Ηράκλειο

Στο Ηράκλειο ο Γαβρόγλου - Οι λύσεις για τους «άστεγους» φοιτητές μετά την καταστροφική πυρκαγιά

Συσκέψεις για τους φοιτητές και τους κατεστραμμένους χώρους

Στο Ηράκλειο βρίσκεται ο υπουργός Παιδείας όπως είχε ανακοινωθεί, για να προκύψουν λύσεις για την επόμενη μέρα μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός οι 25-30 φοιτητές που πέρασαν τη βραδιά στο γυμναστήριο θα φιλοξενηθούν άμεσα σε ξενοδοχείο της πόλης, με έξοδα του υπουργείου. Η ίδια λύση πιθανότατα θα υπάρξει και για τους υπόλοιπους φοιτητές οι οποίοι φιλοξενήθηκαν σε φίλους και γνωστούς, αφού το υπουργείο ενημερωθεί για τον ακριβή τους αριθμό.

Σύμφωνα με τον κ. Ζώρα η μεταφορά των φοιτητών στα ξενοδοχεία ξεκινάει άμεσα.

Ζήτησαν 3.000 - 4.000 ευρώ ανα φοιτητή

Νωρίτερα, οι φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν στον κ. Γαβρόγλου για τις συνθήκες που βίωσαν, κάνοντας λόγο για απάθεια του υπουργείου.

Οι φοιτητές ζήτησαν ακόμη να καλύψει το υπουργείο τις απώλειες που είχαν αφού καταστράφηκαν όλα τους τα υπάρχοντα από τη μεγάλη φωτιά στην εστία και συγκεκριμένα το αίτημά τους αφορά σε οικονομική αποζημίωση 3.000 - 4.000 ευρώ ανά φοιτητή. Παράλληλα, ζητήθηκε για τους 3-4 αλλοδαπούς φοιτητές να εκδοθούν άμεσα προσωπικά έγγραφα και ταυτότητες.

Ωστόσο, λίγο αργότερα ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Οδυσσέας Ζώρας, επεσήμανε πως εξετάζεται το ποσό των 2.000 ευρώ ανά φοιτητή που επλήγη από την τεράστια πυρκαγιά.

Την ίδια ώρα έγινε γνωστό πως ειδική επιτροπή θα δεχτεί τα αιτήματα των φοιτητών και από αυτή την επιτροπή θα κριθεί αν θα δοθούν παραπάνω χρήματα.

Ο Κ. Ζώρας, παράλληλα, δήλωσε πως θα δοθεί επίδομα στέγασης ύψους 200 € στους 60 φοιτητές που πέρασαν φέτος στο Πανεπιστήμιο και επρόκειτο να μείνουν στις εστίες.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των δηλώσεων στους δημοσιογράφους, ο Υπουργός Παιδείας δεν επισημοποίησε τίποτα απ’ αυτά που δήλωσε ο πρύτανης. Αρκέστηκε στο να πει ότι επίσημες ανακοινώνεις θα γίνουν το απόγευμα από την Περιφέρεια Κρήτης όπου θα έχει συνάντηση με τοπικούς φορείς.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Παιδείας βρέθηκε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και ευθύς αμέσως μετέβη στις εστίες των φοιτητών που καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Στη συνέχεια, συνομίλησε με τους ανθρώπους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και ο κ. Γαβρόγλου υποσχέθηκε να δοθούν χρήματα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, για την άμεση μεταφορά όλων των εγκαταστάσεων του Μουσείου που γλίτωσε από τη φωτιά, στο απέναντι «λευκό» κτίριο του παλιού Πανεπιστημίου στη Λεωφόρο Κνωσού.

Η προσωρινή αυτή εγκατάσταση στους νέους χώρους θα διαρκέσει έως ότου δημιουργηθούν νέοι υπερσύγχρονοι χώροι στο νέο πανεπιστήμιο στις Βούτες σε βάθος χρόνου.

Αυτή την ώρα μεταβαίνει στην Περιφέρεια Κρήτης.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Πρυτανεία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Ζώρας καθώς και οι βουλευτές κύριοι Μιχελογιανάκης, Ηγουμενίδης, Βαρδάκης και μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Το ζητούμενο ήταν να βρεθεί χώρος που θα στεγάσει τους φοιτητές - οι οποίοι διέμεναν στις εστίες- για τις επόμενες μέρες και η αποκατάσταση των κατεστραμμένων χώρων.

Σχόλια