Νέες μονάδες ρεύματος στο νησί - Casus belli για τον Δήμο Μαλεβιζίου

Ηράκλειο
Νέες μονάδες ρεύματος στο νησί - Casus belli για τον Δήμο Μαλεβιζίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιώργος Σταθάκης προανήγγειλε νέες μονάδες ρεύματος διαμορφώνοντας "θολό" τοπίο

Στην άτυπη επικύρωση (μιας και τυπικώς η επίσημη απάντηση της ελληνικής πλευράς στην επιστολή-τελεσίγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται σήμερα) της συμβιβαστικής συμφωνίας με την Κομισιόν για το μεγάλο καλώδιο της Κρήτης προχώρησαν ουσιαστικά χθες από το Ηράκλειο ο υπουργός Ενέργειας-Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης και ο διευθύνων σύμβουλος Μανούσος Μανουσάκης.

Οι δυο τους προανήγγειλαν μάλιστα συνέχιση της λειτουργίας των νεότερων μονάδων της ΔΕΗ στο νησί (με τη συναίνεση όπως είπαν των Βρυξελλών), αλλά συνάμα και προσθήκης κάποιων νέων μονάδων, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια μέχρι να ολοκληρωθεί η μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής...

Ο Χανιώτης υπουργός και ο Χανιώτης διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ δε θέλησαν να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Μίλησαν απλώς, σε αόριστο πλαίσιο, για ευέλικτες μονάδες, δίχως να διευκρινίσουν αν πρόκειται για νέες μονάδες αεριοστροβίλων όπως έχει προτείνει η ΡΑΕ στο υπουργείο και δίχως, το κυριότερο, να διευκρινίσουν αν οι προσθήκες αφορούν στον ΑΗΣ Ληνοπεραμάτων, τον οποίο - σημειωτέον - επισκέφτηκε χθες ο κ. Σταθάκης συνοδευόμενος από τον κ. Μανουσάκη.

Casus beli για τον Δήμο Μαλεβιζίου

Την επισήμανση ειδικά για τα Ληνοπεράματα την κάνουμε βεβαίως για τον απλούστατο λόγο ότι μια τυχόν προσθήκη νέων μονάδων στον ΑΗΣ αποτελεί casus belli για τον Δήμο Μαλεβιζίου, και αναμένεται να προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις.

Στην ατζέντα των επαφών και ανακοινώσεων του υπουργού Ενέργειας, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο Επιμελητήριο και επισκέφτηκε την Περιφέρεια Κρήτης αλλά και τη Λότζια, όπου ήταν σε εξέλιξη συνεδρίαση της ΠΕΔ Κρήτης, βρέθηκε και το ζήτημα των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Με φόντο την πρόσφατη θετική γνωμοδότηση επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το πρόγραμμα αξιοποίησης των κοιτασμάτων νοτιοδυτικά της Κρήτης, και το «όχι» της περιφερειακής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός θέλησε να υποβαθμίσει τον θόρυβο που “σηκώθηκε” από τη στάση των περιφερειακών συμβούλων του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για απόλυτα θεμιτή στάση.

Αναλυτικότερα, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ανέφερε: «Η διπλή διασύνδεση του νησιού θα λύσει οριστικά το ενεργειακό πρόβλημα της Κρήτης, επιτρέποντας να μειωθεί το κόστος ρεύματος με τη σημαντική ελάφρυνση που θα επέλθει στις χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ). Επιπλέον, θα ενισχυθεί η ασφάλεια του συστήματος ενέργειας του νησιού και θα δοθεί περαιτέρω ώθηση στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)».

Σημείωσε μάλιστα ότι το έργο δεν προχωρούσε επί δεκαετίες για διάφορους λόγους. «Σήμερα έχει κλείσει ο κύκλος του σχεδιασμού της “μικρής” διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου, που είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του ΑΔΜΗΕ. Το έργο θα έχει ξεκινήσει μέχρι το τέλος του έτους, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2020. Σε ό,τι αφορά τη “μεγάλη” διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, φορέας υλοποίησης θα είναι η εταιρεία ειδικού σκοπού “Αριάδνη Interconnection”, στην οποία ο ΑΔΜΗΕ έχει ποσοστό τουλάχιστον 51%. Η Euroasia Interconnector έχει το δικαίωμα, τους επόμενους δύο μήνες, να εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο της “Αριάδνης” με ποσοστό έως 39%. Πλέον, έχει επιλυθεί και η τελευταία εκκρεμότητα που αφορά στη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας του τμήματος Κρήτης-Αττικής με το τμήμα Κρήτης-Κύπρου-Ισραήλ, καθώς συμφωνήθηκε να επιληφθεί τεχνική επιτροπή», τόνισε ο κ. Σταθάκης.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μανούσος Μανουσάκης, επισήμανε από την πλευρά του ότι η λύση για τις τεχνικές προδιαγραφές, που ήταν το τελευταίο στάδιο για την οριστική συμφωνία υλοποίησης του έργου της διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική, οριστικοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα στις Βρυξέλλες και, πλέον, διαμορφώνονται οι συνθήκες ώστε η Κομισιόν να αντιμετωπίσει με θετικό τρόπο την πρόταση για την παράταση της λειτουργίας των νεότερων μονάδων κατά το μεταβατικό στάδιο.

Δηλώσεις-αποδοχή της πρότασης Κομισιόν

Ουσιαστικά διά στόματος των κ.κ. Σταθάκη και Μανουσάκη, χθες, από το Ηράκλειο, επισφραγίστηκε προκαταβολικά η θετική απάντηση στην επιστολή που έστειλε η Κομισιόν ζητώντας επίσημη επικύρωση των συμφωνηθέντων στη δευτεριάτικη σύσκεψη στις Βρυξέλλες και δρομολόγηση των ενεργειών που πρέπει να γίνουν εκ μέρους των ελληνικών φορέων στο πλαίσιο αποδοχής της συμβιβαστικής συμφωνίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη σχετική επιστολή της ξεκαθαρίζει στην ελληνική πλευρά ότι το έργο του μεγάλου καλωδίου της Κρήτης για να προχωρήσει ως PCI (Έργο Κοινοτικού Ενδιαφέροντος, δηλαδή) θα πρέπει η ΡΑΕ να τροποποιήσει τις αποφάσεις απευθείας ανάθεσής του στον ΑΔΜΗΕ και στο SPV “Αριάδνη Interconnection” ως επίσημο φορέα υλοποίησης του έργου.

Ειδικότερα, η Επιτροπή αναφέρει ρητά ότι το SPV “Αριάδνη Interconnection” μπορεί να διατηρηθεί μόνο ως προς το όνομά του, αλλά η μετοχική του σύνθεση θα πρέπει να αλλάξει και να προσαρμοστεί εξαρχής βάσει του μνημονίου που υπέγραψαν ΑΔΜΗΕ και Euroasia πέρυσι τον Οκτώβριο. Θα πρέπει δηλαδή η ΡΑΕ στην τροποποιημένη απόφασή της να αναφέρει ρητά ότι στο SPV “Αριάδνη Interconnection” θα συμμετέχουν σε ποσοστό 51% ο ΑΔΜΗΕ, 39% ο Euroasia και ποσοστό 10% θα διατεθεί με τον τρόπο που θα συμφωνήσουν οι δύο εταιρείες.

Με τον αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου

Τα μείζονα θέματα των ενεργειακών υποδομών και των μεγάλων αναπτυξιακών έργων που θα αναβαθμίσουν τον ρόλο της Κρήτης τέθηκαν προς συζήτηση στη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης του υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας με τον Α’ αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Μανόλη Φραγκάκη. Ο κ. Φραγκάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάπτυξης φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων χωρίς να επιβαρυνθεί το περιβάλλον, ώστε να καλυφθεί η τεράστια ζήτηση σε ρεύμα, κυρίως το καλοκαίρι, και ζήτησε από τον υπουργό να εξεταστεί από την κυβέρνηση η μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις και στον αγροτικό τομέα.

Νέες μονάδες ρεύματος στο νησί

Άκρως ενδιαφέρουσα, γεννώντας όμως και ερωτηματικά, ήταν η αναφορά του Γιώργου Σταθάκη από το Επιμελητήριο Ηρακλείου στο κρίσιμο ζήτημα της ενίσχυσης της ασφάλειας του συστήματος ενέργειας της Κρήτης στο μεταβατικό διάστημα από το 2020, όταν βάσει κοινοτικής υποχρέωσης θα “σβήσουν” οι ρυπογόνες μονάδες της ΔΕΗ στο νησί, μέχρι την ολοκλήρωση της διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική.

Ο Χανιώτης υπουργός σημείωσε ότι έχει ολοκληρωθεί μελέτη επάρκειας από τον ΑΔΜΗΕ, ενώ η ΡΑΕ έχει επεξεργαστεί σχέδιο, το οποίο θα επικυρώσει το ΥΠ.ΕΝ., που προβλέπει:

* την παράταση της λειτουργίας των νεότερων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ που είναι λιγότερο ρυπογόνες,

* την προσθήκη νέων ευέλικτων μονάδων και

*·συμπληρωματικά μέτρα που προβλέπει το σχέδιο της ΡΑΕ.

Ανάλογες προαναγγελίες έκανε ο υπουργός Ενέργειας-Περιβάλλοντος και κατά την επίσκεψή του στον ατμοηλεκτρικό σταθμό Ληνοπεραμάτων της ΔΕΗ, όπου ενημέρωσε τους εργαζομένους για τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας και την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης και συνομίλησε μαζί τους.

Ο κ. Σταθάκης είπε ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η καλωδιακή σύνδεση Κρήτης-Αττικής θα παραμείνουν σε λειτουργία οι παραγωγικές μονάδες του σταθμού, αφήνοντας “θολό” το τοπίο...

Τα είπαν για το “μικρό” καλώδιο

Στην επίσκεψή του στην Περιφέρεια Κρήτης ο υπουργός έκανε ειδική μνεία για τη μικρή ηλεκτρική διασύνδεση. Δήλωσε πως το έργο βρίσκεται σε φάση κατασκευής και πως αφορά τη διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου με τον σταθμό της Μεγαλόπολης με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της το 2020, με αποτέλεσμα όλο το νησί να λαμβάνει ηλεκτρική ενέργεια από τον συγκεκριμένο σταθμό. Ο κ. Σταθάκης διαβεβαίωσε τον κ. Αρναουτάκη ότι όλες οι παρατηρήσεις και οι απόψεις του Περιφερειακού Συμβουλίου για τη στρατηγική μελέτη των υδρογονανθράκων «θα ληφθούν υπόψη, θα ενσωματωθούν στους σχεδιασμούς και τις αποφάσεις και θα υπάρχει πλήρης και αμοιβαία κατανόηση για τον τρόπο που θα προχωρήσουμε τις εγγυήσεις για την Κρήτη», τονίζοντας παράλληλα ότι θα υπάρξουν τεράστια αποτελέσματα για το νησί.

Σε ερώτηση για τις αντίθετες απόψεις που εκφράζονται, με φόντο και την αίσθηση που προκάλεσε εντός και εκτός Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης η καταψήφιση της περιβαλλοντικής μελέτης από την περιφερειακή παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σταθάκης απάντησε ότι είναι απολύτως θεμιτό να υπάρχουν διαφωνίες.

Ο περιφερειάρχης ζήτησε από τον υπουργό να συνδράμει ο ίδιος ώστε να επισπευστούν οι διαδικασίες για το τμήμα του ΒΟΑΚ που θα εκτελεστεί ΣΔΙΤ από τη Χερσόνησο μέχρι τη Νεάπολη και ζήτησε παράλληλα να ολοκληρωθεί η μελέτη από τη Νεάπολη μέχρι τον Άγιο Νικόλαο για να ξεκινήσει το έργο. Υπογράμμισε δε πως πρέπει να ξεκινήσει η μελέτη του στρατηγικού σχεδιασμού από τα Χανιά έως την Κίσσαμο και από τον Άγιο Νικόλαο μέχρι τη Σητεία, ζητώντας του παράλληλα να δημοπρατηθούν τα έργα των 25 εκατ. ευρώ για την οδική ασφάλεια, τα οποία βρίσκονται στο πρόγραμμα του υπουργείου Υποδομών. Για τα αυθαίρετα και τυχόν παράταση της προθεσμίας νομιμοποίησής τους, ο υπουργός ξεκαθάρισε πως δε θα υπάρξει άλλη έκπτωση.

Με τους δημάρχους

Ο υπουργός Ενέργειας-Περιβάλλοντος, συνοδευόμενος από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη και Νίκο Ηγουμενίδη, έδωσε το “παρών” στη χθεσινή συνεδρίαση της ΠΕΔ Κρήτης, στη Λότζια.

Μιλώντας στους δημάρχους της Κρήτης, ο κ. Σταθάκης τους ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξουν οι σχετικές διευκρινίσεις και πως δεν πρόκειται να παραχωρηθούν πολιτιστικά μνημεία στο Υπερταμείο αλλά μόνο εμπορικά ακίνητα.

Υπόμνημα Λαμπρινού

Τον υπουργό υποδέχτηκε στη Λότζια ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο οποίος του παρέδωσε υπόμνημα με μια σειρά ζητημάτων όπως:

- Την άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης (ΣΟΑΠ) που έχει εκπονήσει και καταθέσει ο Δήμος Ηρακλείου.

- Τη μετατροπή της χρέωσης του ρεύματος που πληρώνει η ΔΕΥΑΗ από εμπορική σε βιομηχανική, κάτι άλλωστε που αποτελεί πάγιο αίτημα των ΔΕΥΑ ολόκληρης της χώρας.

- Την παραχώρηση της δυνατότητας σε όσους έχουν καταπατήσει οικόπεδα ιδιοκτησίας ΟΤΑ να αγοράσουν τις καταπατημένες εκτάσεις, υπό συγκεκριμένους όρους και σε τίμημα που θα καθορίσουν οι ιδιοκτήτες Οργανισμοί.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News