Τέσσερα χρόνια κράτησε η αδερφοποίηση Τολέδο - Ηρακλείου

Ηράκλειο
Τέσσερα χρόνια κράτησε η αδερφοποίηση Τολέδο - Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προχωρά η συνεργασία σε θέματα Πολιτισμού και Τουρισμού ανάμεσα στο Τολέδο και το Ηράκλειο

Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά τέσσερα ολόκληρα χρόνια διήρκησε η διαδικασία αδερφοποίησης μεταξύ της ισπανικής πόλης του Τολέδο με το Ηράκλειο.

Πολυμελής διαπαραταξιακή αντιπροσωπεία από τον Δήμο ταξίδεψε στη μακρινή πόλη της Ισπανίας προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αδερφοποίησης και να υπογραφεί η σχετική συμφωνία.

Την ένταξη του Ηρακλείου στο δίκτυο των πόλεων που έχουν αδελφοποιηθεί με το Τολέδο, συμφώνησαν ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός και η Δήμαρχος Τολέδο Milagros Tolón Jaime, το απόγευμα της Πέμπτής 4 Οκτωβρίου, στη συνάντηση που είχαν στο Δημαρχείο της ισπανικής πόλης.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί διαπαραταξιακή αντιπροσωπεία του Δήμου Ηρακλείου στο Τολέδο, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αδελφοποίησης, η οποία ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2014.

Ο Δήμαρχος, συνοδευόμενος από την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη, τον Εντεταλμένο Σύμβουλο Τουρισμού Gian Andrea Garancini, τους δημοτικούς συμβούλους Δημήτρη Αγαπάκη, Νίκο Γιαλιτάκη, Μαρία Καλουδιώτη, Λεωνίδα Ζαμπετάκη και τον ομότιμο καθηγητή της Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκο Χατζηνικολάου, συζήτησε σε πολύ καλό κλίμα με την κ. Milagros Tolón Jaime για τους δεσμούς των δύο πόλεων και κυρίως τον «Ελ Γκρέκο», καθώς και για τα οφέλη που μπορούν και πρέπει να αποκομίσουν το Ηράκλειο και το Τολέδο από την αδελφοποίησή τους.

Μάλιστα ο Δήμαρχος πρότεινε οι Αντιδημαρχίες Τουρισμού και Πολιτισμού των δύο Δήμων να ξεκινήσουν άμεσα επαφές και να προχωρήσουν σε στενή συνεργασία (στη συνάντηση παρευρέθησαν και οι αντίστοιχοι Αντιδήμαρχοι του Τολέδο) και παράλληλα να γίνει η προεργασία ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να δημιουργηθούν δυο διαπαραταξιακές επιτροπές, οι οποίες θα καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων που περιελάμβανε το πρωτόκολο αδελφοποίησης του 2014.

Η κ. Milagros Tolón Jaime συμφώνησε με αυτή την πρόταση και την προέκτεινε, τονίζοντας ότι το Τολέδο έχει ένα ενεργό δίκτυο δώδεκα πόλεων σε ολόκληρο τον κόσμο, με τις οποίες έχει αδελφοποιηθεί και ο Δήμος Ηρακλείου μπορεί, εντασσόμενος σε αυτό, να ανοίξει έναν ουσιαστικό δίαυλο επικοινωνίας με τους άλλους Δήμους που ήδη συμμετέχουν.

Ιδιαίτερα θετικά αντιμετωπίστηκε και η πρόταση του κ. Χατζηνικολάου να υπάρξει συνεργασία ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και του Πανεπιστήμιο της Καστίγια λα Μάντσα, όσον αφορά στα αρχεία σχετικά με τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την ανταλλαγή δώρων. Η Δήμαρχος Τολέδο δώρισε στον Δήμαρχο Ηρακλείου ένα μικρό ξίφος το οποίο έφτιαξε ένας τοπικός τεχνίτης της πόλης, καθώς το Τολέδο φημίζεται για τα σπαθιά και τα ξίφη του. Ο Δήμαρχος Ηρακλείου με την σειρά του, δώρισε στην Ισπανίδα συνάδελφό του, το επετειακό μετάλλιο του Δήμου για την επέτειο των 400 χρόνων από τον θάνατο του «Ελ Γκρέκο» και ένα μικρό όσο και συμβολικό δείγμα από προϊόντα παραδοσιακής κρητικής λαϊκής τέχνης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News