«Κληρώνει» απόψε - 300.000 ευρώ για τη φάμπρικα Ανωγειανάκη

Ηράκλειο
«Κληρώνει» απόψε - 300.000 ευρώ για τη φάμπρικα Ανωγειανάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την εξαγορά του βιομηχανικού κτηρίου καλείται να εγκρίνει απόψε το Δημοτικό Συμβούλιο

Ένα σημαντικό deal... εξαγοράς “κληρώνει” σήμερα για την πόλη του Ηρακλείου, αφού το Δημοτικό Συμβούλιο, που συνεδριάζει στις 6 παρά 5 το απόγευμα, καλείται να ανάψει το “πράσινο φως” για την εξαγορά της παλιάς φάμπρικας Ανωγειανάκη στη συνοικία της Αγίας Τριάδας, έναντι ποσού 300.000 ευρώ!

Με το ποσό αυτό, εφόσον φυσικά πει το «ναι» απόψε το Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμος θα πάρει στα χέρια του ένα εμβληματικό και ιστορικό για την πόλη βιομηχανικό κτηριακό συγκρότημα εμβαδού 334,61 τ.μ., το οποίο και θα αποκαταστήσει κατόπιν προκειμένου να δημιουργήσει εκεί ένα Μεσογειακό Μουσικό Κέντρο. Με τη διάσωση, αποκατάσταση και αξιοποίηση της παλιάς φάμπρικας, που έγραψε πριν από δεκαετίες ξεχωριστή ιστορία στην Αγία Τριάδα, αναμένεται να δοθεί άλλη ώθηση και πνοή στην ιστορική όσο όμως και βυθισμένη στα χρόνια προβλήματα υποβάθμισή της συνοικία της πόλης...

Αναμφίβολα, το Ηράκλειο είναι μια πόλη που μετρά πολλά κτήρια- “πληγές”. Πολλά τα οικοδομήματα-διατηρητέα μνημεία που έχουν “στοιχειώσει”, αφού οι ιδιοκτήτες-κληρονόμοι τους αδυνατούν να τα συντηρήσουν και να τα αξιοποιήσουν, ενώ Δήμος Ηρακλείου και υπουργείο Πολιτισμού δεν κάνουν κάποια έμπρακτη κίνηση εξαγοράς και διάσωσής τους.

Σε άλλες περιπτώσεις, δυστυχώς, ΥΠ.ΠΟ. και Δήμος έμειναν στα λόγια. Να όμως που για την παλιά φάμπρικα Ανωγειανάκη στη Λότζια το πήραν “ζεστά”. Έκαναν τις διαδικασίες προετοιμασίας και προχωρούν τώρα τη συμφωνία εξαγοράς του βιομηχανικού κτηρίου από τους σημερινούς ιδιοκτήτες-κληρονόμους του...

Με το με αριθμό 16324/18 έγγραφό του, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Τριάδας πρότεινε την αγορά και αξιοποίηση από τον Δήμο της πρώην φάμπρικας Ανωγειανάκη, η οποία βρίσκεται στην περιοχή μελέτης και έχει ικανό μέγεθος για να φιλοξενήσει την παραπάνω δομή. Μετά από έρευνα της Διεύθυνσης Πολιτισμού, διαπιστώθηκε ότι το μοναδικό κατάλληλο ακίνητο από εκείνα που έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα στη συγκεκριμένη περιοχή και δεν αξιοποιούνται είναι η φάμπρικα Ανωγειανάκη.

Πριν από μερικούς μήνες, το Δημοτικό Συμβούλιο είχε δώσει το “πράσινο φως” για την έναρξη των διαδικασιών διερεύνησης της απευθείας αγοράς της πρώην φάμπρικας από τους ιδιώτες ιδιοκτήτες. Η τότε απόφαση ουσιαστικά εξουσιοδότησε τη δημοτική Αρχή, και συγκεκριμένα την αντιδήμαρχο Πολεοδομίας-Δημοτικής Περιουσίας Στέλλα Αρχοντάκη-Καλογεράκη, να έρθει σε επαφή με τους ιδιοκτήτες και να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις μαζί τους για την εξαγορά. Παράλληλα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κλήθηκε η Νομική Υπηρεσία του Δήμου να διερευνήσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του κτηριακού συγκροτήματος, όπου επί τουρκοκρατίας λειτουργούσαν ελαιοτριβείο και βυρσοδεψεία, ενώ την εποχή του Μεσοπολέμου λειτουργούσε σχολή χορού.

Όπως λοιπόν φαίνεται, οι διαβουλεύσεις της αρμόδιας αντιδημάρχου με την πλευρά των ιδιοκτητών-κληρονόμων της φάμπρικας Ανωγειανάκη ολοκληρώθηκαν με αίσιο τρόπο και έτσι σήμερα το deal εξαγοράς έρχεται προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η εισήγηση

Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση προς το Συμβούλιο, που υπογράφει η Στέλλα Αρχοντάκη-Καλογεράκη, με βάση με τους τίτλους που προσκομίστηκαν από τους συνιδιοκτήτες, διαπιστώθηκε ότι το ακίνητο εμφανίζεται να ανήκει κατά 37,5% σε συνιδιοκτήτρια και κατά 20,8% αντίστοιχα σε άλλους τρεις συνιδιοκτήτες.

«Οι τέσσερις παραπάνω ιδιώτες με τις αιτήσεις τους διατύπωσαν την πρόθεσή τους να εκποιήσουν το ακίνητο στον Δήμο έναντι του ποσού των 300.000 ευρώ. Προκειμένου να τεκμηριώσουν την απαίτησή τους, υπέβαλαν στον Δήμο την (από Ιούλιο του 2018) έκθεση εκτίμησης ακινήτου μηχανικού (από τον κατάλογο πιστοποιημένων εκτιμητών του υπουργείου Οικονομικών), σύμφωνα με την οποία η αγοραία αξία του ακινήτου ανέρχεται στα 300.000 ευρώ.

Προκειμένου ο Δήμος να προχωρήσει στη συνέχιση της διαδικασίας αγοράς, το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται να αποφασίσει για την απευθείας αγορά του συγκροτήματος εμβαδού, 334,61 τ.μ., ως το μοναδικό κατάλληλο ακίνητο για τη φιλοξενία του Μεσογειακού Μουσικού Κέντρου», καταλήγει η εισήγηση.

Βαριά ιστορία: Διατηρητέα τα δύο κτήρια

Η φάμπρικα του Ανδρέα Ανωγειανάκη βρίσκεται στην Αγία Τριάδα, στη συμβολή των οδών Βαλέστρα, Σαββαθιανών και Μελιδώνη. Αποτελείται από ένα συγκρότημα δύο διώροφων, λιθόκτιστων, κεραμοσκεπών κτηρίων, που συνοδεύονται από μικρότερα, βοηθητικά κτίσματα.

Τα δύο διώροφα κτήρια και οι προσθήκες, που εναρμονίζονται με αυτά, έχουν κηρυχθεί διατηρητέα από το ΥΠΕΚΑ (ΦΕΚ 174/27.6.2011). Στο οικόπεδο υπήρχαν, εκτός από το ελαιοτριβείο, δύο βυρσοδεψεία και τέσσερα πηγάδια.

Επί Τουρκοκρατίας, δηλαδή από τα τέλη του 19ου αιώνα, λειτουργούσαν στο συγκρότημα της φάμπρικας ελαιοτριβείο, σαπωνοποιείο και δύο βυρσοδεψεία, ενώ υπήρχαν και τέσσερα πηγάδια. Εκεί βρισκόταν και η οικία Ανωγειανάκη.

Στον πρώτο όροφο του κτηρίου επί της οδού Βαλέστρα στεγαζόταν η κατοικία του ιδιοκτήτη, που για κάποιο διάστημα λειτούργησε ως χοροδιδασκαλείο!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News