Ηράκλειο

Ευριπίδης Κουκιαδάκης: Άνοιξε ο «χορός» των υποψηφιοτήτων

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV για την υποψηφιότητά του ως Δήμαρχος Ηρακλείου

Για την πρόθεση του να διεκδικήσει τα ηνία του Δήμου Ηρακλείου μίλησε στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV και την δημοσιογράφο Κατερίνα Σαλαπάτα ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης.

Όπως είπε, η παράταξη θα έχει καταστατικό και καταστατικές αρχές αλλά ο δήμαρχος θα είναι μιας θητείας: «Δεν θα ηγείται ο δήμαρχος της παράταξης. Κάποιο άλλο στέλεχος θα ηγείται για να ελέγχει τη δημοτική αρχή. Επικεφαλής της παράταξης και υποψήφιος δήμαρχος θα είναι δυο διαφορετικά πρόσωπα» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

«Δεν θα έμπαινα σε κρεατομηχανή» σχολίασε καυστικά σε ό,τι αφορά τη διαδικασία αξιολόγησης των προσώπων που διεκδικούν μια θέση σε δήμους και περιφέρειες και η οποία έχει ήδη ξεκινήσει από το ΚΙΝΑΛ.

Ο ίδιος ανέφερε ποιο είναι κατά τη γνώμη του το μεγαλύτερο θεσμικό πρόβλημα στην αυτοδιοίκηση.

Δείτε τα πιο χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

Σε προεκλογικούς ρυθμούς αρχίζει να κινείται λοιπόν το Ηράκλειο, με το βλέμμα στραμμένο στις αυτοδιοικητικές εκλογές του ερχόμενου Μαΐου.

Μετά από ένα διάστημα διεργασιών, διαρροών και φημών σε παρασκηνιακό επίπεδο, χτες άνοιξε και στο προσκήνιο πλέον ο «χορός» των υποψηφιοτήτων για τον δημαρχιακό θώκο του Ηρακλείου.

Τον «χορό» άνοιξε ο νυν αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, ο οποίος επισημοποίησε το ενδιαφέρον του να διεκδικήσει τη Λότζια μέσω νέας, αυτόνομης αυτοδιοικητικής παράταξης που ξεκίνησε να συγκροτείται...

Την ίδια ώρα, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης σε ανοιχτή εκδήλωση της παράταξής του σε κεντρικό ξενοδοχείο του Ηρακλείου, ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να δώσει στίγμα συνοχής, ενότητας και δυναμικής στον απόηχο των όσων διαδραματίστηκαν τις τελευταίες ημέρες, μετά την αρνητική αξιολόγησή του από τη ΝΟΔΕ Ηρακλείου και τις εσωτερικές αντιθέσεις και αναταράξεις εντός της «Δύναμης Πολιτών»...

Για τον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου ήταν γνωστό εδώ και καιρό το ενδιαφέρον και η πρόθεσή του να ριχτεί στην εκλογική μάχη για τον δημαρχιακό θώκο του Ηρακλείου. Ο ίδιος το είχε αφήσει να εννοηθεί, και χθες επισημοποίησε τις προθέσεις του, ανακοινώνοντας μάλιστα όχι μόνο την υποψηφιότητά του για τη Λότζια αλλά και την ίδρυση νέας δημοτικής παράταξης, για την ακρίβεια τη σύσταση ομάδας πρωτοβουλίας για την ίδρυση νέας παράταξης, της οποίας θέλει να ηγηθεί. Παράταξης, όπως ο ίδιος διευκρινίζει, που είναι ανοιχτή σε συζητήσεις με τις πολιτικές παρατάξεις, αλλά θα έχει αυτόνομο, ανεξάρτητο χαρακτήρα, μακριά από εναγκαλισμούς με οποιοδήποτε κόμμα.

Η διακήρυξη

«Με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της Περιφέρειας, όραμα για την Αυτοδιοίκηση, στρατηγικό σχέδιο για τον Δήμο μας και την Κρήτη, έχουμε την εμπειρία και τη γνώση αλλά κυρίως τη θέληση και την αποφασιστικότητα, για την “επανάσταση του απλού και αυτονόητου”, δηλαδή να αναγνωρίσουμε την πραγματικότητα και να ασχοληθούμε επίμονα με τα καθημερινά προβλήματα για να κάνουμε την πόλη μας λειτουργική, ελκυστική, φιλική για τους δημότες και τους επισκέπτες της.

Γνωρίζουμε ότι δεν είναι τόσο απλό, όσο λέγεται και ακούγεται, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να το επιχειρήσουμε, χωρίς να υπολογίζουμε το λεγόμενο πολιτικό (εκλογικό) κόστος, διατυπώνοντας με σαφήνεια πριν από τις εκλογές τι ακριβώς θα κάνουμε για την καθαριότητα, τη διαχείριση των απορριμμάτων, το πράσινο, το νερό που χάνεται ή δεν πληρώνεται, τη λειτουργικότητα της πόλης, τα σχέδια πόλεως, τις αναπλάσεις, τις διανοίξεις, την πολιτική προστασία, την πρόνοια, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, τις κοινωνικές δομές, τα σχολεία, τα υδατορέματα που έχουν καταληφθεί ή έχουν μετατραπεί αυθαίρετα σε δρόμους και βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή και την ασφάλεια των πολιτών, τα αντιπλημμυρικά, την αγροτική οδοποιία, την ασφαλή, γρήγορη και με χαμηλό κόστος σύνδεση του Ηρακλείου με το νέο αεροδρόμιο, τον σχεδιασμό της νέας περιμετρικής, κ.λπ. Δηλαδή, θα πάρουμε το όποιο πολιτικό κόστος πριν από τις εκλογές, ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες γιατί θα επιλέξουν ή δε θα επιλέξουν την παράταξή μας», αναφέρει χαρακτηριστικά παρουσιάζοντας τη «Διακήρυξη της Ομάδας Πρωτοβουλίας για την ίδρυση αυτόνομης και ανεξάρτητης δημοτικής παράταξης» ο κ. Κουκιαδάκης.

Συνεχίζοντας αναφέρει: «Η απλή λογική και λιγότερο η απλή αναλογική επιβάλλει τον διάλογο, τις ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις και συνεργασίες, ανάμεσα σε παρατάξεις και κινήσεις πολιτών οι οποίες λειτουργούν συλλογικά, δημοκρατικά, με διαφάνεια και δημόσια λογοδοσία.

Με αυτές τις εισαγωγικές σκέψεις ανακοινώνουμε την αμετάκλητη απόφασή μας για την ίδρυση νέας αυτοδιοικητικής παράταξης, στην οποία θα μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα όλοι όσοι αποδέχονται την ιδρυτική διακήρυξη και τις καταστατικές αρχές και λειτουργίες τής υπό ίδρυση παράταξης, οι οποίες διαμορφώνονται ήδη από την Ομάδα Πρωτοβουλίας, αλλά θα οριστικοποιηθούν ύστερα από δημόσια διαβούλευση και ανοικτό, ελεύθερο, δημοκρατικό διάλογο από την ιδρυτική, καταστατική συνέλευσή της.

Ως το τέλος του μηνός Οκτωβρίου θα δοθεί στη δημοσιότητα για διαβούλευση το σχέδιο της ιδρυτικής διακήρυξης, που θα περιλαμβάνει τις καταστατικές της αρχές, με ενδεικτικές αναφορές των προγραμματικών μας στόχων.

Χωρίς να υποτιμούμε και πολύ περισσότερο να αμφισβητούμε τον ρόλο των κομμάτων ως θεσμών του δημοκρατικού πολιτεύματος, πολύ δε περισσότερο τη συμβολή τους στην εμπέδωση και τη λειτουργία της δημοκρατίας, με απόλυτο σεβασμό στις απόψεις και τις προτάσεις τους, όχι μόνον δεν αρνούμαστε την αξιολόγηση, την κριτική των προτάσεών μας, της λειτουργίας και της δράσης μας - αρνούμαστε μόνο τον ασφυκτικό εναγκαλισμό των κομμάτων και κυρίως των μηχανισμών - αλλά αντιθέτως, ανοικτοί στο διάλογο, θα συζητήσουμε με όλα τα κόμματα και τις παρατάξεις που υποστηρίζονται απ’ αυτά, ως και τις παρατάξεις που πήραν μέρος στις προηγούμενες εκλογές ή διαμορφώνονται για να συμμετάσχουν στις επόμενες, τις προτάσεις μας για τη συνταγματική αναθεώρηση, τις θεσμικές αλλαγές για την Αυτοδιοίκηση και το κράτος, τις προτάσεις μας για την πόλη μας και την Κρήτη», αναφέρεται στην ανακοίνωση ίδρυσης της νέας παράταξης και επισημαίνεται: «Ο Ευρωπαϊκός Χάρτης Τοπικής Αυτονομίας (ΕΧΤΑ), σε συνδυασμό με τις διατάξεις του Συντάγματος και του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, επιτρέπουν:

- Τη θεσμοθέτηση διαδικασιών διαβούλευσης μεταξύ των παρατάξεων για την επίτευξη προγραμματικών συμφωνιών, πριν ή μετά τις εκλογές.

- Την ενίσχυση των συμμετοχικών διαδικασιών.

- Τη συμμετοχή των πολιτών στις θεματικές επιτροπές του Δημοτικού Συμβουλίου.

- Την έγκριση των διαπαραταξιακών συμφωνιών από τα δημοτικά συμβούλια.

- Την εκλογή των χωρικών αντιδημάρχων και μικρού αριθμού δημοτικών συμβούλων χωρίς σταυρό προτίμησης. Στο μεσοδιάστημα, στους καποδιστριακούς Δήμους (Τεμένους, Γοργολαϊνίου, Παλιανής και Αλικαρνασσού) θα οριστούν χωρικοί αντιδήμαρχοι με τετραετή θητεία.

- Τη θεσμική, οικονομική και λειτουργική αναβάθμιση των καποδιστριακών Δήμων και των Κοινοτήτων, ώστε να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα των πολιτών στο κοντινότερο σ’ αυτούς επίπεδο, με ευελιξία και αποτελεσματικότητα.

- Την υποχρέωση των δημάρχων, ακόμα και αν διαθέτουν απόλυτη πλειοψηφία, να επιδιώξουν ευρύτερες συναινέσεις και συνεργασίες.

- Τη συγκρότηση τής λειτουργικά, θεσμικά και πολιτικά αναβαθμισμένης εκτελεστικής επιτροπής, με βάση την πλειοψηφία των παρατάξεων που αποδέχονται την προγραμματική συμφωνία.

- Τη συνεργασία με τους όμορους Δήμους (Αρχανών-Αστερουσίων, Χερσονήσου και Μαλεβιζίου) για την ενιαία αντιμετώπιση, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, των προβλημάτων της μητροπολιτικής αυτής οντότητας.

- Την αναβάθμιση του ρόλου και της λειτουργίας της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων.

- Την ισότιμη συνεργασία του πρώτου και του δεύτερου βαθμού για την αξιοποίηση τόσο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, όσο και του ΕΣΠΑ.

- Τη μετατόπιση του κέντρου βάρους του τοπικού αυτοδιοικητικού συστήματος διακυβέρνησης από το πρόσωπο του δημάρχου στα συλλογικά όργανα και σε μια ομάδα πολιτικο-διοικητικών στελεχών, που συμμετέχει στις εκλογές, με συγκεκριμένη και εκ των προτέρων γνωστή πρόταση, τόσο στο επίπεδο του προγράμματος, όσο και των προσώπων που θα κληθούν να το εφαρμόσουν».

Καταλήγοντας η ιδρυτική ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: «Ως παράταξη, η οποία λειτουργεί συλλογικά, θα αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας παρέχει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για να κάνουμε πράξη τις προηγούμενες δεσμεύσεις, ενώ με τη συμμετοχή μας στα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης (Τοπική και Κεντρική Ένωση Δήμων) θα επιδιώξουμε την αναθεώρηση του Συντάγματος και του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, ώστε να γίνουν πράξη οι αρχές του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας και να αποκτήσουν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες διοικητική και οικονομική αυτονομία.

Ως δημοτική παράταξη, ακόμα και αν διαθέτουμε την απόλυτη πλειοψηφία, δεσμευόμαστε να επιδιώξουμε ευρύτερες συναινέσεις και συνεργασίες με τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, ισότιμα και χωρίς παραταξιακούς ή προσωπικούς εγωισμούς.

Τέλος, το ισχύον εκλογικό σύστημα με την αποδυνάμωση του συνδυασμού του εκλεγέντος δημάρχου παρέχει τη δυνατότητα συγκρότησης πλειοψηφίας είτε με την υπόσχεση θέσεων, διαδικασία που διευκολύνει τη δημιουργία παρατάξεων “ειδικού σκοπού”, ή με την επίτευξη προγραμματικών συμφωνιών ανάμεσα σε οργανωμένες παρατάξεις.

Είναι προφανές ότι ως παράταξη αρνούμαστε κάθε συζήτηση για κατανομή ρόλων. Αντίθετα, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον διάλογο, ώστε να περιοριστούν στο ελάχιστο, με τη συνυπογραφή ενός κώδικα δεοντολογίας, οι στρεβλώσεις και οι κίνδυνοι που δημιουργούνται από το ισχύον σύστημα διακυβέρνησης, αλλά και να επιτευχθούν συγκλίσεις και συνεργασίες, με κινήσεις, παρατάξεις ή και απλούς πολίτες που έχουν τους ίδιους ή παρεμφερείς στόχους με μας».

Επιχείρηση «ενότητα» από τον Β. Λαμπρινό

Σε αναμενόμενο μοτίβο μετά τα όσα προηγήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες κινήθηκε στην ομιλία του κατά τη χθεσινή εκδήλωση της παράταξής του, παρουσία μελών και φίλων της «Δύναμης Πολιτών» αλλά και στελεχών προσκείμενων στους δύο Ηρακλειώτες «γαλάζιους» ευρωβουλευτές, ο δήμαρχος Ηρακλείου.

Ο Βασίλης Λαμπρινός έκανε λόγο για ανεξάρτητο, αδέσμευτο χαρακτήρα σε ό,τι αφορά την παράταξή του, έστειλε μηνύματα ενότητας και συνοχής, ενώ επανήλθε στη ρητορική περί λάσπης και πολέμου κατά της «Δύναμης Πολιτών», κάνοντας μάλιστα λόγο για στελέχη-παλικάρια που αντέχουν στα χτυπήματα!

«Η “Δύναμη Πολιτών” είναι μια ανεξάρτητη δημοτική παράταξη που δημιουργήθηκε για να ενώσει τους Ηρακλειώτες, όχι για να τους διχάσει. Αυτό το καταστήσαμε απόλυτα σαφές από την πρώτη στιγμή, και το τηρούμε απαρεγκλίτως μέχρι σήμερα.

Δε διαχωρίζουμε τους ανθρώπους με κριτήριο το φύλο, τη φυλή, την ηλικία, τη γειτονιά που κατοικούν, το κόμμα ή τη δημοτική παράταξη που ψηφίζουν. Τους βλέπουμε όλους ως το πιο σημαντικό, το πιο πολύτιμο κεφάλαιο του τόπου μας.

Μας στήριξαν και άλλα κόμματα. Οι υποψήφιοί μας ανήκαν, όπως καλά θυμάστε, σε όλο το δημοκρατικό πολιτικό φάσμα. Δηλώσαμε εξαρχής, όμως, ότι δε δεχόμαστε όρους. Αν κάποιοι αντιλαμβάνονται τη στήριξη μιας παράταξης ως κάποιου είδους δέσμευση ή υποχρέωση υποτέλειας σ’ αυτούς, τότε μάλλον δεν έχουν καταλάβει ποιοι είμαστε και τι πρεσβεύουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο κ. Λαμπρινός και τόνισε: «Όσοι επιμένουν να υποτιμούν το ανθρώπινο δυναμικό του Ηρακλείου και πιστεύουν ότι μπορούν να το χειραγωγήσουν, όσοι ποντάρουν σε παρωχημένες παλαιοκομματικές και διχαστικές πρακτικές, για να τορπιλίσουν μια καταξιωμένη ενωτική προσπάθεια όπως αυτή της “Δύναμης Πολιτών”, βρίσκονται κατά τη γνώμη μας εκτός πραγματικότητας, και δεν έχουν αντιληφθεί τα πιο κρίσιμα αιτήματα των καιρών που ζούμε.

Η “Δύναμη Πολιτών” απέδειξε ξανά και ξανά ότι διαθέτει στελέχη με υψηλό πολιτικό και προσωπικό ήθος. Όπως θα διαπίστωσαν την περασμένη εβδομάδα και όσοι δεν το είχαν ακόμα αντιληφθεί, διαθέτει επίσης στελέχη που είναι παλικάρια! Όποιος κάνει το λάθος να τα απαξιώνει, δε θα βρει εμάς μόνον απέναντί του. Θα βρει ολόκληρη την κοινωνία του Ηρακλείου».

Στην ομιλία του ο Βασίλης Λαμπρινός προχώρησε και σε έναν απολογισμό έργου της δημοτικής Αρχής, σε απάντηση προφανώς των όσων καταλόγισε στην αξιολόγησή της η Επιτροπή Εκλογικής Ετοιμότητας της ΝΟΔΕ Ηρακλείου περί σημαντικής έλλειψης έργου.

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να παραδεχτεί κενά, ελλείψεις και λάθη, με σημείο αναφοράς την έλλειψη, όπως τόνισε, επικοινωνίας του με μέλη και φίλους της παράταξης...

Σχόλια