default-image

Υπερτροφή η «ξανθιά» κρητική σταφίδα

Ηράκλειο
Υπερτροφή η «ξανθιά» κρητική σταφίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

“Ύμνοι” Σταύρου Αραχωβίτη για τη σουλτανίνα - «Ψίχουλα η τιμή της» καταγγέλλουν παραγωγοί και εξαγωγείς

«Υπερτροφή που θα πρέπει να τη στηρίξουμε» χαρακτήρισε την κρητική σταφίδα χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης, όταν ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης τού έβαλε το ζήτημα να ενταχθεί και η “ξανθιά” σταφίδα στη συνδεδεμένη ενίσχυση, όπου έχει ενταχθεί από πέρυσι και η κορινθιακή.

«Είναι πολύ λίγα τα 35,2 ευρώ το στρέμμα», σχολίασε στη “Νέα Κρήτη” για τη δέσμευση αυτή ο εξαγωγέας σουλτανίνας Γιάννης Περδικογιάννης. «Αν θέλουν να βοηθήσουν την κρητική σταφίδα», επισήμανε, «να καθίσουν από τώρα και να ετοιμάσουν προς την Ευρωπαϊκή Ένωση πρόταση για επιστροφή της σταφίδας στη στρεμματική ενίσχυση, αλλά συνδέοντάς τη με την παραγωγική διαδικασία»!

Η πρωτοβουλία του Μύρωνα Χιλετζάκη - στο πλαίσιο της χθεσινής συνάντησης που είχαν με τον νέο υπουργό οι συνεταιριστές της Ένωσης Ηρακλείου - για την πρόταση να ενταχθεί και η σουλτανίνα με τη νέα προγραμματική περίοδο στο πριμ που λαμβάνει και η κορινθιακή, πραγματικά έπιασε τόπο. Όπως δήλωσε στη “Νέα Κρήτη”, βγαίνοντας από το γραφείο του υπουργού, ο συνεταιριστής, «είπε ο υπουργός ότι η “ξανθιά” σταφίδα είναι υπερτροφή και δεν μπορούμε να μην τη στηρίξουμε στη νέα προγραμματική περίοδο. Θα στηριχτεί με κάθε τρόπο. Θα δοθεί έξτρα επιδότηση για να ξαναδοθεί κίνητρο στον παραγωγό να ξαναξεκινήσει να σταφιδοποιεί»...

«Είπαμε στον υπουργό ότι, όταν εμείς εξάγαμε κάποτε 100.000 τόνους σταφίδας, οι Τούρκοι δεν έβγαζαν ούτε 30.000 τόνους. Και τώρα που εμείς δε βγάζουμε ούτε 1.000 τόνους, αυτοί εξάγουν 330.000 τόνους σταφίδας»!

ΜΥΡΩΝ ΧΙΛΕΤΖΑΚΗΣ, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΑΣΗ

Από την πλευρά τους, οι συνεταιριστές της Ένωσης Ηρακλείου έφεραν ως παράδειγμα την Τουρκία. «Είπαμε στον υπουργό», είπε ο Μύρων Χιλετζάκης, «ότι όταν εμείς εξάγαμε κάποτε 100.000 τόνους σταφίδας, οι Τούρκοι δεν έβγαζαν ούτε 30.000 τόνους. Και τώρα που εμείς δε βγάζουμε ούτε 1.000 τόνους, αυτοί εξάγουν 330.000 τόνους σταφίδας»!

«Είναι ψίχουλα για τη σταφίδα»

Ως ψίχουλα για τη σταφίδα χαρακτήρισε ο εξαγωγέας Γιάννης Περδικογιάννης τα 35,2 ευρώ ανά στρέμμα που ισχύουν για την κορινθιακή μέσα από τη συνδεδεμένη ενίσχυση. Και κάλεσε κυβέρνηση και συνεταιριστές, για να βοηθηθεί πραγματικά ο κλάδος, να προχωρήσουν σε πιο δυναμικές παρεμβάσεις προς τις Βρυξέλλες.

«Το μεγάλο λάθος έγινε επί των ημερών του Αλέξανδρου Κοντού στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Δεν έπρεπε να αποδεσμεύσουν τα στρεμματιάτικα από την παραγωγή. Από ’κει ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση. Εμείς λέγαμε τότε να μειωθεί το πλαφόν των 300 κιλών ανά στρέμμα. Να πάει στα 200. Να πάει στα 180 κιλά. Αλλά να βγαίνουν σταφίδες. Έλεγαν όμως τότε οι συνεταιριστές στον νομό Ηρακλείου ότι θα πρέπει να καταργηθεί τελείως το πλαφόν. Όλοι οι συνεταιρισμοί της Πελοποννήσου από τότε είχαν συμφωνήσει μαζί μας. Βγήκε η απόφαση για την πλήρη αποδέσμευση και τελείωσε η σταφίδα»...

Σύμφωνα με τον Γιάννη Περδικογιάννη, τα τελευταία χρόνια «η Ελλάδα εισάγει τουρκική σταφίδα για να καλύψει τις ανάγκες της, σε ποσότητες άνω των 3.000 τόνων. Και η δική μας, που φέτος δεν ξεπέρασε τους 1.000 τόνους, μείον ένα 20% της φύρας, διατίθεται μόνο στην εσωτερική αγορά. Ο ανταγωνισμός στο εξωτερικό δεν επιτρέπει πια να κάνουμε εξαγωγές».

Ο ιδιώτης εξαγωγέας σουλτανίνας επισήμανε μάλιστα ότι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο να παίρνουν οι παραγωγοί του επιτραπέζιου σταφυλιού πολύ περισσότερα χρήματα από τις αποζημιώσεις λόγω καταστροφών, παρά από την πώληση του προϊόντος.

«Στην Καβάλα οι αμπελουργοί έχουν διπλά προστατευτικά. Άλλο για το χαλάζι, άλλο για τη βροχή. Δεν έχεις προστατευτικά για να σκεπάσεις; Δεν παίρνεις “φράγκο”. Ενώ εδώ κάνουν τον σταυρό τους να βρέξει. Εκεί έχουμε φτάσει»...

Συνεχίζοντας μάλιστα είπε ότι ο ίδιος κράτησε το συσκευαστήριό του για την εξαγωγή επιτραπέζιου σταφυλιού μόνο για 2,5 μέρες και το έκλεισε έχοντας ήδη υποστεί ζημιές. «Οι άλλοι που κράτησαν ανοιχτά τα συσκευαστήριά τους όλη την περίοδο; Είχαν ζημιές τεράστιες»...

Καταλήγοντας, τόνισε ότι φέτος οι καλές σταφίδες στην εσωτερική αγορά πληρώθηκαν μέχρι και 1,70 ευρώ το κιλό, όταν το Ιράν και η Τουρκία έχουν το τελικό προϊόν στην ευρωπαϊκή αγορά με 1,40 ευρώ το κιλό, ενώ πρότεινε: «Να ξαναγυρίσουμε στη στρεμματική ενίσχυση και στη διασύνδεσή της με την παραγωγή. Έχεις παραγωγή; Παίρνεις επιδότηση. Δεν έχεις; Δεν παίρνεις»...

Ζητούν φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα

Το “παρών” στη συνάντηση με τον υπουργό έδωσε χθες ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης, ενώ εκ μέρους της ΕΑΣΗ συμμετείχαν οι Ανδρέας Στρατάκης (πρόεδρος), Μύρων Χιλετζάκης (αντιπρόεδρος), Μιχάλης Καμπιτάκης (αντιπρόεδρος) και Γιώργος Περογιαννάκης (μέλος του Δ.Σ.).

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο βουλευτής του νομού Ηρακλείου Νίκος Ηγουμενίδης υπογράμμισε αφενός την ανάγκη βελτίωσης του εισοδήματος των αγροτών μέσα από στοχευμένες ενέργειες, και αφετέρου την ανάγκη στήριξης και διασφάλισης της βιωσιμότητας των συνεταιριστικών παραγωγικών σχημάτων, δίνοντας έμφαση στα μέτρα ενίσχυσης των αγροτών για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ο Νίκος Ηγουμενίδης τόνισε ιδιαίτερα τη σύμπλευση του υπουργού στο αίτημα να ενταχθεί και η “ξανθιά” σταφίδα στη συνδεδεμένη ενίσχυση που έχει ενταχθεί και η κορινθιακή, σημειώνοντας ότι «κερδίζονται οι συνδεδεμένες στην Ευρώπη και ότι ενόψει της νέας ΚΑΠ θα υπάρξει η ευελιξία για την ουσιαστική προώθηση των δικών μας προϊόντων».

Μεταξύ των θεμάτων που βρέθηκαν στο τραπέζι της συζήτησης ξεχωρίζουν το ζήτημα του συνεργατισμού και της ανάγκης στήριξής του, η ανάγκη έναρξης της ουσιαστικής συζήτησης για τη νέα ΚΑΠ, προτάσεις για φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα για τους αγρότες, καθώς και το ζήτημα της διακίνησης των αγροτικών προϊόντων μέσω των συνεταιρισμών, αλλά και μέτρα και προτάσεις για αντιμετώπιση των πλαστών-εικονικών τιμολογίων.

Το Δ.Σ. της Ένωσης παρέδωσε στον υπουργό αναλυτικό υπόμνημα με τις απόψεις και προτάσεις της για τα ζητήματα των συνεταιρισμών, ενώ εξασφαλίστηκε και η ουσιαστική συμμετοχή της Ένωσης σε όλο το στάδιο της διαβούλευσης του νομοσχεδίου για τον αγροτικό συνεταιρισμό, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του βουλευτή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News