default-image

Πρόστιμα - «φωτιά» έως και 5.000 ευρώ στις λαϊκές

Ηράκλειο
Πρόστιμα - «φωτιά» έως και 5.000 ευρώ στις λαϊκές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο κανονισμός λειτουργίας προβλέπει τσουχτερά πρόστιμα για τους παραβάτες

Τάξη και εύρυθμη λειτουργία είναι το μεγάλο “στοίχημα” με τον προωθούμενο κανονισμό λειτουργίας των λαϊκών αγορών, που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση ο Δήμος Ηρακλείου. Ο κανονισμός θέτει συγκεκριμένους όρους και κανόνες σε παραγωγούς, εμπόρους αλλά και επισκέπτες των λαϊκών αγορών, από την ώρα προσέλευσης μέχρι τη διάθεση των απορριμμάτων. Ταυτόχρονα όμως προβλέπει και άκρως “βαριές καμπάνες” με “τσουχτερά” πρόστιμα σε περιπτώσεις παραβάσεων...

Ο νέος κανονισμός λειτουργίας των λαϊκών αγορών τέθηκε σε 10ήμερη δημόσια διαβούλευση από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ηρακλείου, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι πολίτες και αρμόδιοι φορείς να εκφράσουν απόψεις, παρατηρήσεις, ενστάσεις και αντιπροτάσεις.

Μετά το πέρας της 10ήμερης διαβούλευσης, το θέμα θα ξαναέρθει στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, που θα αξιολογήσει ό,τι θα έχει “πέσει” στο τραπέζι, για να κάνει την εισήγησή της προς το Δημοτικό Συμβούλιο, που θα λάβει την τελική απόφαση έγκρισης του κανονισμού.

Σύμφωνα με τον προωθούμενο κανονισμό, οι ώρες λειτουργίας των λαϊκών αγορών, πλην εξαιρετικών περιπτώσεων (π.χ. ακραία καιρικά φαινόμενα), καθορίζονται ως εξής:

* Χειμερινό ωράριο (από 1 Νοεμβρίου έως 30 Απριλίου): 7 π.μ. με 2:30 μ.μ.

* Καλοκαιρινό ωράριο (από 1 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου): 6:30 π.μ. με 2:30 μ.μ.

* Λαϊκή του Σαββάτου: 6:30 π.μ. με 3:30 μ.μ.

Σε κάθε περίπτωση, ο μέγιστος χρόνος παραμονής μιας λαϊκής αγοράς σε συγκεκριμένη περιοχή δε δύναται να υπερβαίνει τους 18 μήνες, εκτός αν απαιτείται διαφορετικά για λόγους ανωτέρας βίας, και η διαδικασία μετακίνησης θα ξεκινάει ένα εξάμηνο πριν τη λήξη της από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου.

Η προσέλευση των πωλητών (επαγγελματιών-παραγωγών) στους χώρους της λαϊκής αγοράς, προκειμένου να ασκήσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, θα γίνεται το πολύ μία ώρα νωρίτερα από την έναρξη λειτουργίας της λαϊκής αγοράς και η αποχώρησή τους θα γίνεται το πολύ μισή ώρα αργότερα από την ώρα λήξης της λαϊκής αγοράς. Απαγορεύεται αυστηρά η κατάληψη θέσης (π.χ. μεταφορά εργαλείων, πάγκων, καθώς και εμπορευμάτων στους χώρους λειτουργίας των λαϊκών αγορών) από την προηγούμενη ημέρα.

Οι πωλητές των λαϊκών αγορών (επαγγελματίες και παραγωγοί) που δεν προσέρχονται στις λαϊκές αγορές μέχρι τις 8 π.μ. χάνουν το δικαίωμα χρήσης της θέσης τους, η οποία θα διατίθεται, με ευθύνη του υπαλλήλου που εποπτεύει την αγορά, στους μη κατέχοντες θέση προσελθόντες πωλητές (επαγγελματίες ή παραγωγούς).

Απαγορεύεται η διέλευση, καθώς και η στάθμευση αυτοκινήτων στον χώρο της λαϊκής αγοράς την ημέρα της λειτουργίας της, συμπεριλαμβανομένων και των οχημάτων των πωλητών. Εξαιρούνται τα οχήματα των πωλητών που η νομοθεσία επιβάλλει την πώληση των προϊόντων τους με ειδικά διαμορφωμένο όχημα, καθώς επίσης και όπου προβλέπεται ειδική συμφωνία-άδεια ανάμεσα στους πωλητές και στον Δήμο.

Οι περίοικοι-ιδιοκτήτες οχημάτων θα μεριμνούν ώστε να μη σταθμεύουν τα οχήματά τους στους χώρους που ορίζεται η λειτουργία της λαϊκής αγοράς από το προηγούμενο βράδυ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News