε το είδος του κουρέματος των δέντρων. Είναι το αν θα παραμείνει ο χαρακτήρας του ως αστικό δάσος», αναφέρει σε ανακοίνωσή της με φόντο τα χθεσινά γεγονότα η “Λαϊκή Συσπείρωση”.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News