Ηράκλειο

Τι άφησε πίσω της η φωτιά στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Με το πρώτο φως της σημερινής μέρας αποκαλύφθηκε η καταστροφή στους χώρους του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Στάχτες κι αποκαΐδια είναι τα απομεινάρια από την πύρινη λαίλαπα που σάρωσε ολοκληρωτικά τις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου, ενώ ευτυχώς ο χώρος όπου φυλάσσονται οι συλλογές του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης διασώθηκε.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, οι οποίες έδρασαν άμεσα, παραμένουν στο σημείο και σήμερα διότι υπάρχουν καπνικές εστίες και συνεπώς κρίνεται απαραίτητη η παρουσία τους.


Ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε άψογα και υποδειγματικά από την πρώτη στιγμή της επέλασης του πύρινου εφιάλτη. Όλη η δύναμη της Πυροσβεστικής στο Ηράκλειο προσέτρεξε στη «μάχη» της κατάσβεσης της πυρκαγιάς στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Η διοίκηση της Πυροσβεστικής ζήτησε άμεσα επίσης ενισχύσεις από τους υπόλοιπους νομούς της Κρήτης οι οποίες κατέφθασαν στο Ηράκλειο σε χρόνο ρεκόρ, ενώ παράλληλα ζητήθηκε και η συνδρομή από την κεντρική διοίκηση στην Αθήνα η οποία ανταποκρίθηκε με την αποστολή του ΕΡΙΚΣΟΝ.

Αλλά και η κινητοποίηση των φορέων της Κρήτης ήταν άμεση με το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας να λαμβάνει αποφάσεις για την στέγαση και τη σίτιση των 69 φοιτητών που διέμεναν στις εστίες από νωρίς το απόγευμα.


Ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, η Διοικήτρια της 7ης ΔΥΠΕ Ελένη Μαυρομάτη, ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης Γιάννης Μαραγκάκης και ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Ηρακλείου Εμμανουήλ Δαμουλάκης ήταν επί ποδός προκειμένου να βρουν λύσεις στα προβλήματα που προέκυψαν από την τεράστια πυρκαγιά που έκαιγε μέσα στον αστικό ιστό της πόλης του Ηρακλείου.

Ολόκληρη η Κρήτη, απλοί πολίτες και φορείς, έγιναν μία «γροθιά» αποδεικνύοντας έμπρακτα και περίτρανα ότι ο κρητικός λαός αντιμετωπίζει κάθε απρόσμενη δυσκολία ενωμένος και ψύχραιμος.

Σχόλια