ΠΑΓΝΗ: Αύριο απολύονται οι εργαζόμενοι της Παιδοψυχιατρικής - Ελλείψεις και στο Ακτινολογικό

Ηράκλειο
ΠΑΓΝΗ: Αύριο απολύονται οι εργαζόμενοι της Παιδοψυχιατρικής - Ελλείψεις και στο Ακτινολογικό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ για την Παιδοψυχιατρική και το Κλασικό Ακτινολογικό

Αύριο αναμένεται να απολυθούν οι εργαζόμενοι στην Παιδοψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, ενώ προβλήματα από την έλλειψη προσωπικού εντοπίζονται και στο Κλασικό Ακτινολογικό του ίδιου νοσοκομείου.

Τα παραπάνω καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων ου ΠΑΓΝΗ, το οποίο ανατρέχει, για ακόμη μία φορά, στο πρόβλημα της Παιδοψυχιατρικής, ενώ αναφέρεται και στη χρόνια - όπως τη χαρακτηρίζουν - ανάγκη για μόνιμο προσωπικό στο Κλασικό Ακτινολογικό.

Σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, «οι εναπομείναντες 6 εργαζόμενοι με σύμβαση μίσθωσης έργου […] που προσφέρουν καθημερινά τις υπηρεσίες τους με ημερομηνία λήξης την 26η Σεπτεμβρίου που θα σταματήσουν οριστικά!».

Την ίδια ώρα, ζητούν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αλλά και καμία απόλυση συμβασιούχων στο Κλασικό Ακτινολογικό.

Αναλυτικά τα σχετικά Δελτία Τύπου του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ:

ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ

«Το σωματείο εργαζομένων στο Πα.Γ.Ν.Η. για ακόμη μια φορά ασχολείται με τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στην Παιδοψυχιατρική κλινική και όχι τυχαία.

Σήμερα, οι εναπομείναντες 6 εργαζόμενοι με σύμβαση μίσθωσης έργου, πέρα από τις σοβαρές μειώσεις μισθών που υπέστησαν στην τελευταία ανανέωση σύμβασης με το νοσοκομείο, για άλλη μία φορά έρχονται αντιμέτωποι με την ανασφάλεια και την ανεργία. Οι εργαζόμενοι προσφέρουν καθημερινά τις υπηρεσίες τους με ημερομηνία λήξης την 26η Σεπτεμβρίου που θα σταματήσουν οριστικά! Τόσο η διοίκηση του νοσοκομείου όσο και η 7η Υπε σε συναντήσεις με τους εργαζόμενους της κλινικής και παρουσία του Σωματείου Εργαζομένων Πα.Γ.Ν.Η., δήλωσαν ότι δεν θα ανανεωθούν πλέον οι συμβάσεις των 6 εργαζομένων.  Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ ακόμη και σήμερα, το υπάρχον προσωπικό στο σύνολο του (14 μόνιμοι εργαζόμενοι και 6 με σύμβαση μίσθωσης έργου) δεν μπορεί να καλύψει τις βάρδιες με αποτέλεσμα να καλύπτονται 11-12 βάρδιες την εβδομάδα μέσω του λογαριασμού των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων.

Για άλλη μία φορά πετιούνται στο δρόμο εργαζόμενοι οι οποίοι διαθέτουν την εξειδίκευση και την εμπειρία σε συναφές αντικείμενο! Στο διάστημα που εργάστηκαν στην κλινική πληθώρα περιστατικών αντιμετωπίστηκαν από όλους τους ειδικούς.

  • Από τον Ιανουάριο του 2015 που ξεκίνησαν οι νοσηλείες στην Παιδοψυχιατρική κλινική του Πα.Γ.Ν.Η. έως σήμερα έχουν  πραγματοποιηθεί περίπου 260 νοσηλείες παιδιών και εφήβων.
  • Από τον Σεπτέμβριο του 2014 που στελεχώθηκε η κλινική με προσωπικό με σύμβαση μίσθωσης έργου και για τα επόμενα έτη έως και σήμερα, πάνω από 1600 παιδιά και έφηβοι έχουν εκτιμηθεί από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία της κλινικής με συνεχώς αυξανόμενη προσέλευση περιστατικών.
  • Παράλληλα, μεγάλος είναι ο όγκος των ασθενών και των οικογενειών τους που παρακολουθούνται σε τακτική βάση στα εξωτερικά ιατρεία.

Η κλινική εξυπηρετεί οικογένειες από όλους τους νομούς της Κρήτης ενώ συχνά είναι τα περιστατικά που προσέρχονται από νησιά του Αιγαίου, καθώς υπάρχει παντελής έλλειψη Παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών τόσο στις Κυκλάδες όσο και στα Δωδεκάνησα με αποτέλεσμα οι γονείς να αναζητούν λύση μέσω της Παιδοψυχιατρικής κλινικής του Πα.Γ.Ν.Η., κρίνοντας πιθανά μικρότερο το κόστος μετάβασης τους στην Κρήτη παρά σε κάποια Παιδοψυχιατρική υπηρεσία της πρωτεύουσας.

Γίνεται λοιπόν ξεκάθαρο ότι ενώ οι ανάγκες για ύπαρξη παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών είναι πιο επιτακτικές από ποτέ η παροχή τους καθίσταται δύσκολη καθώς εξαιτίας των περικοπών του Υπουργείου δεν δημιουργούνται οι πρέπουσες υποδομές ενώ οι ήδη υφιστάμενες δομές μένουν υποστελεχωμένες ή απαξιώνονται με αποτέλεσμα να μην μπορεί ο πολίτης να έχει έγκαιρη πρόσβαση σε ραντεβού και σε σωστή αντιμετώπιση.

Και όλα αυτά ενώ είναι γνωστό ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερο και ευαίσθητο τμήμα, όπου η πρόσβαση είναι ελεγχόμενη, υπάρχει κωδικός στην πόρτα και απαιτείται η συνεχής  επαγρύπνηση των εργαζομένων, αφού ο κίνδυνος τραυματισμού ακόμα και εντός κλινικής είναι πολύ μεγάλος. Επομένως κανένας συνάδελφος από καμία ειδικότητα δεν περισσεύει από βάρδια όταν γίνεται λόγος για την ασφάλεια των παιδιών.

Σημαντικό ζήτημα προς συζήτηση και άμεση λύση είναι η ανυπαρξία δομών φιλοξενίας παιδιών και εφήβων που χρήζουν εξειδικευμένης φροντίδας, π.χ. με χρόνια αναπτυξιακά προβλήματα, σοβαρές ψυχικές παθήσεις ή ψυχοκοινωνικά προβλήματα. Αρκετά επιβαρυντικός παράγοντας είναι η κατάρρευση των κοινωνικών δομών μιας και τα τελευταία χρόνια οι λίγες δομές που υπήρχαν έκλεισαν ενώ κάποιες άλλες υπολειτουργούν. Οι θέσεις φιλοξενίας ελάχιστες με αποτέλεσμα να καθίσταται σχεδόν αδύνατο να βρεθεί κενή θέση για κάποιο παιδί ή έφηβο που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα προκειμένου να μεταβεί σε πλαίσιο φιλοξενίας. Ως εκ τούτου κρίνεται απαραίτητη η δημιουργία και η άμεση στελέχωση με καταρτισμένο προσωπικό ξενώνα νοσηλείας εφήβων, ώστε να υπάρχει ο κατάλληλος χώρος που θα καλύπτει τις ιδιαίτερες ανάγκες των νοσηλευόμενων καθώς και εκείνων που έχουν εισαχθεί μέσω εισαγγελικής εντολής.

Όλα τα παραπάνω ας αποτελέσουν τροφή για σκέψη προκειμένου να αναλογιστούμε ποια είναι η μέριμνα για την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων στη χώρα μας;

Ας μην ξεχνάμε ότι η ψυχοκοινωνική αποκατάσταση είναι ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ!

Η πραγματική ανάγκη για μια σύγχρονη παιδοψυχιατρική κλινική στο ΠαΓΝΗ, ικανή να ανταποκριθεί στην αντιμετώπιση των ειδικών περιστατικών και στην ασφαλή νοσηλεία παιδιών και εφήβων της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, δεν ικανοποιείται με ευκαιριακές, αποσπασματικές λύσεις με προδιαγεγραμμένη ημερομηνία λήξης.

 Όπως και σε χιλιάδες άλλες περιπτώσεις τα προβλήματα αυτής της κλινικής είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που αντιμετωπίζει την υγεία ως εμπόρευμα, που ιδιωτικοποιεί τα νοσοκομεία κάθε μέρα ολοένα και περισσότερο και που φυσικά δεν ενδιαφέρεται για την υγεία και τη φροντίδα των παιδιών και των εφήβων. Οφείλουν το υπουργείο, η 7η ΥΠΕ και η διοίκηση του Πα.Γ.Ν.Η ν’ ανταποκριθούν στις πραγματικές ανάγκες και στην απαίτηση ώστε η συγκεκριμένη κλινική:

  • να στελεχωθεί με μόνιμο και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, επαρκές σε αριθμό και ικανό να ανταπεξέλθει στις ολοένα αυξανόμενες παιδοψυχιατρικές ανάγκες.
  • να δοθεί άμεσα λύση στις συμβάσεις εργασίας των 6 συμβασιούχων εργαζομένων έτσι ώστε κανένας εργαζόμενος να μη χάσει τη δουλειά του.
  • να δοθεί άδεια κλειστού χώρου στους εργαζόμενους
  • να υπάρχει πάντα ο απαραίτητος αριθμός προσωπικού στις βάρδιες
  • να δημιουργηθεί ξενώνας βραχείας νοσηλείας για εφήβους.»

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΟ ΚΛΑΣΙΚΟ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΟ

«Εδώ και αρκετά χρόνια ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ακτινολογικό τμήμα είναι η έλλειψη προσωπικού. Η ανάγκη για μόνιμο προσωπικό, διαχρονικά αντιμετωπίζονταν με συμβασιούχους που ναι μεν δίνει μια προσωρινή ανακούφιση στους εργαζόμενους, όμως δε δίνει λύση στο πρόβλημα.

  • Συγκεκριμένα έχει πολύ λιγότερους εργαζόμενους από τις πραγματικές ανάγκες. 15 μόνιμοι εργαζόμενοι (εκ των οποίων ο ένας είναι σε άδεια ανατροφής) και 4 συμβασιούχοι (επικουρικοί και ΟΑΕΔ), οι οποίοι καλύπτουν 2 αίθουσες για απλές ακτινογραφίες, μία αίθουσα για μαστογραφίες, μία αίθουσα για μέτρηση οστικής πυκνότητας (DEXA) και πανοραμικές, μία αίθουσα για τις ακτινογραφίες στα ΤΕΠ, τις αίθουσες με τα ακτινοσκοπικά μηχανήματα στα ορθοπεδικά και άλλα χειρουργεία και τα φορητά ακτινολογικά μηχανήματα ανά κλινικές και μονάδες.
  • Το προσεχές διάστημα, το ανθρώπινο δυναμικό του τμήματος θα μειωθεί και άλλο καθώς θα αποχωρήσουν δύο ακόμη άτομα με παραίτηση και άδεια ανατροφής.
  • Λειτουργεί καθημερινά σε κυκλικό ωράριο για τα περισσότερα από τα παραπάνω – εκτός από κάποιες εξετάσεις (μαστογραφίες 4 φορές την εβδομάδα, DEXA και πανοραμικές 3 φορές την εβδομάδα) γιατί δεν υπάρχει τεχνολόγος.
  • Το απόγευμα λειτουργεί με 1 τεχνολόγο σε ημέρα μη εφημερίας, που πολλές ώρες από την βάρδια του είναι στο χειρουργείο με αποτέλεσμα το τμήμα να υπολειτουργεί.
  • Τα σαββατοκύριακα σε ημέρα εφημερίας στην πρωινή βάρδια δεν υπάρχει τεχνολόγος στο τμήμα για τους ασθενείς των κλινικών με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται το ακτινολογικό των επειγόντων με ότι αυτό συνεπάγεται. Το ίδιο συμβαίνει και με την βραδινή βάρδια τις μέρες που εφημερεύει το νοσοκομείο.
  • Υπάρχουν παλιά μηχανήματα στο ακτινολογικό των ΤΕΠ (το εμφανιστήριο λειτουργεί με χημικά) που εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία τον εργαζομένων.
  • Είμαστε στα μέσα του έτους και απομένει να δοθούν πάνω από 600 ημέρες άδειας και ρεπό του 2017 και 2018.

Επομένως, όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την ελλιπή εξυπηρέτηση των ανθρώπων που προσέρχονται στο ακτινολογικό τμήμα και, δυστυχώς γι’ αυτούς, πέρα από τα προβλήματα υγείας τους, έρχονται αντιμέτωποι και με μεγάλες ουρές αναμονής και φυσικά με πολλαπλούς κινδύνους.

Απαιτούμε:

  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος εργαζόμενος,
  • Να υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό σε όλες τις βάρδιες ώστε να μπορούν να δουλεύουν με ασφάλεια, χωρίς να κινδυνεύουν από την ένταση και το φόρτο της εργασίας, ούτε οι εργαζόμενοι ούτε οι ασθενείς.
  • Να μπορεί το τμήμα να δουλεύει με πλήρη ανάπτυξη καθημερινά (μαστογραφίες, πανοραμικές και DEXA), για να εξυπηρετούν τις ανάγκες των ασθενών.
  • Να δοθούν τα χρωστούμενα ρεπό και οι άδειες σε εύλογο χρονικό διάστημα και εντός του 2018.»
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News