Λάδι ούτε για σαλάτα στη Βιάννο - «Βιώνουμε μια ολοκληρωτική καταστροφή»

Κρήτη
Λάδι ούτε για σαλάτα στη Βιάννο - «Βιώνουμε μια ολοκληρωτική καταστροφή»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετοιμάζουν απόβαση στην Αθήνα αφού γίνεται λόγος για μείωση της παραγωγής από 80% μέχρι και 100%

Χωρίς λάδι στα πιθάρια τους θα μείνουν πολλοί ελαιοπαραγωγοί της Βιάννου φέτος, καθώς η μείωση εξαιτίας της ακαρπίας που προκαλεί η κλιματική αλλαγή φτάνει ή και υπερβαίνει το 80% σε σχέση με πέρυσι. Στην Αθήνα μεταβαίνει το συντομότερο δυνατό ο δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης, όπου και θα επιδιώξει συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη, ώστε να του εκθέσει την κατάσταση και να ζητήσει τη στήριξη του κράτους. Στην περίπτωση της Βιάννου, σύμφωνα με τα στοιχεία των αγροτικών φορέων, δεν υπάρχει θέμα δάκου αφού δεν υπάρχει ελαιόκαρπος, γεγονός που θέτει σε συναγερμό την άλλοτε παραγωγική περιοχή, που όχι αδίκως είχε χαρακτηριστεί μέχρι και πρόσφατα ως «η μάνα του ελαιολάδου στην Κρήτη»!

Τα στοιχεία αυτά κατέθεσαν χθες οι αγροτικοί φορείς του δήμου Βιάννου σε έκτακτη σύσκεψη που διοργάνωσε στο γραφείο του ο Παύλος Μπαριτάκης. Όπως ο ίδιος δήλωσε στη “Νέα Κρήτη” χθες, «τις επόμενες ημέρες σαν Δήμος Βιάννου, με τους φορείς εδώ του τόπου μας, θα διεκδικήσουμε από το υπουργείο απαντήσεις για τα μέτρα ενίσχυσης που προτίθεται να πάρει. Μιλήσαμε και με τον διευθυντή του ΕΛΓΑ Νίκο Δασκαλάκη. Του επικαιροποιούμε νέο αίτημα ώστε να δρομολογηθούν αποζημιώσεις για τις ζημιές από τη μείωση της παραγωγής. Τώρα πλέον είναι εμφανής πάνω στα δέντρα η μειωμένη παραγωγή...».

«Ούτε για σαλάτα»

Ο δήμαρχος Βιάννου άκουσε με προβληματισμό  τους εκπροσώπους των ελαιοπαραγωγών της Βιάννου να του λένε ότι θα είναι πάρα πολλοί εκείνοι που δε θα βγάλουν λάδι ούτε για τη σαλάτα τους! «Μιλάμε για μείωση της παραγωγής από 80% μέχρι και 100%. Βιώνουμε μια ολοκληρωτική καταστροφή. Και πρέπει να δούμε ποια μέτρα στήριξης θα ληφθούν. Αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει και με εγγειοβελτιωτικά έργα να προστατευτούμε έναντι της κλιματικής αλλαγής, που είναι πλέον μια πραγματικότητα»...

Εξάλλου, σύμφωνα με τον Παύλο Μπαριτάκη, αν και οι ελιές ποτίζονται, τα αποθέματα του νερού στη Βιάννο είναι ελάχιστα.

Η επάρκεια του νερού στον υδροφόρο ορίζοντα είναι σε οριακό σημείο. «Αντλούμε νερό από 500 και 600 μέτρα. Και προσπαθούμε να κάνουμε λελογισμένη χρήση για να μη στερέψει εντελώς αυτό το νερό που έχουμε», καταλήγει ο κ. Μπαριτάκης, που αναφέρεται σε μια περιοχή η οποία στις καλές εποχές ξεπερνούσε μόνο μέσα στη Βιάννο τους 650 τόνους εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών. Και φέτος - σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συνεταιριστών - δεν αναμένεται η παραγωγή να φτάσει ούτε τους 50-60 τόνους.

Ο κ. Δασκαλάκης απάντησε στη Βιάννο ότι έχει γίνει ήδη καταγραφή της μειωμένης παραγωγής και ότι οι αποζημιώσεις θα πρέπει να ενταχθούν στα ΠΣΕΑ.

Στη συνάντηση που επιδιώκει με τον Σταύρο Αραχωβίτη ο δήμαρχος της Βιάννου, θα θέσει επιτακτικά και την ανάγκη να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ και να αποζημιώνει και τις ζημιές αυτές στην παραγωγή του ελαιολάδου. «Εγώ ως δήμαρχος έχω αποστείλει έγγραφο ήδη εδώ και καιρό. Από τον Ιούνιο έχω στείλει έγγραφο στο υπουργείο και στον ΕΛΓΑ. Η απάντησή του βεβαίως και δε μας ικανοποιεί, ότι ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει και αυτό είναι θέμα των ΠΣΕΑ. Αλλά θα πρέπει κάποτε να δούμε τι θα γίνει. Σίγουρα σε ό,τι αφορά τον κανονισμό του ΕΛΓΑ θα πρέπει να αλλάξει. Δεν μπορεί δηλαδή να συνεχίσει ο κανονισμός να εξαιρεί μεγάλα φυσικά φαινόμενα και να μη δίνει τη δυνατότητα διεκδίκησης αποζημιώσεων. Διότι, αν αυτά πήγαιναν στον κανονισμό, καταλαβαίνετε ότι τώρα θα είχαν δρομολογηθεί οι αποζημιώσεις...».

Ο δήμαρχος Βιάννου τονίζει ότι, όπως συμβαίνει και στην υπόλοιπη Κρήτη, «αποζημιώσεις σε ελαιοπαραγωγούς δεν έχουν δοθεί, ενώ οι εισφορές προς τον ΕΛΓΑ πληρώνονται, και μάλιστα παρακρατούνται και από την επιδότηση. Όταν κάνεις ενεργοποίηση δικαιωμάτων, υπογράφεις και την πληρωμή προς τον ΕΛΓΑ. Αν ο παραγωγός αρνηθεί να υπογράψει, τότε η εισφορά του βεβαιώνεται από τον ΕΛΓΑ στη ΔΟΥ στην οποία ανήκει»...

Σύμφωνα με τον Παύλο Μπαριτάκη, «θα πρέπει ο ΕΛΓΑ να έρθει σε συνεννόηση με όλους τους φορείς που εμπλέκονται, και ειδικά με τους φορείς των αγροτών, έτσι ώστε να κατατεθούν οι προτάσεις και να αλλάξει ο κανονισμός προς την κατεύθυνση αυτή»...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News