Ηράκλειο

Η απάντηση του ΟΑΚ για τις ρωγμές έξω από το τούνελ Απομαρμά

Τι απαντά ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης

Για το σημαντικό ζήτημα των ρωγμών (ρηγματώσεων) που έχουν εμφανιστεί στην περιοχή πλησίον της σήραγγας Απομαρμά στη Μεσαρά και ειδικότερα στο δρόμο Απομαρμά – Καστέλλι.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ) Α.Ε., οι εν λόγω ρηγματώσεις - για τις οποίες, μάλιστα, έχει τοποθετηθεί και ο βουλευτής Ηρακλείου, κ. Λευτέρης Αυγενάκης - «δεν αποτελούν φαινόμενο που παρουσιάστηκε πρόσφατα», αλλά παρουσιάστηκαν τον Απρίλιο του 2015.

Σύμφωνα με τον ΟΑΚ, το 2015, οι ζημιές αρχικά αποκαταστάθηκαν και έκτοτε παρακολουθούνται. Μάλιστα, τον περασμένο Ιανουάριο «διενεργήθηκε αυτοψία εξειδικευμένου Τεχνικού Συμβούλου εγνωσμένου κύρους συνοδεία κλιμακίου του ΟΑΚ, με σκοπό την διαπίστωση των αιτιών του φαινομένου και την εξεύρεση τεχνικής λύσης για την οριστική αποκατάσταση της βλάβης».

Πάντως, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση: «Το συγκεκριμένο σημείο δεν σχετίζεται με το αντικείμενο της παρούσας σύμβασης η οποία είναι υπό εκτέλεση και αφορά τις εργασίες στο τμήμα Αγία Βαρβάρα – Απομαρμά. Αντιθέτως αφορά το έργο προηγούμενης σύμβασης η οποία ολοκληρώθηκε το 2013. Σε κάθε περίπτωση με ενέργειες του τωρινού αναδόχου και κατόπιν εντολής της υπηρεσίας πραγματοποιήθηκαν εργασίες κλεισίματος των ρηγματώσεων οι οποίες ολοκληρώθηκαν την Τρίτη 25.9.2018.»

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΟΑΚ:

«Από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε. ανακοινώνεται σχετικά με δημοσιεύματα για ρηγματώσεις που παρουσιάστηκαν στο οδόστρωμα της οδού Απομαρμά – Καστέλλι:

  1. Οι ρηγματώσεις στο οδόστρωμα του κλάδου προς Ηράκλειο στην περιοχή της εισόδου της σήραγγας Απομαρμά δεν αποτελούν φαινόμενο που παρουσιάστηκε πρόσφατα. Παρουσιάστηκαν τον Απρίλιο 2015, οπότε και αποκαταστάθηκαν αρχικά και έκτοτε παρακολουθούνται από τη Διεύθυνση Συγκοινωνιακών Έργων του ΟΑΚ ΑΕ με σκοπό την καταγραφή της εξέλιξης του φαινομένου.
  2. Στο συγκεκριμένο σημείο, τον Ιανουάριο 2018 διενεργήθηκε αυτοψία εξειδικευμένου Τεχνικού Συμβούλου εγνωσμένου κύρους συνοδεία κλιμακίου του ΟΑΚ, με σκοπό την διαπίστωση των αιτιών του φαινομένου και την εξεύρεση τεχνικής λύσης για την οριστική αποκατάσταση της βλάβης.
  3. Το φαινόμενο της πιθανής εδαφικής ολίσθησης τμήματος του εδάφους -επί του οποίου εδράζεται το οδόστρωμα- παρουσιάζεται σε περιοχή γνωστής και γενικευμένης εδαφικής αστάθειας, ενώ δεν αναμένεται εμφάνιση άλλων αστοχιών του επιχώματος πέραν των ρηγματώσεων (βάσει σχετικών τεχνικών εκθέσεων).
  4. Το συγκεκριμένο σημείο δεν σχετίζεται με το αντικείμενο της παρούσας σύμβασης η οποία είναι υπό εκτέλεση και αφορά τις εργασίες στο τμήμα Αγία Βαρβάρα – Απομαρμά. Αντιθέτως αφορά το έργο προηγούμενης σύμβασης η οποία ολοκληρώθηκε το 2013. Σε κάθε περίπτωση με ενέργειες του τωρινού αναδόχου και κατόπιν εντολής της υπηρεσίας πραγματοποιήθηκαν εργασίες κλεισίματος των ρηγματώσεων οι οποίες ολοκληρώθηκαν την Τρίτη 25.9.2018.
  5. Ο ΟΑΚ ΑΕ παρακολουθεί την εξέλιξη του γεωτεχνικού φαινομένου, ενώ στα πλαίσια ειδικής γεωτεχνικής/στατικής μελέτης, εκτιμάται ότι θα αποκατασταθεί η αστάθεια στην περιοχή σε αποδεκτό επίπεδο ασφάλειας για τη λειτουργία του έργου με τεχνικές παρεμβάσεις πριν την παράδοσή του σε χρήση.»

Σχόλια