Ηράκλειο

Διπλό «βασανιστήριο» και ουρές για το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ

Άλλαξε η διαδικασία για το επίδομα ανεργίας - Τι θα γίνει με τους ξενοδοχοϋπάλληλους;

Ουρές και ταλαιπωρία στα υποκαταστήματα του ΟΑΕΔ στο Ηράκλειο καθώς όσοι άνεργοι έφτασαν στην πόρτα, αντίκρισαν μια ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία θα πρέπει πλέον να κλείσουν ραντεβού για να εξυπηρετηθούν. Προφανώς η διαδικασία άλλαξε για να μην επικρατήσει το αδιαχώρητο, ωστόσο όπως καταγγέλλουν οι δικαιούχοι, θα πρέπει να υποβληθούν σε διπλό «βασανιστήριο».

 Στην ουρά για ένα ραντεβού

 Όπως ανέφερε εποχική υπάλληλος μιλώντας στο neakriti.gr: «εγώ θα πρέπει να κάνω τη διαδρομή από τη Χερσόνησο για το Ηράκλειο. Όταν έφτασα στον ΟΑΕΔ Αλικαρνασσού διαπίστωσα ότι η διαδικασία γίνεται μόνο μέσω ραντεβού. Στις 8 παρά 10 το πρωί είχε ήδη 50-60 άτομα. Έτσι θα πρέπει να στηθώ στην ουρά για να κλείσω ραντεβού και μετά να ξανακάνω τη διαδρομή άλλη μέρα για να εξυπηρετηθώ και να καταθέσω τα έγγραφα για το ταμείο ανεργίας. Η διαδικασία για το ραντεβού δυστυχώς δεν γίνεται τηλεφωνικά».

Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων θα ετοιμάζει το «φάκελο»

Μάλιστα αυτήν την περίοδο καταθέτουν τα έγγραφά τους και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι καθώς τελειώνει η σεζόν.

Για να μην επικρατήσουν και πάλι εικόνες χάους όπως στο παρελθόν με πολύωρη αναμονή και τους υπαλλήλους του ΟΑΕΔ να φτάνουν στα όρια αντοχής τους, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου καλεί τους εργαζομένους να περάσουν πρώτα από το Σωματείο για να γλιτώσουν χρόνο και κόπο.

Σύμφωνα με τον απερχόμενο πρόεδρο του Σωματείου κ.Κοκολάκη: «σε συνάντησή μας με εκπροσώπους του ΟΑΕΔ αποφασίσαμε οι ξενοδοχοϋπάλληλοι να έρχονται πρώτα από το Σωματείο όπου θα ετοιμάζονται τα δικαιολογητικά τους και μετά θα εξυπηρετούνται αυθημερόν στον ΟΑΕΔ. Όσοι έρχονται στο Σωματείο δεν θα χρειάζονται ραντεβού στον ΟΑΕΔ, για τους υπόλοιπους ανέργους από’ ότι γνωρίζω θα πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία. Με το σύστημα αυτό θα μπορούν να εξυπηρετηθούν 100-150 άτομα σε κάθε ΟΑΕΔ (Κνωσού και Αλικαρνασσού)» και να μην ταλαιπωρηθούν».

Μάλιστα εξυπηρετούνται και τα μη μέλη που μπορούν να απευθυνθούν στο Σωματείο ώστε να ετοιμαστεί ο φάκελος και να υποβάλλουν τα έγγραφα για το επίδομα ανεργίας.

Ανάλογη διαδικασία ακολουθείται και από άλλα σωματεία.Σύμφωνα με το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρεθύμνου:

«Για να αποφευχθεί η πολύωρη αναμονή στον ΟΑΕΔ θα τηρηθεί , η εξής διαδικασία:

Οι εγγραφές θα γίνονται από την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  19-10-2018 και αφού προηγουμένως  οι άνεργοι  , θα έχουν  πάρει αριθμό προτεραιότητας από το Σωματείο Ξενοχοϋπαλλήλων στο ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ από ΔΕΥΤΕΡΑ ΜΕΧΡΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και ώρα 8. το πρωϊ μέχρι 1 μ.μ.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΑΣ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ , ( Ο ΦΑΚΕΛΛΟΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ) είναι τα εξής:

  1. Βεβαίωση-Δήλωση απόλυσης εργοδότη (πρωτότυπο)με σφραγίδα και υπογραφή
  2. Βεβαίωση εργοδότη για τα ένσημα του 2018.
  3. Εκκαθαριστικό σημείωμα της Εφορίας ΦΟΡ. ΕΤΟΥΣ 2017 ή φωτοτυπία του Ε1.
  4. Φωτοτυπία Ταυτότητας/Διαβατήριου.
  5. Φωτοτυπία Λογαριασμού Εθνικής τράπεζας ( πρώτο όνομα ).
  6. Για αλλοδαπούς εργαζόμενους – ΤΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ και την ΑΔΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΑ ΜΕΛΗ

Βιβλιάρια Ασθενείας του άμεσα ασφαλισμένου και των προστατευόμενων μελών που ασφαλίζει .Για προστατευόμενα μέλη ασφαλισμένα στον ΟΓΑ, ΟΑΕΕ , ΤΣΑΥ, ΤΣΜΕΔΕ, ΚΑΙ  ΤΑΜΕΙΟ ΝΟΜΙΚΩΝ , απαιτείται  βεβαίωση  ασφαλιστικής  ικανότητας  από  τον αρμόδιο φορέα . Αν είναι σε διάσταση την επιμέλεια των παιδιών.

ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΕΠΟΧΙΚΟΤΗΤΑΣ εάν ο εργαζόμενος    δεν  έχει ξαναμπεί στο Ταμείο τα προηγούμενα χρόνια και η απασχόλησή του δεν ανήκει στον ξενοδοχειακό/επισητικό κλάδο.

 ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΤΙΖΟΜΕΝΟΥΣ/ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΙΕΚ

Πρόσφατη βεβαίωση παρακολούθησης της εκάστοτε σχολής

Υπενθυμίζουμε ότι η προθεσμία εγγραφής στο Ταμείο είναι 60 ημέρες από την ημερομηνία απόλυσης ή τη λήξη σύμβασης».

 

 

 

 

 

Σχόλια