«Σχολή Γονέων» στο ΜΦΙΚ: Οι γονείς… μαθαίνουν και τα παιδιά εξερευνούν

Πολιτισμός
«Σχολή Γονέων» στο ΜΦΙΚ: Οι γονείς… μαθαίνουν και τα παιδιά εξερευνούν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Σχολή Γονέων» πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

Για 10 ολόκληρες εβδομάδες οι γονείς θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για σημαντικά ζητήματα γονεϊκότητας, την ώρα που τα παιδιά τους θα διασκεδάζουν και ταυτόχρονα θα… μαθαίνουν!

Πρόκειται για τη «Σχολή Γονέων» του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, το οποίο σε συνεργασία με την ψυχολόγο και συστημική οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια, κ. Άννα Μαρία Μαρκάκη, οργανώνουν Σχολή Γονέων στο Ηράκλειο.

Οι συναντήσεις της Ομάδας θα γίνονται κάθε Τετάρτη από τις 5 έως τις 7:30 το απόγευμα, ενώ η έναρξη της πρώτης ομάδας θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, για 10 εβδομάδες, σε μία συνάντηση δυόμιση ωρών, οι γονείς ή μέλλοντες γονείς μέσα από βιωματικές ασκήσεις και συζήτηση θα επεξεργαστούν σημαντικά ζητήματα γονεϊκότητας. Την ίδια ώρα τα παιδιά τους, με εγχειρίδιο τη βιωματική μάθηση και υπό το βλέμμα των παιδαγωγών του Μουσείου, θα εξερευνούν τον Ερευνότοπο!

Η θεματολογία της Σχολής Γονέων ποικίλλει και θα προσαρμοστεί στις αναδυόμενες ανάγκες της ομάδας. Ενδεικτικά αναφέρονται: οι σύγχρονες μορφές οικογένειας και ο κύκλος ζωής της, τα αναπτυξιακά στάδια των παιδιών, θέματα διαχείρισης των νέων τεχνολογιών (κινητά, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κλπ.), ο σχολικός και διαδικτυακός εκφοβισμός, η ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης, τα όρια και θετικοί τρόποι οριοθέτησης και τέλος, η σημασία της σχέσης των γονέων στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών.

Τα παιδιά στον Ερευνότοπο θα έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν διάφορα οικοσυστήματα (σπήλαιο-πλάτανος-υγρότοποι-θαμνότοποι), να ακούσουν  ιστορίες και να κατασκευάσουν χειροτεχνίες με ανακυκλώσιμα υλικά. Θα έχουν την ευκαιρία να αγγίξουν ζώα της Κρήτης και να περιεργαστούν τη μορφολογία τους κάτω από τον φακό του Στερεοσκοπίου. Επιπλέον, μπορούν να παρακολουθήσουν το ντοκιμαντέρ «οι Δεινόσαυροι της Παταγονίας», που προβάλλεται σε αποκλειστικότητα από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

Οι γονεϊκοί ρόλοι και οι προκλήσεις της καθημερινότητας  θα τεθούν υπό διερεύνηση με κύριο στόχο να αποκτήσουν οι γονείς μια ουσιαστικότερη σχέση επικοινωνίας και εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους. Η μόνη προϋπόθεση, τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά, είναι η ενεργός συμμετοχή!

Δηλώσεις συμμετοχής από Δευτέρα έως Παρασκευή στα τηλέφωνα : 2810-240139 και 6977677361, ώρες 3-9 μμ.

Θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής 25 ωρών

Ανώτατος αριθμός μελών ομάδας: 15

Κόστος συμμετοχής: 150 ευρώ

Ηλικία παιδιών: 4 χρονών και άνω

*Σε περίπτωση συμπλήρωσης του απαιτούμενου αριθμού μελών (τουλάχιστον 10) δύναται να δημιουργηθούν 2 τμήματα:

1ο τμήμα- Σχολή Γονέων για γονείς παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας

2ο τμήμα- Σχολή Γονέων για γονείς παιδιών εφηβικής ηλικίας

Ποια είναι η Άννα Μαρία Μαρκάκη;

Η Άννα Μαρία Μαρκάκη είναι Ψυχολόγος και Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια. Τακτικό Μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ) και Δόκιμο Μέλος της European Family Therapy Association (EFTA). Κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών στη Δημόσια Υγεία και Επιδημιολογία στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης με τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα να αφορούν στην Αγωγή και Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας στην Κοινότητα, στη σχέση Κατάθλιψης, Θρησκευτικότητας και Κοινωνικής Στήριξης στην τρίτη ηλικία καθώς και στη σχέση Διατροφής και Ψυχικής Υγείας.

Από το 2010 έως το 2015, ως εκπαιδεύτρια της Σχολής Γονέων Ηρακλείου του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, Υπουργείου Παιδείας, συντόνιζε ομάδες ενηλίκων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, συλλόγους, ΚΑΠΗ, εκπαιδευτικούς και ομάδες κρατουμένων στις φυλακές. Το 2010-2013 διατέλεσε  επιστημονικός συνεργάτης του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του ΤΕΙ Κρήτης. Μέχρι το 2018 εργαζόταν στην Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΠαΓΝΗ παρέχοντας ψυχολογικές υπηρεσίες σε παιδιά, εφήβους και στις οικογένειές τους τόσο στο τμήμα νοσηλείας όσο και στα εξωτερικά ιατρεία, ενώ παράλληλα ως υπεύθυνη της διασυνδετικής εξυπηρετούσε τις κλινικές του ΠαΓΝΗ που φιλοξενούσαν παιδιά και εφήβους.

Από τον Μάρτιο του 2018 συνεργάζεται με το Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών με αντικείμενο την εκτίμηση μαθησιακών δυσκολιών με τη χρήση ψυχομετρικών εργαλείων και την ψυχολογική υποστήριξη και παρέμβαση σε παιδιά, εφήβους και τις οικογένειες αυτών, ενώ παράλληλα συνεχίζει να παρέχει υπηρεσίες ψυχολόγου στο ιδιωτικό της γραφείο.

Είναι πιστοποιημένη Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια από το τετραετές πρόγραμμα σπουδών του Εργαστηρίου Συστημικής Σκέψης και Εκπαίδευσης και έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων ψυχαναλυτικής, γνωσιακής και συμπεριφορικής προσέγγισης. Το επιστημονικό της έργο έχει παρουσιαστεί με προφορικές ανακοινώσεις και αναρτήσεις σε συνέδρια και με άρθρα σε τόμους πρακτικών συνεδρίων και περιοδικών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News