Άγγιξαν τα 4 εκατομμύρια οι αφίξεις - Από ρεκόρ σε ρεκόρ το αεροδρόμιο Ηρακλείου

Κρήτη
Άγγιξαν τα 4 εκατομμύρια οι αφίξεις - Από ρεκόρ σε ρεκόρ το αεροδρόμιο Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Πλιάκας: «Η συνολική κίνηση στο αεροδρόμιο θα ξεπεράσει τους 8 εκατ. επιβάτες μέχρι το τέλος του χρόνου»

Ένα καλοκαίρι γερμανικό χαρακτηρίζεται αυτό που μας άφησε, αφού οι Γερμανοί τουρίστες όχι μόνο επέστρεψαν στην Κρήτη, αλλά άφησαν το δικό τους στίγμα με βάση τους αριθμούς στο αεροδρόμιο “Νίκος Καζαντζάκης” του Ηρακλείου.

Έτσι, από τις αρχές του έτους μέχρι και προχθές Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου οι αφίξεις των τουριστών ξεπέρασαν τα 3,7 εκατ., ενώ με βάση τις εκτιμήσεις μέχρι το τέλος του έτους η συνολική κίνηση στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου θα ξεπεράσει τα 8 εκατ. επιβάτες, όπως εκτιμά ο αερολιμενάρχης Ηρακλείου κ. Γιώργος Πλιάκας.

Όσον αφορά τώρα τους Γερμανούς τουρίστες, τη μεγάλη δηλαδή τουριστική υπερδύναμη της Κρήτης, από τις αρχές του έτους μέχρι και προχθές Τετάρτη άγγιξαν τους 767.800, έναντι 649.666 την περσινή χρονιά. Δηλαδή μιλάμε για 120 χιλιάδες παραπάνω Γερμανούς τουρίστες, αριθμός εξαιρετικά εντυπωσιακός. Με βάση τα στοιχεία, μέχρι τα τέλη της χρονιάς οι Γερμανοί θα αγγίξουν το 1 εκατ., στοιχείο που αποτυπώνει πως ένας στους τρεις τουρίστες από τη Γερμανία επισκέπτονται την Κρήτη. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι Βρετανοί και ακολουθούν οι Γάλλοι, οι Ρώσοι, οι Ολλανδοί και οι Πολωνοί.

Άλμα επαναλαμβανόμενων

Η Κρήτη κατάφερε να αποκτήσει το μεγαλύτερο δίκτυο επαναλαμβανόμενων τουριστών, κι αυτό είναι μια μεγάλη κατάκτηση, με μεγάλα οφέλη. Κάποιοι από αυτούς μετρούν δεκάδες ταξίδια στο νησί μας, καθώς επιστρέφουν ξανά και ξανά, συχνά πολλές φορές τον χρόνο, για να πάρουν ανάσες ζωής. Κι έτσι σταδιακά παύουν να είναι τουρίστες, άλλα γίνονται σχεδόν Κρητικοί, που επιστρέφουν στην πατρίδα, με μεγάλη πίστη στις επιλογές τους. Κάποιοι επιλέγουν όχι απλά το ίδιο κατάλυμα, αλλά ακόμη και το ίδιο δωμάτιο. Γνωρίζουν ιδιοκτήτες τουριστικών επιχειρήσεων και εργαζόμενους με το μικρό τους όνομα κι είναι ένας από τους πολλούς σημαντικούς λόγους που δεν αλλάζουν με τίποτα το νησί.

Η αγάπη τους για την Κρήτη μετατρέπεται σε επιλογή ζωής, που κληρονομείται από γενιά σε γενιά. Έτσι πέρυσι, σε βράβευση επαναλαμβανόμενων τουριστών στην περιοχή της Σταλίδας από τον Δήμο Χερσονήσου, βραβεύτηκε μια ολόκληρη οικογένεια, ο πατέρας ετών 85, ο γιος στα 57 και ο 24χρονος εγγονός.

Στην πρώτη θέση των επαναλαμβανόμενων τουριστών βρίσκονται οι Γερμανοί και ακολουθούν Βρετανοί, Γάλλοι και Ολλανδοί, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί σημαντικό δίκτυο επαναλαμβανόμενων τουριστών και από τη Ρωσία.

Τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα είναι τα πιο δημοφιλή όσον αφορά στις αγορές των τουριστών στο νησί, ενώ λιγότερο επιλέγουν κρητικά προϊόντα. Πάντως, τα τελευταία χρόνια ως σουβενίρ οι τουρίστες μας αγοράζουν και μικρά μπουκαλάκια με κρητικό ελαιόλαδο και ελιές, όπως και φέτα, κυρίως για κατανάλωση στη χώρα τους. Η μέση συνολική δαπάνη για ένα ταξίδι στην Κρήτη υπολογίστηκε στα 1.162 ευρώ ανά άτομο. Το 60% περίπου των δαπανών αντιστοιχεί σε διαμονή και μεταφορικά, ενώ το υπόλοιπο σε έξοδα κατά τη διάρκεια της διαμονής τους στην Κρήτη.

Οι περισσότεροι επαναλαμβανόμενοι τουρίστες, όταν ρωτηθούν για τα έξοδά τους στην Κρήτη, δηλώνουν ότι κατά τη διάρκεια των διακοπών προχωρούν σε αγορές κυρίως τις δύο τελευταίες μέρες.

Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που φεύγοντας στις βαλίτσες τους έχουν πολλά “καλούδια” από την κρητική γη ως δώρα από ντόπιους φίλους, τους οποίους και γνωρίζουν για πάνω από 10 χρόνια. Μάλιστα, στην Κρήτη έχουν καταγραφεί περιστατικά επαναλαμβανόμενων τουριστών που γνωρίστηκαν στην Κρήτη, παντρεύτηκαν και σήμερα έρχονται στο νησί μαζί με τα παιδιά αλλά και τα εγγόνια τους.

Οι περισσότεροι τουρίστες μας χαρακτηρίζουν σχετικά φτηνή την αγορά της Κρήτης, ωστόσο σημαντικά μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των Γερμανών που παρατήρησε περισσότερα αρνητικά στις κρητικές εμπορικές αγορές σε σχέση με τις γερμανικές, και ανέρχεται στο 30% έναντι του 20% από τις υπόλοιπες εθνικότητες.

ΑΥΞΗΣΗ 15% ΣΤΙΣ ΑΦΙΞΕΙΣ

Οκτώβριος όπως λέμε Ιούνιος

Ιούνιο θα θυμίζει ο Οκτώβριος όσον αφορά στις εκτιμώμενες αφίξεις στο αεροδρόμιο Ηρακλείου αλλά και στο αντίστοιχο των Χανίων, όπως αποτυπώνουν οι αριθμοί για τον επόμενο μήνα. Μάλιστα, και αυτόν τον μήνα οι Γερμανοί αναμένεται να έρθουν μαζικά στην Κρήτη και μάλιστα με εκτιμώμενο ποσοστό στις αφίξεις 15% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2017. Πολλές είναι οι αεροπορικές εταιρείες που πυκνώνουν τις πτήσεις από και προς πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με την παράταση λειτουργίας πολλών ξενοδοχείων να φέρνει εντυπωσιακά αποτελέσματα μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου.

Η κίνηση τον Σεπτέμβριο

Σεπτέμβριος 2018 Σεπτέμβριος 2017 Διαφορά

Αφίξεις εξωτερικού 482.407 456.135 26.272

Αφίξεις εσωτερικού 56.281 47.688 8.593

Κίνηση ανά χώρα (μέχρι 26 Σεπτεμβρίου)

Από πού ήρθαν

Εθνικότητα Σεπτέμβριος 2018 Σεπτέμβριος 2017

Γερμανία 767.800 649.666

Μ. Βρετανία 401.172 407.288

Γαλλία 294.415 268.107

Ρωσία 286.411 306.214

Ολλανδία 183.398 162.398

Πολωνία 151.411 119.078

Επαναλαμβανόμενοι τουρίστες

* Το 46% των επισκεπτών της Κρήτης

* 2 με 3 επισκέψεις ανά έτος

* 10 φορές κατά μέσο όρο

Οι εθνικότητες των repeaters

* Γερμανοί (σε όλο το νησί)

* Βρετανοί (σε όλο το νησί)

* Γάλλοι (Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Λασίθι)

* Βέλγοι (Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Λασίθι)

* Σουηδοί (Χανιά)

* Φιλανδοί (Χανιά)

* Ρώσοι (Ρέθυμνο, Ηράκλειο)

* Ισραηλινοί (Ρέθυμνο, Ηράκλειο)

* Ολλανδοί (σε όλο το νησί)

* Πολωνοί (Ρέθυμνο, Ηράκλειο)

Εκτιμήσεις για τον Οκτώβριο

Εθνικότητα Ποσοστό αφίξεων

Γερμανοί +10%

Βρετανοί +5%

Γάλλοι +10%

Ρώσοι Στα ίδια επίπεδα

Ολλανδοί +10%

Πολωνοί +15%

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News