Πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τα μνημεία - Ποια η επίδραση της θάλασσας

Ηράκλειο
Πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τα μνημεία - Ποια η επίδραση της θάλασσας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σχέδιο παρέμβασης για τη θωράκιση του Κούλε - Πώς επιδρούν οι καιρικές συνθήκες στο Ανάκτορο της Κνωσού - Στο επίκεντρο των ερευνών τα δομικά υλικά των μνημείων

Η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στα μνημεία και οι επιπτώσεις, βρέθηκαν στο επίκεντρο ημερίδας στο Πολιτιστικό Κέντρο, παρουσία ερευνητών, επιστημόνων και εκπροσώπων των διευθύνσεων συντήρησης και βυζαντινών και μεταβυζαντινών αρχαιοτήτων.

Στόχος όλων είναι η προστασία των μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς έναντι των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος, μέσω του οποίου ερευνητές του Ινστιτούτου Υπολογιστικών Μαθηματικών του ΙΤΕ μελετούν την επίδραση της θάλασσας στο ενετικό φρούριο στο λιμάνι του Ηρακλείου, όπως τη διεύθυνση των ανέμων, τη δύναμη των κυμάτων και όχι μόνο.

Στο πλαίσιο της ημερίδας, ο Νίκος Καμπάνης, παρουσίασε το σχέδιο παρέμβασης για τη θωράκιση του Κούλε από καταστροφική μανία της θάλασσας, μέσω της δημιουργίας ύφαλου μόλου. 

Ο επίμαχος σχεδιασμός βρίσκεται στην τελική φάση και πρόκειται να κατατεθεί άμεσα στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου.

Για το Ανάκτορο της Κνωσού, επιστήμονες παρουσίασαν στοιχεία γύρω από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν και πως αυτές επηρεάζουν το μνημείο.

Στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκεται και η συμπεριφορά των δομικών υλικών των μνημείων από το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του ΙΤΕ ενώ σημαντική είναι και η συμβολή του τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News