Ηράκλειο

Ευρωπαϊκό Σχολείο: Εφτά χρόνια «φαγούρα» για το νέο κτήριο

Νέο Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας στο Ηράκλειο;

Διεργασίες για την δημιουργία νέου Σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας πραγματοποιήθηκαν στην Περιφέρεια παρουσία του Σταύρου Αρναουτάκη και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Οι συζητήσεις αφορούν στο θέμα της παραχώρησης του οικοπέδου περίπου 15 στρεμμάτων στις Βούτες, ιδιοκτησίας Πανεπιστήμιου Κρήτης για την ανέγερση του Σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας.

Σημειωνεται ότι η απόφαση για τη δημιουργία ενός νέου κτηρίου για τη στέγαση του Σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας είχε παρθεί από το Πανεπιστήμιο Κρήτης πριν από επτά χρόνια. Ωστόσο, όπως δήλωσε στο neakriti.gr ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του Ευρωπαϊκού Σχολείου Gian Andrea Carancini "δεν είχε προχωρήσει τότε η διαδικασία για την υλοποίηση του σχεδίου". Σήμερα λοιπόν αποφασίστηκε να ξεκινήσουν ξανά οι διαδικασίες για την κατασκευή νέου βιοκλιματικού κτηρίου.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, η Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου και όλοι οι εμπλεκόμενοι θεσμικοί φορείς, όπως αναφέρθηκε, στηρίζουν την παραχώρηση του οικοπεδικού χώρου ιδιοκτησίας του Πανεπιστημίου για την ανέγερση του νέου Ευρωπαϊκού Σχολείου, ωστόσο αναμένεται η επίσημη έγκριση της Συγκλήτου που θα συνεδριάσει για το θέμα στις 29 Νοεμβρίου.

Παράλληλα στη σύσκεψη επισημάνθηκε ότι στο πλαίσιο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Σχολείου τους καλοκαιρινούς μήνες θα λειτουργεί «Θερινό Σχολείο» για την κάλυψη σχετικών αναγκών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Στη σύσκεψη στη Περιφέρεια συμμετείχαν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Οδυσσέας Ζώρρας, ο Διευθύνων Σύμβουλος των Κτιριακών Υποδομών (ΚΤ.ΥΠ) του Υπουργείο Υποδομών Γιάννης Χαρωνίτης, η Αντιδήμαρχος  Πολεοδομίας Ηρακλείου Στέλλα Αρχοντάκη, ο Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης Γιώργος Τερζάκης, η Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Σχολείου Άντα Μπατάλα, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του Ευρωπαϊκού Σχολείου Gian Andrea Carancini,  ο νομικός σύμβουλος του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιάννης Σουφαλιδάκης και οι μελετητές.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης αναφερόμενος στο θέμα επεσήμανε:

«Πιστεύω πως μέχρι τέλος Νοεμβρίου που θα συνεδριάσει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης, θα έχουν εξευρεθεί όλες οι λύσεις που χρειάζονται ακόμα, για να ολοκληρωθεί η μελέτη. Υπάρχει ένα θετικό κλίμα από πλευράς του Πανεπιστημίου και του κυρίου Πρύτανη αλλά και από πλευράς του Δήμου Ηρακλείου, ούτως ώστε μέσα σε ένα οκτάμηνο, να μπορεί να ολοκληρωθεί η μελέτη και τα τεύχη δημοπράτησης, έτσι ώστε στη συνέχεια να εντάξουμε σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα η άλλης μορφής χρηματοδότηση για την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού σχολείου που είναι μια εξαιρετικά σημαντική υποδομή, και θα διαθέτει από νηπιαγωγείο μέχρι λύκειο» και πρόσθεσε: «Εκτίμηση μας είναι, ότι,  το έργο μπορεί να δημοπρατηθεί μέσα στο 2019. Άρα μέριμνα της Περιφέρειας του Δήμου και του Πανεπιστημίου είναι να ολοκληρωθεί το έργο και να μπορέσει να στεγάσει 750 παιδιά από το νηπιαγωγείο μέχρι το λύκειο. Πρόκειται για ένα βιοκλιματικό κτίριο που χρειάζεται ολοκληρωθεί η μελέτη.  Εμείς από την πλευρά μας διεκδικούμε, μαζί με τον κ. Χαρωνίτη που είναι ο διευθύνων σύμβουλος των Κτιριακών Υποδομών να μπορεί να εγκριθεί η τελική χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση της μελέτης. Πρόκειται για ένα οικόπεδο 15 στρεμμάτων που έχει παραχωρήσει με παλιά απόφαση η Πρυτανεία και το Πανεπιστήμιο Κρήτης και τώρα χρειάζεται η Σύγκλητος να επικαιροποιήσει την απόφαση και θεωρώ ότι με την συνεργασία που υπάρχει και το θετικό πνεύμα του κυρίου Ζώρρα πιστεύουμε και όλης της Συγκλήτου θα προχωρήσει ένα σπουδαίο έργο που αφορά τα παιδιά». 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια