Ηράκλειο

Σταθάκης: Στην Κρήτη το μεγαλύτερο έργο στη χώρα

Η διπλή ενεργειακή σύνδεση αποτελεί «το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο» στην Ελλάδα

Το μεγαλύτερο έργο στην Ελλάδα αποτελεί η διπλή διασύνδεση της Κρήτης, ένα έργο το οποίο θα λύσει οριστικά το ενεργειακό πρόβλημα του νησιού, αυτό δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ηράκλειο.

Ο κ. Σταθάκης συνοδευόμενος από τους βουλευτές Σωκράτη Βαρδάκη και Νίκο Ηγουμενίδη, βρέθηκε σήμερα στο Ηράκλειο και συγκεκριμένα επισκέφτηκε το Επιμελητήριο Ηρακλείου, αλλά και την Περιφέρεια όπου και συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, παράγοντες της Κρήτης και δημάρχους.

Η μεγάλη ενεργειακή διασύνδεση αφορά στο καλώδιο που ενώνει Ελλάδα – Κρήτη – Κύπρο και Ισραήλ, ενώ η μικρή αφορά στο καλώδιο που θα ενώσει την ηπειρωτική χώρα με την Κρήτη μέσω της Πελοποννήσου.

 

Έργο το οποίο θα έχει τεράστιο όφελος για το νησί

Σε δηλώσεις του ο κ. Σταθάκης εξήρε τη σημασία της ενεργειακής διασύνδεσης τονίζοντας ότι «θα δώσει οριστικό τέλος στο ενεργειακό πρόβλημα της Κρήτης και θα καταστεί συμφέρον για τους πολίτες της Κρήτης».

«Πρόκειται για ένα έργο το οποίο θα έχει τεράστιο όφελος για το νησί, τη χώρα και το περιβάλλον, ενώ οι τεχνικές προδιαγραφές του έργου θα είναι έτοιμες μέχρι τα Χριστούγεννα», τόνισε ο υπουργός.

Ο κ. Σταθάκης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφερόμενος στη Μικρή Διασύνδεση δήλωσε πως το έργο βρίσκεται σε φάση κατασκευής, αφορά τη διασύνδεση Κρήτης Πελοποννήσου με το σταθμό της Μεγαλόπολης με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της το 2020 με αποτέλεσμα όλο το νησί να λαμβάνει ηλεκτρική ενέργεια από το συγκεκριμένο σταθμό.

Σχετικά με τη μεγάλη διασύνδεση όπως ανέφερε ο υπουργός, το έργο θα ξεκινήσει αρχές του 2019 και θα έχει ολοκληρωθεί το μεσοδιάστημα τέλη 2022 με αρχές 2023. Το έργο αναλαμβάνει η εταιρεία ΑΡΙΑΝΔΗ η οποία σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη διαθέτει 200 εκατομμύρια μετοχικό κεφάλαιο.

Μιλώντας για το κόστος της ενέργειας που αφορά την Κρήτη ο υπουργός είπε πως με τη διπλή διασύνδεση πέρα από την οριστική επίλυση του ενεργειακού το τεράστιο, όπως το χαρακτήρισε ποσό κόστους, θα μειωθεί από τα 700 εκατομμύρια που πληρώνουμε στα 400, μπαίνοντας παράλληλα σε ένα μεταβατικό στάδιο μιας και θα ενισχυθούν και οι άλλες μορφές ενέργειας ενώ την ίδια ώρα θα υπάρχει το σταδιακό κλείσιμο των ρυπογόνων μονάδων και η κατασκευή νέων.

Η στρατηγική μας είπε ο υπουργός, για τις επενδύσεις και το μοντέλο ανάπτυξης των ΑΠΕ μας διατηρεί σταθερούς στις θέσεις μας, έχουμε προωθήσει αυστηρή νομοθεσία σχετική με τα περιβαλλοντικά θέματα και θέλουμε να ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις προωθώντας τις, με τρόπο συμβατό για το περιβάλλον.

Ο κ. Σταθάκης ενημέρωσε τα περιφερειακά και αυτοδιοικητικά στελέχη για το ζήτημα των υδρογοναθράκων που αποτέλεσε και αντικείμενο συζήτησης κατά τη σύσκεψη της Τριμερούς στην Ελούντα διαβεβαιώνοντας τον κ. Αρναουτάκη ότι όλες οι παρατηρήσεις και οι απόψεις του Περιφερειακού Συμβουλίου για τη στρατηγική μελέτη των υδρογονανθράκων, θα ληφθούν υπόψη, θα ενσωματωθούν στους σχεδιασμούς και τις αποφάσεις και θα υπάρχει πλήρης και αμοιβαία κατανόηση για τον τρόπο που θα προχωρήσουμε τις εγγυήσεις για την Κρήτη, είπε ο υπουργός τονίζοντας παράλληλα ότι θα υπάρξουν τεράστια αποτελέσματα για το νησί.

Όπως δήλωσε ο υπουργός ενέργειας, όλα τα μεγάλα θέματα της Κρήτης μπαίνουν σε ένα δρόμο υποστηρίζοντας όπως είπε το έργο του αεροδρομίου στο Καστέλλι Ηρακλείου το οποίο με την ολοκλήρωση του θα διπλασιάσει τον τουρισμό στην Κρήτη λέγοντας χαρακτηριστικά ότι στο υπάρχων αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης δεν υπάρχει μέλλον.

Μιλώντας στους δημάρχους της Κρήτης ο κ. Σταθάκης τους ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξουν οι σχετικές διευκρινήσεις που αφορούν στο μπέρδεμα που έχει γίνει με τα ακίνητα και το ΤΑΙΠΕΔ το οποίο όπως ανέφερε το έχει διαπιστώσει και ο ίδιος επισημαίνοντας ότι η διευκρίνηση θα αφορά στο ότι δεν θα παραχωρηθούν πολιτιστικά μνημεία στο υπερταμείο αλλά μόνο εμπορικά ακίνητα.

Ο κ. Αρναουτάκης αναφερόμενος στην καλή και αποτελεσματική συνεργασία με κορυφαίο παράδειγμα την υλοποίηση του σχεδιασμού για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Κρήτη μέσα που δημόσιους πόρους που ξεπερνούν συνολικά τα 100 εκ. ευρώ, είπε στον υπουργό το ζητούμενο της περιφέρειας, για γρηγορότερο ρυθμό στα έργα οδικής ασφάλειας, στη στρατηγική μελέτη δεδομένης και της πλήρους ωρίμανση των πρώτων έργων του ΒΟΑΚ.

Στο Επιμελητήριο με τον αντιπρόεδρο Μ. Φραγκάκη

Για τα μείζονα θέματα των ενεργειακών υποδομών και των μεγάλων αναπτυξιακών έργων μίλησαν κατά τη διάρκεια σηνάντησής του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γ. Σταθάκης με τον α’ αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Μ. Φραγκάκη.

Ο κ. Φραγκάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάπτυξης φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων, χωρίς να επιβαρυνθεί το περιβάλλον, ώστε να καλυφθεί η τεράστια ζήτηση σε ρεύμα, κυρίως το καλοκαίρι και ενημερώθηκε εκτενώς από τον κ. Σταθάκη και τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΑΔΜΗΕ κ. Μανουσάκη για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα.

Στο Επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε επίσης το νέο αεροδρόμιο  στο Καστέλλι, έργο για το οποίο ο κ. Φραγκάκης ζήτησε να υπάρξουν σημαντικά ανταποδοτικά οφέλη για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, σχετικά τις χρήσεις γης, τις υποδομές και το περιβάλλον.

Αναφερόμενος στο γενικότερο κυβερνητικό έργο ο Α΄ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου ζήτησε από τον Υπουργό να εξετασθεί από την κυβέρνηση η μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις και στον αγροτικό τομέα, ώστε να δοθούν κίνητρα για εσωτερικές επενδύσεις στην οικονομία.

Χρειάζεται η συνδρομή της Περιφέρειας για να επισπευστούν οι διαδικασίες

Ο περιφερειάρχης ζήτησε από τον υπουργό, να συνδράμει ο ίδιος, ώστε να επισπευστούν οι διαδικασίες για το τμήμα του ΒΟΑΚ που θα εκτελεστεί ΣΔΙΤ από τη Χερσόνησο μέχρι τη Νεάπολη και ζήτησε παράλληλα να ολοκληρωθεί η μελέτη από τη Νεάπολη μέχρι τον 'Αγιο Νικόλαο για να ξεκινήσει το έργο.

Υπογράμμισε δε πως πρέπει να ξεκινήσει η μελέτη του Στρατηγικού Σχεδιασμού από τα Χανιά έως την Κίσσαμο κι από τον 'Αγιο Νικόλαο μέχρι τη Σητεία, ζητώντας του πράλληλα να δημοπρατηθούν τα έργα των 25 εκ. ευρώ για την οδική ασφάλεια τα οποία βρίσκονται στο πρόγραμμα του Υπουργείου Υποδομών και η υλοποίησή τους μπορεί να προχωρήσει γρήγορα, αναβαθμίζοντας τον υφιστάμενο δρόμο.

Στη συνάντηση του υπουργού με τον κ. Αρναουτάκη μετείχαν οι κυβερνητικοί βουλευτές Σωκράτης Βαρδάκης και Νίκος Ηγουμενίδης, οι αντιπεριφερειάρχες Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Καλογερής, Ηρακλείου Ευρυπίδης Κουκιαδάκης, Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Λεονταράκης, και ο συντονιστής του Σύριζα Ηρακλείου Γιάννης Παυλιδάκης. Τέλος σχετικά με τα αυθαίρετα και τυχόν παράταση της προθεσμίας νομιμοποίησης τους, ο υπουργός είπε πως δεν θα υπάρξει άλλη έκπτωση, ενώ ως υπουργείο θα γίνουν προσπάθειες να επιταχυνθούν και οι διαδικασίες που αφορούν τη στελέχωση του Εθνικού κτηματολογίου.

Συνάντηση δημάρχου Ηρακλείου με τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας

Τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, υποδέχτηκε στο γραφείο του στην Λότζια, ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, το μεσημέρι της Πέμπτης 11 Οκτωβρίου.

Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα, παρουσία και της Αντιδημάρχου Πολεοδομίας Στέλας Αρχοντάκη καθώς και στελεχών του υπουργείου.

Ο Δήμαρχος έθεσε στον υπουργό μια σειρά ζητημάτων όπως:

- Την άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας εγκρίσεως του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης  (ΣΟΑΠ) που έχει εκπονήσει και καταθέσει ο Δήμος Ηρακλείου.

- Την μετατροπή της χρέωσης του ρεύματος που πληρώνει η ΔΕΥΑΗ από εμπορική σε βιομηχανική,  κάτι άλλωστε που αποτελεί πάγιο αίτημα των ΔΕΥΑ ολόκληρης της χώρας. 

- Την παραχώρηση της δυνατότητας σε όσους έχουν καταπατήσει οικόπεδα ιδιοκτησίας ΟΤΑ, να αγοράσουν τις καταπατημένες εκτάσεις, υπό συγκεκριμένους όρους και σε τίμημα που θα καθορίσουν οι ιδιοκτήτες Οργανισμοί.

Ο υπουργός παρέλαβε το σχετικό υπόμνημα από τον Δήμαρχο προκειμένου να το μελετήσει.

Νωρίτερα, ο κ. Σταθάκης, συνοδευόμενος από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στον Νομό Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη και Νίκο Ηγουμενίδη, παρευρέθηκε στην συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων  Κρήτης, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Ελευθέριος Βενιζέλος», στην Λότζια. 

Ο υπουργός ενημέρωσε τα μέλη της ΠΕΔ για το κρίσιμο ζήτημα της ενεργειακής διασύνδεσης της Κρήτης  καθώς και για το θέμα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων νοτιοδυτικά του Νησιού. 

Ο δήμαρχος Ηρακλείου και Πρόεδρος της ΠΕΔ έθεσε επί τάπητος και το θέμα της παραχωρήσεως πολιτιστικών μνημείων στο Υπερταμείο, με τον υπουργό να παραδέχεται ότι πράγματι έχει προκύψει δικαιολογημένη σύγχυση, και για αυτό τον λόγο θα χρειαστούν περαιτέρω διευκρινίσεις από τα αρμόδια υπουργεία.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα και η παραχώρηση θα αφορά μονάχα στα εμπορικά ακίνητα.

Σχόλια