Έρχονται 400.000 € για το «λίφτινγκ» του πεπαλαιωμένου εργοστασίου του ΚΔΑΥ

Κρήτη
Έρχονται 400.000 € για το «λίφτινγκ» του πεπαλαιωμένου εργοστασίου του ΚΔΑΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με γεμάτες βαλίτσες επέστρεψε από την Αθήνα ο πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ Χάρης Μαμουλάκης

Στις αποσκευές του ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Ηρακλείου και πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ Χάρης Μαμουλάκης κουβαλά το “πράσινο φως” της ΕΕΑΑ για μια μεγάλη παρέμβαση συντήρησης στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, ύψους 400.000 ευρώ, που θα αποτελέσει το πρώτο “λίφτινγκ” στο “πεπαλαιωμένο” μετά από 14 χρόνια λειτουργίας εργοστάσιο.

Κουβαλά επίσης τη δωρεάν παραχώρηση στον Δήμο Ηρακλείου ενός νέου οχήματος, ως “ανταμοιβή” του για τις καλές επιδόσεις που εμφανίζει στον τομέα της ανακύκλωσης.

Αυτές είναι οι χειροπιαστές παρακαταθήκες του ταξιδιού, τις οποίες συμπληρώνουν ακόμα: Η θετική καταρχάς διάθεση της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης απέναντι στο αίτημα της Λότζιας να αποχωρήσει από την ιδιοκτησία του εργοστασίου ανακύκλωσης του Ηρακλείου, παραχωρώντας το στον Δήμο και στον ΕΣΔΑΚ, στο πλαίσιο άλλωστε και του φιλόδοξου πρότζεκτ του Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας στη Νέα Αλικαρνασσό. Και επίσης η θετική, καταρχάς, διάθεση της ΕΕΑΑ απέναντι στο αίτημα των εργαζομένων της ανακύκλωσης (το οποίο είχε τεθεί πρόσφατα στο Δημοτικό Συμβούλιο και το μετέφερε χθες ο αντιδήμαρχος στους διοικούντες της Εταιρείας) να μπει στη νέα, τροποποιημένη σύμβαση που ετοιμάζονται να υπογράψουν Δήμος Ηρακλείου, ΕΣΔΑΚ και Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης ως όρος η διατήρηση του σημερινού προσωπικού του ΚΔΑΥ, καθώς επίσης και η διατήρηση των εργασιακών κεκτημένων.

Και για τα δύο αυτά ζητήματα, της παραχώρησης δηλαδή της ιδιοκτησίας του ΚΔΑΥ και των γραπτών όρων προς όφελος και για την προάσπιση του εργασιακού καθεστώτος των εργαζομένων στη μονάδα ανακύκλωσης έτυχαν θετικής ανταπόκρισης κατά τη συνάντηση που είχε ο Χάρης Μαμουλάκης με τον γενικό διευθυντή της ΕΕΑΑ Γιάννη Ραζή και τον υπεύθυνο Τμήματος Marketing & Επικοινωνίας της ΕΕΑΑ Δημήτρη Παπασωτηρίου.

Βεβαίως, όπως μας διευκρίνισε ο κ. Μαμουλάκης, δεν μπορεί κανείς σε αυτή τη φάση να μιλήσει για αποδοχή εκ μέρους της ΕΕΑΑ, αφού θα πρέπει να γίνουν συνεδριάσεις και να παρθούν σχετικές αποφάσεις από το Δ.Σ. της Εταιρείας.

Δείχνουν ωστόσο, όπως μας τόνισε, «ένα θετικό κλίμα, μια πολύ καλή διάθεση εκ μέρους της Εταιρείας. Άλλωστε, όπως σημείωσε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ, το έδαφος πλέον για την παραχώρηση του ΚΔΑΥ Ηρακλείου σε αυτοδιοικητικά χέρια είναι πολύ πιο πρόσφορο, μετά τις αντίστοιχες συμφωνίες παραχώρησης της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης με Δήμους, όπως αυτοί του Βόλου, της Θέρμης Θεσσαλονίκης και της Κέρκυρας, για τα αντίστοιχα εκεί Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών».

Ο κ. Μαμουλάκης στάθηκε με έμφαση στην απόφαση της ΕΕΑΑ να ρίξει επιτέλους χρήματα, και συγκεκριμένα 400.000 ευρώ, για αναγκαίες εδώ και χρόνια εργασίες συντήρησης στο εργοστάσιο της ανακύκλωσης. Χαρακτήρισε το γεγονός πολύ σημαντικό, μιας και, όπως μας υπογράμμισε, το ΚΔΑΥ Ηρακλείου, που ξεκίνησε να λειτουργεί το 2004, δεν έχει δεχτεί όλα αυτά τα 14 χρόνια σοβαρή συντήρηση, με αποτέλεσμα να παρουσιάζει μια άκρως προβληματική εικόνα. Κάτι βεβαίως που έχουν επισημάνει κατά κόρον και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στη μονάδα ανακύκλωσης, αλλά και η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, που έχουν επανειλημμένως καταγγείλει πλήρη έλλειψη συντήρησης, με αποτέλεσμα κινδύνους, παγίδες για τους εργαζόμενους και συχνά εργατικά ατυχήματα.

«Διατήρηση κεκτημένων»

Με μελανά χρώματα είχε περιγράψει, άλλωστε, την κατάσταση εντός του ΚΔΑΥ ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου Δημόκριτος Σαλούστρος τις προάλλες στο Δημοτικό Συμβούλιο. Στην τελευταία συνεδρίαση του σώματος, ο κ. Σαλούστρος είχε αναγνώσει ψήφισμα, με το οποίο ζητείται από τον Δήμο να βάλει γραπτώς όρο στη νέα σύμβαση για το ΚΔΑΥ, που είναι να υπογράψουν Δήμος, ΕΣΔΑΚ και Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης, για διατήρηση του προσωπικού και διασφάλιση των εργασιακών κεκτημένων.

Το θέμα παραπέμφθηκε για επόμενη συνεδρίαση, ώστε να διερευνηθεί νομικά. Ο Χάρης Μαμουλάκης είχε δεσμευτεί όμως να μεταφέρει άμεσα το αίτημα στη διοίκηση του ιδιοκτήτη του ΚΔΑΥ, δηλαδή της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, όπως και το έκανε κατά τη χθεσινή συνάντηση στην Αθήνα...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News