Ηράκλειο

Οι «Φυλές» απαντούν για το πάρκο Γεωργιάδη αφήνοντας... αιχμές

Στη Δημοτική Αρχή Ηρακλείου δίνουν τη δική τους απάντηση οι «Φυλές του Πάρκου»

Τον τελευταίο χρόνο έχει προκληθεί μια «κόντρα» ανάμεσα στο Δήμο Ηρακλείου και τις Φυλές του Πάρκου, μία ομάδα τα μέλη της οποίας μάχονται υπέρ του πάρκου Γεωργιάδη.

Το πρωί της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου στη Λότζια, με τον Δήμαρχο Βασίλη Λαμπρινό να τονίζει πως το πάρκο «ανήκει σε όλους, όχι σε ορισμένους. Και είμαι βέβαιος πως όταν ολοκληρωθεί το έργο, ακόμα και εκείνοι που σήμερα έχουν τις αντιρρήσεις τους, θα συμφωνήσουν ότι ήταν απαραίτητο: για το Πάρκο, για τους χρήστες του, για το Ηράκλειο».

Η απάντηση από τις Φυλές του Πάρκου δεν άργησε να έρθει, καθώς υπήρχαν πολλά σημεία της ομιλίας του κ. Λαμπρινού στα οποία θα μπορούσαν να σταθούν.

Όπως λένε σε ανακοίνωσή τους, διάβασαν με προσοχή τις δηλώσεις και «τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα που είπε -επιτέλους- την αλήθεια!».

Στην ανακοίνωσή τους, ωστόσο, στάθηκαν σε μία φράση που «είναι και η ουσία της υπόθεσης».

Το πόρισμα της Επιτροπής ενσωματώθηκε στη Διαχειριστική Μελέτη του Πάρκου και εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, τον Μάιο του 2018.

Στο σημείο αυτό να θυμίσουμε την επιστολή του Τεχνικού Επιμελητηρίου προς το δήμαρχο στις 21/05/2018:

«Ο γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος αφορούσε και μπορεί να έχει επίδραση, τυπικά, μόνο στο κείμενο της Διαχειριστικής Μελέτης του πάρκου, (αυτής δηλαδή που περιέχει τις συνολικές παρεμβάσεις που προγραμματίζονται σε ορίζοντα δεκαετίας, καθώς και τον τρόπο και κανονισμό λειτουργίας του) και δεν ήταν δυνατόν να αφορά την ουσία της παρούσας φάσης του έργου, μιας και αυτή έχει ήδη δημοπρατηθεί.».

«Η διαβούλευση αυτή όφειλε να προηγηθεί της Μελέτης και Δημοπράτησης του έργου»

Στην ανακοίνωσή τους συνεχίζουν:

«Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια: η σύμβαση που έχει υπογράψει ο δεύτερος ανάδοχος αφορά την ίδια ακριβώς Μελέτη Εφαρμογής με την οποία δημοπρατήθηκε το έργο πέρυσι και η οποία προβλέπει κλάδεμα σχεδόν 100 δέντρων, ενώ είναι εντελώς ασαφής για την τύχη 92 δέντρων (56 καζουαρίνων και 36 φίκων), τα οποία πουθενά δεν αναφέρεται με σαφήνεια αν θα κλαδευτούν ή αν θα κοπούν εντελώς.

Με τόσα παραδείγματα «περιποίησης» δέντρων στην πόλη, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αρκεστούμε στις προφορικές δεσμεύσεις του δημάρχου και στα προπαγανδιστικά βίντεο των χιλιάδων ευρώ.

Αντιλαμβανόμαστε τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η νυν δημοτική αρχή μετά την απώλεια της εκ δεξιών στήριξης της, καθώς και την ανάγκη να δείξει την πυγμή της προεκλογικά, ο μοναδικός όμως πνεύμονας πρασίνου της πόλης δεν είναι πεδίο ψηφοθηρίας...

Περιμένουμε επίσης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την απάντηση της Διεύθυνσης Δασών σε σχετικό ερώτημα που της έχει γίνει για το ποια εντέλει δέντρα κόβονται, ποια κλαδεύονται και πόσο, μιας και θα κληθεί να συνεπιβλέψει τις εργασίες στο πάρκο.».

Το απόγευμα της Τετάρτης και συγκεκριμένα στις 19:00, οι Φυλές του Πάρκου συγκαλούν συνέλευση στο πάρκο Γεωργιάδη για τον «συντονισμό των επόμενων βημάτων του αγώνα μας».

Σχόλια