Ηράκλειο

Πατέρας αναζητά τα αγγελούδια του, που χάθηκαν σε ναυάγιο

Προσπαθεί εναγωνίως να εντοπίσει τα ίχνη των παιδιών του - Από την Ιταλία στην Κρήτη, το ταξίδι της ελπίδας

Αίγυπτος, Δευτέρα 30 Μαΐου 2016… ένας άνθρωπος επιβιβάζει σε ένα καράβι, τη γυναίκα και τα τρία του παιδιά με στόχο διασχίζοντας τη Μεσόγειο να φτάσει αρχικά στην Ιταλία κι ύστερα στη Γερμανία.

Ξέρει πως εκεί μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν τα διδυμάκια του, ο Μοχάμεντ και η Ράχμα… 

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016… Το καράβι στο οποίο επέβαινε ο Άχμεντ, η οικογένειά του κι άλλοι 645 άνθρωποι βουλιάζει εν ριπή οφθαλμού λίγο μετά τη Κρήτη, στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Εξακόσιες πενήντα ψυχές στη θάλασσα. Στο σημείο σπεύδουν σωστικά συνεργεία από Ελλάδα Ιταλία και Αίγυπτο.

Επικρατεί πανικός. Τον Άχμεντ τον επιβιβάζουν μαζί, με τη νεκρή πια σύζυγό του (μια από τις 9 σωρούς που ανασύρθηκαν από τη θάλασσα ήταν κι η 26χρονη μητέρα), στο καράβι για την Αίγυπτο… 

Tα παιδιά τους άφαντα.

Μέρες μετά, μαθαίνει πως η 9χρονη Ράχμα είναι στην Ιταλία. Ο Μοχάμεντ κι η Χάιμε δεν είναι πουθενά…

Κι ο Γολγοθάς αρχίζει…

Οι αρχές δεν βοηθούν ώστε να ενωθεί με το παιδί του στην Ιταλία κι εκείνος, προκειμένου να φτάσει κοντά του, ξαναμπαίνει σε ένα σαπιοκάραβο και ξανακάνει το παράνομο ταξίδι.

Μόνο που αυτή τη φορά τα κατάφερε κι ενώθηκε με τη κόρη του. 

Όλον αυτό τον καιρό προσπαθεί να εντοπίσει τα ίχνη των άλλων δυο παιδιών του.

Τελευταία εικόνα του Μοχάμεντ στη θάλασσα μέσα να τον κοιτάζει και να μην μπορεί να τον φτάσει. Την Χάιμε την είδε τελευταία φορά πάνω στο καράβι.  Κι ύστερα τίποτα…

Αναζητά τα παιδιά του μέσω φίλων και γνωστών, μέσω δικτύων μεταναστών και προσφύγων… σκανάρει ξανά και ξανά τις φωτογραφίες διασωθέντων και κάπου εκεί αναγνωρίζει το παιδί του, το γιό του, τον Μοχάμεντ. Ο Ώμος τους, η πλάτη του, τα μαλάκια του…

"Από τη μέρα που γέννησε η γυναίκα μου δεν έλλειψα ποτέ από κοντά τους. Είμασταν πάντα όλοι μαζί. Μπορώ να τα αναγνωρίσω ανάμεσα σε χιλιάδες", θα μας πει ..

Πριν από ένα χρόνο μια γυναίκα, Σύρια πρόσφυγας στο Ηράκλειο, επικοινώνησε μαζί του μέσω social media και του έστειλε μια φωτογραφία ενός παιδιού, στο οποίο ο Άχμεντ αναγνώρισε τη μικρή του Χάιμε.

Είναι σίγουρος πως είναι τραβηγμένη μετά το ναυάγιο γιατί έτσι του' χε πλέξει τα μαλλάκια του μια γυναίκα - μετανάστρια κι αυτή- από το Σουδάν που συν - στοιβάχτηκαν στο ίδιο καράβι του χαμού και σκότωνε τις ώρες της, μαζί και τον παιδιών "παίζοντας" μαζί τους "κομμωτήριο"...

Ένα στοιχείο ακόμη που τον κάνει να ελπίζει πως τα παιδιά του είναι εδώ, στη Κρήτη. Που όμως; Γιατί δεν εμφανίζονται; Το μυαλό του πηγαίνει στα χειρότερα.

"Εγώ πιστεύω ότι εκεί που τα κρατάνε δεν τα αφήνουν να δουν τηλεόραση Τι μήνυμα να τους στείλω", λέει όταν του ζητάμε να στείλει ένα μήνυμα στα παιδιά του.

Ο Άχμεντ κατάφερε τώρα να πάρει μια 15ημερη άδεια για να έρθει από την Ιταλία όπου παραμένει μαζί με την 9χρονη Ράσμα  για να ψάξει τα παιδιά του.

Ύστερα πρέπει να γυρίσει πίσω. Μα θα ξανάρθει. Μέχρι να τα βρει θα κάνει αυτό το ταξίδι…

"Η καρδιά μου θα μένει εδώ στη Κρήτη. Ως να βρω τα παιδιά μου εδώ θα γυρίζει η ψυχή μου" θα πει..

 

Σχόλια