Ηράκλειο

Μια ακόμη χρονιά στα λυόμενα: Πορεία για το Καπετανάκειο

Σε μαθητική πορεία προχώρησαν καθηγητές, μαθητές και γονείς του ιστορικού Γυμνασίου και Λυκείου Καπετανάκειου

Στην κατάληψη του σχολικού τους κτηρίου προχώρησαν οι μαθητές στο Γυμνάσιο Αλικαρνασσού, όπως και στο Καπετανάκειο στο Ηράκλειο, απέχοντας από τα μαθήματά τους, ένα μόλις μήνα μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Την ίδια ώρα, πολλά άλλα σχολεία της Κρήτης έχουν προχωρήσει επίσης σε κατάληψη.

Σήμερα, πάντως, γονείς και μαθητές διαδήλωσαν τα αιτήματά τους βγαίνοντας στους δρόμους, με σκοπό να καταλήξουν στη Λότζια.

Πιο αναλυτικά, το κτηριακό πρόβλημα, που κατέληξε πλέον να χρονίζει, είναι ο λόγος, όπως λένε, που οι μαθητές προέβησαν σε κατάληψη του σχολικού κτηρίου στο Καπετανάκειο. Οι εργασίες επισκευής και ανακαίνισης του σχολείου ξεκίνησαν πανηγυρικά για τη νέα όψη που θα είχαν τα κτήρια μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, ωστόσο κατέληξαν... σε ένα σύγχρονο “γιοφύρι της Άρτας”, με τα έργα να διαρκούν δέκα χρόνια και να παραμένει άγνωστο το πότε θα παραδοθεί το σχολείο στη νέα του μορφή.

Οι μαθητές του Λυκείου αρχικά προχώρησαν προχθές Τρίτη σε συμβολική κατάληψη. Ωστόσο, χθες Τετάρτη συμμετείχαν στην κατάληψη και οι μαθητές του Γυμνασίου που στεγάζεται στο Καπετανάκειο, ενώ στο πλευρό τους έχουν και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων.

Γονείς και μαθητές δηλώνουν αγανακτισμένοι με την κατάσταση που επικρατεί, αφού η δέσμευση ήταν το σχολείο να παραδοθεί στα μέσα Οκτωβρίου. Ωστόσο, αν και ο μήνας έχει 18, παραμένει ακόμα άγνωστο το χρονοδιάγραμμα παράδοσης ενός μεγάλου έργου, που ταλαιπώρησε εκατοντάδες μαθητές τα τελευταία δέκα χρόνια. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με μαρτυρίες γονέων, ακόμα κι αν το κτήριο ήταν έτοιμο να παραδοθεί, δεν υπάρχει πυρασφάλεια, ούτε μελέτες πυρασφάλειας στο κτήριο, και κάνουν λόγο «για μια ουσιαστικά χαμένη χρονιά».

Δείτε βίντεο από την κινητοποίηση των μαθητών στη Λότζια:

Επιστολή - κόλαφος

Πριν λίγες μέρες, ο Σύλλογος Γονέων του 1ου Λυκείου Ηρακλείου είχε στείλει επιστολή αναφορικά με την εξέλιξη των εργασιών στο Καπετανάκειο, με τίτλο “Μια αιωνιότητα και μια μέρα... για το Καπετανάκειο”.

Η επιστολή αναφέρεται στα δέκα χρόνια που κόλλησαν, ξεκόλλησαν και ξανακόλλησαν οι εργασίες, και χρειάστηκαν πριν από δύο χρόνια μια καινούργια εκκίνηση με αγώνες μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων. Μάλιστα, προαναγγέλλονται και κινητοποιήσεις που θα γίνουν άμεσα από τον Σύλλογο.

Η επιστολή αναφέρει «φτάνει πια» και συνεχίζει: «Μια τελευταία κινητοποίηση, που βρήκε τρόπο να συντονίσει τις προσπάθειες φορέων (Δήμου, Περιφέρειας, βουλευτών, υπουργείου) και κατάφερε να απεμπλέξει από τη γραφειοκρατία το έργο, ώστε να γίνει το ΠΡΩΤΟ έργο που θα προκηρυσσόταν με τον νέο νόμο. Τότε μας φάνηκε ότι μια αιωνιότητα προβλημάτων, χαμένων ευκαιριών και γενεών μαθητών έφτανε επιτέλους στο τέλος».

Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά την καθημερινότητα, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «εργαστήρια στο σχολείο δε λειτουργούν, αφού μεταφέρθηκαν και στοιβάχτηκαν σε λυόμενες αίθουσες, γιατί οι υποσχέσεις έλεγαν ότι το κτήριο θα λειτουργούσε κανονικά με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Τμήματα τάξεων μεταφέρονται από τη μια αίθουσα στην άλλη, έτσι ώστε να μην επιβαρύνονται συνεχώς οι ίδιοι μαθητές με τον θόρυβο και τη σκόνη του εργοταξίου.

Και κάτω από αυτές τις συνθήκες προσπαθούν οι μαθητές της Γ’ Λυκείου να ανέβουν τον “Γολγοθά” των πανελλαδικών εξετάσεων».

Σχόλια