Άμεσα ξεκινά το… «λίφτινγκ» στα Δικαστήρια

Ηράκλειο
Άμεσα ξεκινά το… «λίφτινγκ» στα Δικαστήρια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε καλό δρόμο, αλλά και με αστερίσκους το έργο ανέγερσης του νέου δικαστικού μεγάρου Ηρακλείου

Προ των πυλών φαίνεται ότι βρίσκονται επιτέλους οι αναγκαίες εργασίες συντήρησης-ανακαίνισης του υφιστάμενου, παλιού και “χιλιοταλαιπωρημένου” Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου, που σήμερα αποτελεί εικόνα - ντροπή για την πόλη, ενώ την ίδια ώρα σε καλό δρόμο, αλλά με ερωτηματικά και αστερίσκους φαίνεται ότι βρίσκεται η υπόθεση του έργου ανέγερσης του νέου δικαστικού μεγάρου...

Τα παραπάνω μαντάτα προέκυψαν μετά τη χθεσινή σύσκεψη που έγινε στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου, με την παρουσία του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου Άρη Ροζάκη και του διευθύνοντος συμβούλου των Κτηριακών Υποδομών Γιάννη Χαρωνίτη.

Η χθεσινή σύσκεψη έγινε σε συνέχεια της προ ημερών συνάντησης που είχε ο Γιάννης Χαρωνίτης με τον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που έβγαλε η Περιφέρεια Κρήτης: «Η ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου στην παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου, όπως επίσης η συντήρηση του σημερινού Δικαστικού Μεγάρου στη λ. Δικαιοσύνης, συζητήθηκε σε συνάντηση που είχε στο γραφείο του ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης με τον διευθύνοντα σύμβουλο των Κτηριακών Υποδομών (ΚΤ.ΥΠ.) του υπουργείου Υποδομών Γιάννη Χαρωνίτη και τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου Άρη Ροζάκη».

Σύντομα θα ξεκινήσουν οι εργασίες συντήρησης του υφιστάμενου Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου, με προϋπολογισμό 190.000 ευρώ, ποσό που διασφαλίστηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Το έργο βρισκόταν σε εκκρεμότητα από το 2016 και, μετά από συντονισμένες προσπάθειες του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου και των θεσμικών φορέων, ξεμπλοκαρίστηκε, ενώ σε σύντομο χρόνο θα ακολουθήσει η δημοπρασία.

Επίσης, την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν τεχνικές εργασίες (τομές εδάφους) που απαιτούνται στο οικόπεδο του νέου Δικαστικού Μεγάρου, σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία, για να διερευνηθεί το ενδεχόμενο ύπαρξης αρχαιολογικών ευρημάτων. Μάλιστα, οι Κτηριακές Υποδομές (ΚΤ.ΥΠ.) έχουν εντολή να ετοιμάζουν τον σχετικό φάκελο για τη δημοπρασία του έργου με ΣΔΙΤ.

Μιλώντας στη “Νέα Κρήτη”, ο διευθύνων σύμβουλος των Κτηριακών Υποδομών τόνισε ότι τα πάντα είναι πλέον έτοιμα για να ξεκινήσει το αναγκαίο εδώ και χρόνια “λίφτινγκ” στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου.

«Τα πάντα είναι έτοιμα για να ξεκινήσουν προσεχώς οι εργασίες ανακαίνισης στα Δικαστήρια. Έγινε αναθεώρηση στα τεύχη δημοπράτησης και η δημοπράτηση θα γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα. Εξασφαλίστηκε και έχει δεσμευτεί το σχετικό κονδύλι. Εκκρεμεί να δοθεί την Τετάρτη (σ.σ. αύριο) αυτή η σχετική εντολή από το Δ.Σ. της ΕΤΑΔ, που θα μας επιτρέπει να μπούμε (όχι ως παραχώρηση, το διευκρινίζω αυτό) στο Δικαστικό Μέγαρο για να κάνουμε εργασίες», τόνισε ο Γιάννης Χαρωνίτης.

“Πακέτο” με άλλα δύο δικαστικά μέγαρα...

Για το έργο του νέου δικαστικού μεγάρου, ο κ. Χαρωνίτης εξέφρασε τη βούληση να προχωρήσει επιτέλους το έργο μετά από τόσα χρόνια αναμονής και υπομονής. Παρέθεσε όμως και ορισμένα επιμέρους ζητήματα που εγείρουν προβληματισμό.

«Αναφορικά με το νέο δικαστικό μέγαρο, έχουμε συμφωνήσει σε προφορικό επίπεδο με την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών για να μεταβιβαστεί σε εμάς, στην “Κτηριακές Υποδομές”, το χαρτοφυλάκιο του έργου. Τόνισα κι εγώ προσωπικά στην ηγεσία του υπουργείου ότι εμείς, λόγω εμπειρίας με έργα ΣΔΙΤ που έχουν οικοδομικό χαρακτήρα, έχουμε μεγαλύτερη ευχέρεια να προχωρήσουμε το έργο.

Αφήστε δε που και εγώ, ως Κρητικός, το έχω και προσωπικό αν θέλετε στοίχημα να το “τρέξω” και θα ακούσω τα εξ αμάξης αν φέρω ευθύνες για καθυστερήσεις.

Υπάρχει, λοιπόν, συμφωνία για το αναλάβουμε εμείς ως ΚΤ.ΥΠ. Αυτήν την περίοδο είμαστε στη φάση της σχετικής αλληλογραφίας για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση της αρμοδιότητας υλοποίησης του έργου», σημείωσε ο Γιάννης Χαρωνίτης, ο οποίος πρόσθεσε: «Από εκεί και πέρα, υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα με το ότι το έργο του νέου δικαστικού μεγάρου Ηρακλείου προωθείται ως έργο ΣΔΙΤ, όχι αυτόνομα, αλλά “πακέτο” με δύο άλλα έργα δικαστικών μεγάρων.

Εκεί ακριβώς έχουμε σοβαρές ενστάσεις. Θεωρούμε ότι πρέπει και δικαιούται το έργο του νέου δικαστικού μεγάρου Ηρακλείου να αυτονομηθεί και να προωθηθεί μόνο του. Διότι, αν μείνει το σχήμα, υπάρχει ο κίνδυνος να κολλήσει ένα από τα άλλα δικαστικά μέγαρα και να εγκλωβιστεί και το δικαστικό μέγαρο του Ηρακλείου.

Το έχουμε επισημάνει αυτό στην ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, που έχει επιφυλαχθεί να μας απαντήσει αφού μελετήσει δεδομένα και στοιχεία».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News