Αυτή ήταν η διαδρομή της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Πανεπιστήμιο Κρήτης  

Ηράκλειο
Αυτή ήταν η διαδρομή της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Πανεπιστήμιο Κρήτης  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μία ημέρα μετά την απίστευτη καταστροφική πυρκαγιά που ζήσαμε με επίκεντρο το Πανεπιστήμιο - Πώς αποτυπώνεται η πορεία της μέσα από ένα γράφημα - Τι είπε για την καταστροφική φωτιά ο Ι. Μαραγκάκης

Η πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί της Κυριακής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι η μεγαλύτερη πυρκαγιά των δύο δεκαετιών, εντός του αστικού ιστού του νησιού.

Σε ένα γράφημα που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο Ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV αποτυπώθηκε το πώς εξελίχθηκε η φωτιά, καθώς και η καταστροφική της πορεία.  

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλλης Κοκάλη, οι εναέριες λείψεις είναι χαρακτηριστικές, σηματοδοτούν το τέλος της εποχής αυτού του ιστορικού κτηρίου, αλλά αποκαλύπτουν το πόσο κοντά ήταν δύο σχολικά συγκροτήματα.

Ήταν ευτύχημα, ότι αυτό συνέβη Κυριακή και ήταν κλειστά τα σχολεία, καθώς και οι υπηρεσίες. Είναι ξεκάθαρες οι αποτυπώσεις στον χάρτη, όπου φαίνεται πόσο κοντά βρίσκονται και τα σπίτια.

Δείτε το γράφημα με τη διαδρομή της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Πανεπιστήμιο:

Ι. Μαραγκάκης: «Είμαστε πολύ τυχεροί που δεν είχαμε απώλειες»

Τι είπε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων για την επιχείρηση, τι προκάλεσε τη μεγάλη φωτιά στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, αλλά και για το πόρισμα, και πότε τοποθετείται χρονικά, ο περιφερειακός διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης κ. Ιωάννης Μαραγκάκης.

«Είμαστε πολύ τυχεροί που δεν είχαμε απώλειες, δεν είχαμε θύματα. Η αγωνία μας ήταν μεγάλη, καθώς μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής αναζητούσαμε δύο κοπέλες», ανέφερε ο Περιφερειακός διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, ανθυπύραρχος κ. Ιωάννης Μαραγκάκης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV, όπου φιλοξενήθηκε το βράδυ της Δευτέρας.

Το κτήριο σύμφωνα με τον κ. Μαραγκάκη δεν διέθετε πιστοποίηση πυρασφάλειας, ήταν κατασκευής του 1980, δεν διαθέτει ούτε συγκεκριμένη μελέτη, είναι μία μεταλλική κατασκευή με οροφή από πάνελ, λαμαρίνα και στη μέση πολυουρεθάνη.

Πρόκειται για «ένα κτήριο το οποίο φιλοξενούσε εύφλεκτα υλικά, με τοιχοποιίες, εσωτερικές και εξωτερικές εύφλεκτες», τόνισε ο ανθυπύραρχος: «Επίσης ήταν μία πολύ δύσκολη επιχείρηση, καθώς υπήρχαν δεξαμενές οινοπνεύματος και εύφλεκτων υλικών», είπε.

«Με αυτοθυσία ρίχτηκαν στη μάχη για να σβήσουν τη φωτιά οι πυροσβέστες, σε μία πυρκαγιά που όταν πήγαμε ήταν εν εξελίξει», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μαραγκάκης. «Έξι κτήρια κάηκαν και διασώθηκαν άλλα έξι», σύμφωνα με τον ανθυπύραρχο.

«Η επιχείρηση ήταν πολύ δύσκολη, τα κτήρια τα κεντρικά υποχώρησαν και βρέθηκαν τα πατώματα του πρώτου ορόφου κοντά στο ισόγειο. Παρόλα αυτά αν δεν είχαμε διείσδυση δε θα μπορούσαμε να σβήσουμε τη φωτιά», ανέφερε.

Ο κ. Μαραγκάκη ανέφερε ότι η πιο δύσκολη στιγμή ήταν εκείνη της αναζωπύρωσης γύρω στη 1 το μεσημέρι. Ωστόσο έμειναν ικανοποιημένοι καθώς έσωσαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Το πόρισμα τοποθετείται χρονικά σε 10 με 15 ημέρες

«Το πόρισμα δεν έχει βγει ακόμη για να γνωρίζουμε από πού και πώς προκλήθηκε. Συνήθως στην προανάκριση τα λαμβάνουμε όλα υπόψιν. Ένα - ένα αποδεικνύουμε ότι δεν υφίστανται για να καταλήξουμε κάπου», είπε ο κ. Μαραγκάκης ερωτηθείς για το πώς προκλήθηκε η πυρκαγιά.

«Τα στοιχεία θα δείξουν από τι προκλήθηκε. Το πόρισμα τοποθετείται χρονικά σε 10 με 15 ημέρες», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μαραγκάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News