Ηράκλειο

Παραίτηση - «βόμβα» για το Πολιτιστικό μετά από θυελλώδη συζήτηση

Τα “βρόντηξαν” στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου για το πολύπαθο έργο

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ξεδιπλώθηκε μια άγρια πολιτική κόντρα, με φόντο την προωθούμενη έγκριση Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών (ΑΠΕ) για το έργο του Πολιτιστικού-Συνεδριακού Κέντρου.


Στη θυελλώδη συζήτηση και ενόψει της λήψης απόφασης στο σημερινό Δ.Σ. της ΔΕΠΤΑΗ, το ενδιαφέρον κέντρισαν τρία γεγονότα: Το ένα είναι η παραίτηση- “βόμβα” αργά χθες το βράδυ σύσσωμης της Επιτροπής Παρακολούθησης του έργου του Πολιτιστικού Κέντρου, ως ένδειξη διαμαρτυρίας μετά την τοποθέτηση του προέδρου της ΔΗΚΕΗ Γ. Τσαγκαράκη, ότι δεν έχουν ποτέ επισκεφτεί το έργο, ζητώντας και την επιβεβαίωση από τον τεχνικό διευθυντή, ο οποίος έγνευσε θετικά το κεφάλι. Το σκηνικό αυτό προκάλεσε την έκρηξη Κουράκη και της λοιπής αντιπολίτευσης, οδηγώντας σε παραίτηση τα μέλη της επιτροπής.
Το δεύτερο ήταν η παραδοχή του προέδρου της ΔΕΠΤΑΗ Μηνά Καπετανάκη πως η β' φάση του Πολιτιστικού αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο, κάτι που σηματοδοτεί ουσιαστικά νέα παράταση, μιας και η σημερινή παράταση που έχει δοθεί προς τον ανάδοχο εκπνέει στις 4 Νοεμβρίου.


Το τρίτο αξιοσημείωτο γεγονός ήταν το άγριο “σφυροκόπημα” που δέχτηκαν η ΔΕΠΤΑΗ και η δημοτική Αρχή από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης και την Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου για την πρόθεση της Λότζιας να εγκριθεί Ανακεφαλαιωτικός Πίνακας (ΑΠΕ) για αλλαγές - και μαζί τους πρόσθετες οικονομικές επιβαρύνσεις - στο αντικείμενο των εργασιών. Αλλαγές, όπως ειπώθηκε καυστικά από πολλά χείλη, που δεν προβλέπονται από την πρόσφατα εγκεκριμένη μελέτη του έργου, και τις οποίες θα έπρεπε, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, να χρεωθεί ο ανάδοχος!

Εργαζόμενοι στην Ανακύκλωση

Στο μεταξύ, στο Δημοτικό Συμβούλιο βρέθηκαν χθες εργαζόμενοι στο εργοστάσιο ανακύκλωσης.
Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου Δημόκριτος Σαλούστρος ανέγνωσε ψήφισμα, με το οποίο ζητείται από τον Δήμο να βάλει γραπτώς όρο στη νέα σύμβαση για το ΚΔΑΥ, που είναι να υπογράψουν Δήμος, ΕΣΔΑΚ και Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης, για διατήρηση του προσωπικού και διασφάλιση των εργασιακών κεκτημένων.


Το θέμα παραπέμφθηκε για επόμενη συνεδρίαση, ώστε να διερευνηθεί νομικά...

Μετακομίζει και με τη “βούλα” η λαϊκή

Την ίδια στιγμή, τον δρόμο για τον νέο της χώρο, στο δημοτικό ακίνητο απέναντι από τις φυλακές, ετοιμάζεται και με τη “βούλα” τώρα να πάρει η λαϊκή αγορά της Νέας Αλικαρνασσού, μετά το χθεσινό διπλό “πράσινο φως”.
Μετά το πρωινό ομόφωνο «ναι» από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, ομόφωνα υπέρ της μετακόμισης της λαϊκής τάχθηκε λίγες ώρες αργότερα και το Δημοτικό Συμβούλιο, με πολλαπλές αιχμές μάλιστα από συμβούλους τόσο της πλειοψηφίας όσο και της αντιπολίτευσης κατά της διοίκησης των φυλακών για το «όχι» που έχει εκφράσει ενάντια στην προωθούμενη μεταφορά της αγοράς.


Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά τη μετακίνηση της λαϊκής αγοράς που διεξάγεται κάθε Τρίτη στη Νέα Αλικαρνασσό, συμπολίτευση και αντιπολίτευση συντάχθηκαν υπέρ της μετακόμισής της στο δημοτικό ακίνητο απέναντι ακριβώς από τις φυλακές.
Από την πλευρά της δημοτικής Αρχής, ο πολιτικός προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας έκανε λόγο για κίνηση που σηματοδοτεί μεγάλη επιτυχία για το Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ χαρακτήρισε ευθέως προσχηματικό και ατεκμηρίωτο το «όχι» της διοίκησης και των εργαζομένων των φυλακών.
«Η οριστική μετακίνηση της λαϊκής της Ν. Αλικαρνασσού για 1η φορά σε ιδιόκτητο οικόπεδο είναι μεγάλη επιτυχία. Τη χρεώνεται όλο το Δημοτικό Συμβούλιο.
Έγινε εκτεταμένη διαβούλευση. Δεν υπάρχει επιβάρυνση για την ασφάλεια των δημοτών. Οι αιτιάσεις της διοίκησης των φυλακών είναι αστείες και προσχηματικές.


Εκεί κοντά λειτουργούν σχολείο, αθλητικό κέντρο και γήπεδο. Μια φορά την εβδομάδα να λειτουργεί η λαϊκή, με αλλαγή εισόδου των φυλακών, με αποστάσεις ασφαλείας, ε, νομίζω δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα», τόνισε ο κ. Παττακός.
Σύμφωνος με τη μετακόμιση δήλωσε ο επικεφαλής των “Ενεργών Πολιτών” Ηλίας Λυγερός, ο οποίος όμως υπογράμμισε πως πρέπει να βρεθεί ένα πεδίο συνεννόησης με την πλευρά των φυλακών, ενώ έθεσε και το διαχρονικό θέμα-αίτημα για τη μεταφορά του σωφρονιστικού καταστήματος.
Αιχμές κατά της διοίκησης των φυλακών άφησε και ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Μιχάλης Κασαπάκης, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Όλοι έχουν δικαίωμα άποψης. Τους είπαμε όμως στις φυλακές: “Πέστε μας τι μέτρα ασφαλείας θέλετε να πάρουμε”. Δηλαδή, αλήθεια τώρα, σχεδιάζουμε μέτρα ασφαλείας για σεισμούς, φωτιές, πλημμύρες και δεν μπορούμε να σχεδιάσουμε ένα σχέδιο ασφαλείας για τη λαϊκή δίπλα στις φυλακές;»...

Σχόλια