1,5 εκατ. ευρώ για φωτοβολταϊκά και στέγαστρο στο Παγκρήτιο

Ηράκλειο
1,5 εκατ. ευρώ για φωτοβολταϊκά και στέγαστρο στο Παγκρήτιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγκρίθηκαν έργα πνοής για το στάδιο

Ενάμισι εκατομμύριο ευρώ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο Παγκρήτιο Στάδιο με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Κρήτης, που περιλαμβάνουν και την επισκευή του ξεσκέπαστου ουσιαστικά δυτικού στεγάστρου του σταδίου, για το οποίο από τον Ιανουάριο του 2015 και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις του Δήμου Ηρακλείου, ενέκρινε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης.

Συγκεκριμένα, μετά από σχετική πρόταση της Περιφέρειας Κρήτης, θα καταβληθεί για το 2018 μισό εκατομμύριο ευρώ και για το 2019 ένα εκατομμύριο ευρώ, για να συμπληρωθεί η συνολική πίστωση του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ.

Μια παρέμβαση δηλαδή της κυβέρνησης, που έρχεται να δώσει τέλος στο σοβαρό και πολύχρονο αυτό πρόβλημα του δυτικού στεγάστρου από τη μια, αλλά και να αναβαθμίσει, από την άλλη, την ενεργειακή δυναμικότητα του Παγκρήτιου Σταδίου, απαλλάσσοντας από υπέρογκες δαπάνες, στον τομέα της κατανάλωσης του ρεύματος, τους ίδιους τους δημότες!

Θυμίζουμε ότι, παρά τη λειτουργία της Δημοτικής Επιχείρησης ΑΑΗ Α.Ε. ΟΤΑ που διαχειρίζεται το Παγκρήτιο Στάδιο, εισπράττοντας έσοδα από συλλόγους και σωματεία, το ρεύμα, που είναι δαπάνη χιλιάδων ευρώ ετησίως, πληρώνεται από το ταμείο του Δήμου Ηρακλείου, τους δημότες δηλαδή.

Σύμφωνα με παλαιότερες αποκαλύψεις της εφημερίδας μας, το ποσό σε ρεύμα και νερό δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο: Υπολογίζεται ότι φτάνει περίπου τα 500.000 ευρώ ετησίως! Ενδεικτικά μόνο να αναφερθεί ότι για το έτος 2016 ο λογαριασμός της ΔΕΗ έφτασε τα 247.830 ευρώ, όπως φαίνεται και από το χρηματικό ένταλμα πληρωμής που εξέδωσε ο Δήμος Ηρακλείου και βάσει της ΠΑΥ 411/2017 πλήρωσε τη δαπάνη!

Η πληρωμή των πάγιων αυτών εξόδων για τη λειτουργία του Παγκρήτιου Σταδίου από τον Δήμο Ηρακλείου έχει παγιωθεί με παλαιότερες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου, σε μια εποχή όμως που δεν υπήρχε μνημόνιο και τα “Ολυμπιακά Ακίνητα” επιχορηγούσαν για συντήρηση τον Δήμο Ηρακλείου με 300.000 ευρώ. Σήμερα όλα αυτά έχουν καταρρεύσει, ωστόσο ο Δήμος Ηρακλείου εξακολουθεί να καλύπτει τα έξοδα της Ανώνυμης Εταιρείας του Παγκρήτιου Σταδίου.

Η κρατική λύση του προβλήματος

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρουν αποκλειστικές πληροφορίες της “Νέας Κρήτη”, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στάθης Γιαννακίδης, αποφάσισε να εντάξει στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το συγκεκριμένο έργο, τη συνολική αυτή δαπάνη, ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ.

Σύμφωνα με το περιερχόμενο και τους στόχους της χρηματοδότησης, με το έργο αυτό θα γίνει η επιδιόρθωση των προβλημάτων που είχαν προκληθεί στο δυτικό στέγαστρο του σταδίου από ανεμοθύελλες και γενικότερα έντονα καιρικά φαινόμενα του χειμώνα του 2015.

Ταυτόχρονα, μάλιστα, θα εγκατασταθούν και φωτοβολταϊκά συστήματα σε όλα τα στέγαστρα. Έτσι, μιλάμε για μια συνολική αναβάθμιση του σταδίου, ώστε να εξασφαλιστεί η δωρεάν ηλεκτροδότησή του με τη βοήθεια της ηλιακής ενέργειας και να φύγει από τον προϋπολογισμό της δημοτικής Αρχής ένα πολύ μεγάλο βάρος εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Συγκεκριμένα, ενώ το στάδιο έχει σχετική εταιρεία διαχείρισης, δηλαδή την εταιρεία Ανάπτυξη Αθλητισμού Ηρακλείου Α.Ε. ΟΤΑ, εντούτοις ο Δήμος Ηρακλείου είναι αυτός ο οποίος πληρώνει το κόστος του ρεύματος και του νερού, κάτι που σημαίνει ότι η επιβάρυνση και για τις δαπάνες αυτές βρίσκεται στις πλάτες των δημοτών του Ηρακλείου.

Στο μεταξύ, η εταιρεία εισπράττει από τα αθλητικά σωματεία πολλά χρήματα κάθε χρόνο και είναι αδιανόητο να μη διαθέτει μέρος αυτών των χρημάτων στην κάλυψη της κατανάλωσης ρεύματος και νερού, αλλά να πρέπει και αυτό το βάρος να το σηκώσουν οι δημότες του Ηρακλείου, λες και δεν έχουν την ίδια ώρα στις πλάτες τους ένα σωρό φόρους και δημοτικά τέλη να πληρώσουν, με την ανταποδοτικότητα των οποίων να αμφισβητείται έντονα και εύλογα.

Τώρα, λοιπόν, φεύγει αυτό το βάρος από τις πλάτες των δημοτών, αφού με την ενεργειακή θωράκιση του Παγκρήτιου Σταδίου θα έχουμε κάθε πτώση του ενεργειακού κόστους... Πέρα, βέβαια, από την επισκευή του στεγάστρου, που αποτελούσε από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι και σήμερα “Γιοφύρι της Άρτας”, με τον Δήμο Ηρακλείου να υπόσχεται το έργο αυτό, αλλά, ενώ σε λίγο κλείνουμε τέσσερα χρόνια, χρειάστηκε να έρθει η κυβέρνηση να καλύψει το κενό αυτό. Και μάλιστα με παρέμβαση της Περιφέρειας Κρήτης, η οποία είναι και ο φορέας υλοποίησης του συνολικού έργου, που έχει μεγάλη σημασία και για τη γενικότερη βιωσιμότητα Παγκρήτιου Σταδίου.

Η ζημιά του 2015: Αποκολλήθηκε το στέγαστρο από την κακοκαιρία

Να υπενθυμίσουμε ότι το στέγαστρο του Παγκρήτιου Σταδίου υπέστη φθορές από τους ισχυρούς ανέμους που έπληξαν το νησί στα μέσα του Ιανουαρίου του 2015. Λίγες μέρες μετά, συγκεκριμένα στις 10 Φεβρουαρίου του 2015, σημειώθηκε νέα φθορά πάλι από σφοδρή κακοκαιρία, αφού αποκολλήθηκε νέο μεγαλύτερο κομμάτι από το στέγαστρο.

Η εταιρεία που διαχειρίζεται το Παγκρήτιο είχε ανακοινώσει τότε τα εξής: «Η Ανάπτυξη Αθλητισμού Ηρακλείου Α.Ε. ΟΤΑ ενημερώνει ότι, λόγω προβλημάτων στο δυτικό στέγαστρο του Παγκρήτιου Σταδίου, όλα τα τμήματα και οι δραστηριότητες του σταδίου δε θα λειτουργήσουν, για λόγους ασφαλείας, σήμερα Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015 και αύριο Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015.

Τα μέλη του Γυμναστηρίου του Παγκρήτιου Σταδίου μπορούν να εξυπηρετούνται στο Γυμναστήριο του Δημοτικού Αθλητικού Πνευματικού Κέντρου Ηρακλείου στις Πατέλες».

Η διοίκηση του σταδίου αποφάσισε να εκκενώσει τον αγωνιστικό χώρο υπό τον φόβο να ξηλωθεί το ανατολικό στέγαστρο που έχει απομείνει, θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των παρευρισκομένων.

Καλώς βέβαια απαγορεύτηκε η χρήση του αγωνιστικού χώρου τότε. Και όχι μόνο τότε. Έχει ξαναγίνει μέχρι σήμερα να απαγορευτεί η χρήση του αγωνιστικού χώρου, αφού δεν έπαψαν ποτέ να υπάρχουν φόβοι για νέα αποκόλληση...

Έκτοτε, δηλαδή, ο φόβος κάθε φορά που φυσάει αιωρείται πάνω από τα κεφάλια των αθλητών και των συνοδών τους, μη τυχόν και συμβεί κάτι χειρότερο... Και βέβαια πρόκειται για εκατοντάδες αθλητές και πολίτες που βρίσκονται καθημερινά στο Παγκρήτιο Στάδιο και δεν μπορεί κανείς να τους εκθέτει σε τόσο σοβαρούς κινδύνους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News