Ηράκλειο

Η Κρήτη το 1910 - Αποκαλυπτικό βίντεο ενός αιώνα πριν

Πώς ήταν η μεγαλόνησος την δεκαετία του 1910-1920

Μια Κρήτη διαφορετική, μία Κρήτη πριν απο 100 χρόνια. Μία Κρήτη που έχει «διασωθεί» και έρχεται στο φως της δημοσιότητας μέσα από ένα βίντεο που δημοσιεύει ο κ. Γιώργος Βιδάκης και αποτελεί μέρος ενός συγκλονιστικού κινηματογραφικού ντοκουμέντου της γαλλικής εταιρείας κινηματογραφικών παραγωγών Gaumont Pathe.

Ο ίδιος ο κ. Βιδάκης αναφέρει στην δημοσίευση του χαρακτηριστικά:

"Η Κρήτη έναν αιώνα πριν μέσα από ένα συγκλονιστικό κινηματογραφικό ντοκουμέντο της γαλλικής εταιρείας κινηματογραφικών παραγωγών Gaumont Pathe.
Η ταινία μας μεταφέρει λίγο μετά την εποχή του Καπετάν Μιχάλη με πλάνα από τη δεκαετία 1910 - 1920 κατά την οποία το μουσουλμανικό στοιχείο συνυπάρχει με το νωπό ακόμα αίσθημα της απελευθέρωσης της Κρήτης.
Μοναδικά πλάνα από τα Χανιά, το Ρέθυμνο, την Κνωσσό, το αστικό Ηράκλειο αλλά και τον ενετικό λιμάνι του Ηρακλείου με τον μικρό Κούλε, τον όρθιο ακόμα φάρο του Μεγάλου Κούλε, την περιοχή του Λαβυρίνθου αλλά και πλάνα κατά τον εορτασμό των Θεοφανείων.
Εντύπωση ακόμα προκαλούν τα πλάνα από το οθωμανικό νεκροταφείο έξω από την Χανιόπορτα, ο όρθιος ακόμα μιναρές στο κέντρο του Ηρακλείου, η κίνηση στις καστροπορτες εισόδου - εξόδου του Χανδακα, το τσιγαροπωλειο και οι - προφανώς Μουσουλμάνες - μαυροντυμένες γυναίκες με τις μαυρες ομπρελες και τα καλυμμένα πρόσωπά ..."

Σχόλια